Carema får jobba hårt för sin överlevnad som leverantör av äldreboenden. Nu visar sig att det även på kommunaldrivna äldreboenden händer samma saker. En kvinna har dött av svält på ett äldreboende, Jungmansgården i Kalmar. Hennes barnbarn är förtvivlat för det och undra på det. Hon hade fått bekedet av personalen att det är vanligt att gamla slutar äta. Som anhörig vill man inte ta till sig detta naturligtvis, men när man är gammal så kan det vara så att man vill ge upp. Har egen erfarenhet av detta. En gammal dam som verkligen bara satt i en stol och drack lite näringsdricka med sugrör då och då. Min förtvivlan över situationen var stor och jag ställde kravet att hon skulle få mat. Hon drog då i sin rullstol ned i matsalen och inte vet jag om hon åt något vidare där heller. Hon dog ett par dagar därefter och jag insåg att det jag gjort egentligen var att förlänga hennes helt naturliga dödskamp med sig själv. Jag gjorde det för min egen skull, det var så svårt att se henne. Naturligtvis vill man inte mista en nära anhörig. Men till vilket liv vill man att de ska leva kvar egentligen? Det är en samvetsfråga för oss själva att ställa. Hur bra har de det i livet sina sista år? Även de gamla måste få släppa taget om de vill det.
En sköterska berättade för mig att det inte alls är ovanligt att gamla slutar äta. Sväljreflexen är nämligen viljestyrd sa hon och genom att inte vilja svälja så får man inte i sig mat, och det för att man inte vill det. Som förtvivlade anhöriga vill vi inte höra sånt förstås. Men är det bättre om vi tvångsmatar våra gamla? Om de int vill äta längre.
Rent allmänt så kanske vi borde fundera lite mer över döden, den ankommer till oss alla vare sig vi vill eller inte. Men fram tills dess ska vi ha det så bra som möjligt. Även på äldreboendena. Även den gamling som väljer att inte svälja ska ha det bra och bli omhändertagna. Som anhörig behöver man förberedas inför detta faktum. Att de äldre dör ifrån oss och att det är naturligt när man blir gammal. Hur mycket vi än vill hålla dem kvar så är det inte möjligt.
Instrumentell syn
Nu talas det om att Carema ska göra återbetalning till kommunen för att de inte levt upp till avtalet som skrevs. Ja det är en sida av det hela förstås. Men är det inte märkligt att det alltid är den instrumentella sidan, den som handlar om pengar och avtal som kommer fram. Vem talar om den mänskliga sidan? Läkare gjorde det och anmälde vanvården, läkaren som anmälde vanvården, vederbörande får nu sparken. Det är helt otroligt vedervärdigt.
Socialdemokrater med flera vill förbjuda vinster i vården och välfärden. Men det har väl ändå konstaterats att det är lika kass överallt oavsett driftsform. Gunnar Hökmark reder ut begreppen och menar att det inte genom att måla en skräckbild av exempelvis vården som man blir trovärdig. För allt är inte alltigenom förskräckligt. Men det finns mycket att fundera kring och enligt min syn ska vi börja med att se till att det händer något framåt och inte hålla på och tjata om förlåt bakåt eller finna syndabockar. Tid för handling här.
Det är dags att se till människan och hennes behov...
Vad vill vi erbjuda våra gamla? Vad vill de gamla ha?
Uppdaterat: Kent Persson på temat om vinster i vården.
Bloggar: Erik och Thomas och Högberg och Tokmoderaten
Bloggar: Böhlmark, Björndahl, Andrén, Bernthling, Hagbom, Birgitta samt Andersson.
Läs även andra bloggares åsikter om politik, omvårdnad, välfärd, moderaterna, carema, mänsklighet
7 kommentarer:
Min mamma vårdades på ett kommunalt vårdhem i Göteborg och hade det jättebra, eget rum med egna möbler och saker omkring sig, personal som fanns kvar år efter år, god omvårdnad i största allmänhet. Jag har alltid tackat Gud för att hon slapp vårdas av Attendo eller Carema. Att skattesänkningarna tvingar kommunerna att spara och därmed dra ner på verksamheten är en helt annan sak än att privata vårdgivare tillgodogör sig skattepengarna i form av vinster som flyttas utomlands, tycker du inte det?
I samband med parkinsons sjukdom!
" Vid faryngeal dysfagi finns svårigheter i den faryngeala fasen, dvs. när födan befinner sig i svalget och sväljningen ska sättas igång. Problem i denna fas kan vara en sent utlöst sväljreflex eller kraftlös sväljning.
