torsdag 6 oktober 2011

Länets bästa skolkommun - en bit kvar...

I min kommun Österåker har vi som vision att bli länets bästa skolkommun eller om det nu är ändrat till att vara bland de fem bästa. Det ser ut som om vi noga ska satsa på att bli en av de tio bästa när man ser det resultat som Lärarförbundet presenterade idag.


Österåker ligger alltså ganska långt ner... på plats 266 av 290. Man kan inte vara stolt över det. Här krävs insatser. Täby, Lidingö, Sollentuna och Nacka ska gratuleras förstås...
Kolla hela listan här

Jag sitter som ledamot i Kultur- och utbildningsnämnden här i Österåker den nämnden som leds av FPs kommunalråd. Vi gör så gott vi kan utifrån de ärenden som dyker upp. Men som kanske är bekant så kan inte enskilda politiker göra så stor skillnad som man kanske skulle önska. Det finns en slags tröghet i hela i den byråkratiska processen. Man måste tänka på vem som har bestämt vad och vem det är som kan och får bestämma vad osv osv. Tyvärr kan man inte peka med hela handen som politiker, även om man skulle vilja. Det sitter alltid en massa fluff emellan så att säga. Ofta får man också handlingarna färdigprocessade i sin hand och är mer eller mindre anmanad att följa med. Detta är naturligtvis frustrerande på många sätt. Men ack så viktigt trots allt. Det fungerar inte om alla står och pekar åt olika håll heller. Men jag har en syn på utbildning och skola förstås - jag skrev om det tidigare.

I Österåker har vi numera en fantastisk ny gymnasieskola som satsar stenhårt på IKT (Informations o Kommunikationsteknik) - Österåkers Gymnasium. Många söker sig till den skolan. Skolan har nyligen blivit utsedd till Pathfinderskola av Microsoft. Så det börjar bli internationellt värre här i Österåker. Det är kul och bådar gott framöver. Jag minns väl när vi satt på ett tjänsterum i kommunen och diskuterade detta för några år sedan om hur Österåker skulle bli bättre på skolan. Det var jag som då också satt i utbildningsnämnden och FPs kommunalråd Elisabeth Gunnars samt Michaela Fletcher Sjöman som då var politisk sekreterare för alliansen, numera KSO. Eftersom jag har jobbat på Microsoft och hela tiden varit inriktad på just IKT i skolan så erbjöd jag mig att förmedla kontakter dit. Sen drog det hela igång på olika sätt. Vad som är vad och vem som gjorde vad är ganska oviktigt. Huvudsaken är att det händer. För fortsättningens skull.

Jag har ägnat en stor del av mina akademiska studier åt just pedagogik-teknik och kommunikation och var redan 1982 anställd på Digital som erbjöd Computer Based Training så utbildning har följt som en röd tråd både i mitt yrkes- och studieliv. Vi var oerhört moderna på det vid den tiden. Då handlade det mest om att plocka in den typ av utbildning som fanns på digitala data. Så även om det hela var interaktivt så var det långt ifrån att vara i närheten av det vi ser idag på utbildningsområdet med datorer i skolan. Men utvecklingen går framåt och CBT finns kvar. Det mesta finns dock på nätet numera. På Yotube kan man finna mängder med kurser och utbildningar på olika nivåer. Alla kan nå dem. Oavsett om de finns i läroplanen eller ej.

Det handlar absolut inte längre om att bara köpa in datorer och licenser utan det handlar om att ta ett omtag om skolans verksamhet. Förvisso så har regeringen med Björklund i spetsen satt klackarna i golvet och hittat på allt möjligt som är svårt att förstå. Återgång till katederundervisning, polishämtning av skolkare och annat progressivt (NOT). Personligen tror jag mer på lärandets glädje än på piskan...

Kolla in dessa pedagogers bloggar - här finns glädje och lärande och datorer att inspireras av.

IT-mamman och Anne-Marie Körling och Fredrik Sjöstrand  och Jan Sjunnesson

Det finns många fler. Häng gärna på med dem i kommentarer så ska jag fylla på. Det är viktigt att vi lär av varandra för att komma vidare.

Det handlar inte bara om att satsa på häftiga gymnasier, vi måste också se till att ungar i tidigare åldrar får godkänt i kärnämnen - annars kommer de inte vidare till gymnasistudier. Saken är också den att det idag finns mängder med appar och andra möjligheter för barn att lära utanför skolans ram. Med hjälp av IKT kan undervisningen också lätt individualiseras så att barnen får jobba utifrån sin egen kunskapsnivå. Det jag sagt här är självklarheter för många - men inte för alla och det är därför det sägs.

Det finns egentligen bara positiva saker att vänta av skolan och lärandet framöver... Men det ställer krav på oss alla. Lärare, föräldrar och barn och politiker. Det kan bara bli bättre. Men vi måste göra det tillsammans.

(intressant)

PS. Samhället och byråkratin behövs naturligtvis mennog har de det lite jobbigt ibland. Läser just att lärarlegitimationerna försenas - på grund av IT-problem! Ja, det var signifikativt för att vi trots allt befinner oss mitt i en slags omdaning trots allt.

Uppdatering: Sollentuna satsar på skolan i sin budget. Det ska vi göra här också. Återkommer om det när jag får besked om innehållet.
Ämnet behöver diskuteras - Välkomna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag håller med om mycket i din blogg. Men teori är en sak och praktik(handling) något helt annat. Efter mer än 12 års arbete inom skolan i Österåker är man rätt besviken på alla dessa löften som aldrig infriats.
Bert-Eric
Ljusterö

Barbro sa...

Jag håller med om att man inte kan bli Stockholms läns bästa skolkommun, frågan är om man överhuvudtaget kommer ett enda steg upp. Det fattas för mycket för att uppnå ett bättre mål, det gäller resurser, för stora klasser och mycket annat.
Jag har jobbat som lärare i kommunen under många år, men flydde till slut till en bättre tillvaro i en annan kommun.
Innan kommunaliseringen trivdes jag mycket bra, men sedan gick det utför. En rik kommun som Österåker borde kunna ge bättre resurser till skolan. Vart tar alla pengar vägen? Varför satsar man inte på barnen? Jag önskar att mina barnbarn slapp gå i Österåkers skolor som det ser ut nu. Tyvärr är det inte så lätt för alla att flytta på sig, men Täby ligger nära till, så det får väl bli dit de drar sig efter år 6 när de blivit lite större.
Nej, jag tycker att majoriteten som styr får skärpa sig!