Behandling av oral och faryngeal dysfagi kan innebära till exempel förändring av sittposition, anpassning av kostens konsistens eller olika hjälpmedel. Om dysfagin fortfarande kvarstår kan det ev. bli aktuellt med en PEG. Bedömning och behandling sköts av en logoped."
Vidare så är det äckligt oprofessionellt att: " – Det är vanligt att Parkinsonspatienter har sväljsvårigheter, och får svamp i munnen. Det gör att det blir svårt att äta. Jag påpekade det för personalen, och fick till svar att hon inte ville äta, att hon var deprimerad, att hon ville dö. Hon ville äta, men hade svårt att svälja. Får man för lite kalorier fungerar inte hjärnan."
För att sen:" – Personalen sa att ”idag åt hon bra”, men hon kan inte ha fått i sig mer än 500 kalorier om dagen. De sa att ”hon är gammal, det här är vanligt”. Men man ska inte behöva svälta!"
Jag talar bara om vad jag har hört från personalen. Kan ej bedöma något utifrån tidningsartiklar.
Min egen erfarenhet dock av ett stort antal gamlingar som gått bort har dock givit mig en annan syn än den jag hade från början när det just gäller närmandet till döden faktiskt. Vill bara att gamlingar ska ha det bra utifrån sin egen önskan när de blir gamla.
Klart vi alla vill att äldrevården och övriga vården skall fungera korrekt. Men att gå från "världens bästa sjukvård" till en skandalomsusad sådan, med kommande nerskärningar bakom varje hörn - så tycker jag att det är en aning naivt att fortfarande propagera för den nuvarande utvecklingen. Låter kanske som personangrepp, men det är inte alls menat så från min sida. Emellertid så anser jag att man inte behöver vara kärnfysiker för att räkna ut att det blir girighet om man bjuder in riskkapital i våra viktigaste samhälls-element! Mycket vill ha mer och facit står tydligt efter den relativt selektiva satsningen. Störst satsning på de branscher som aldrig kommer att tappa värde - skola och sjukvård. För att tjäna mer pengar så "effektiviseras" det. Mindre resurser - vinst i första hand, kvalité i andra!
Jag vill lova dig Robin att jag inte försvarar driftsformerna. Jag ser ju att det är kass lite varstans oavsett vem som driver. Jag vill mer fokusera på människan. Hur vi ser på de äldre överhuvudtaget. Sen ger sig resten.
Är i alla fall min förhoppning.
Tar tacksamt emot synpunkter på mitt tänkande. Det kan förändras ;-)
Det som är tråkigt är denna sänk-skatten-hetsen. Jag personligen är hård motståndare till att sänka skatten. Skatt är en försäkringsinvestering, ett inköp så att man är med och äger - det handlar inte, som liberalerna säger, att staten skall styra oss. All makt utgår ifrån folket! Folket äger staten och vi ska vara med och påverka. Nu är det dessvärre inte så fint, och har inte varit i närheten på länge. Med högre skatt så kan vi bygga världens bästa sjukvård. Och de fina med skatten är att ALLA hjälper till, alltså inte så dyrt för den enskilda! Höjer vi skatten så kan vi se till så att pensionärer antingen slipper skata för sina livsbesparade kapital för tiden efter arbetet eller med subvensioneringar underlätta kostnader för vård/vårdhem/bostad och dylikt. Nu har vi hysteri-sänkt skatten - fri sjukvård har gått från 19 års åldersgräns till 12 år. Region Skåne skall spara in ytterligare 800 miljoner på just sjukvård nesans motståndare vill höja skatten med 70 öre. Jag vill påstå att de liberala tillsammans med dylika reformerna har tagit bort förtroendet för de kollektiva. Det är fler idag som är motståndare till skattehöjningar. Majoritet av de jag talat med har argumentet " jag har jobb, jag kan betala för mina utgifter! Ingen ska leva på min plånbok!". Det kortsiktiga tänkandet har spritt sig som en cancer. Man tänker inte ens alla gånger så långt som på de andra inom ens familj. Det är en oroande utveckling. Är man inte mångmiljonär - så löper man alltid en stor risk att råka ut för något och behöva skyddsnät. Och om man tidigare vägrat bidra till detta pga att man hade jobb och var frisk - vem ska då betala skyddsnätet när denne behöver det?
God Jul från Carema...
2000aldrig's adventskalender, lucka 6
http://bit.ly/v7oZjx
Skicka en kommentar