onsdag 25 januari 2012

(S) Håller oss på sträckbänken...

Självklart är det inte lätt för socialdemokraterna just nu när de ska försöka få ihop till en ny partiledare och till en politik som är gångbar i den tid vi lever i nu. Carin Jämtin kör stenhårt med presskonferenser och berättar att de har trevligt och bra på sina möten där i verkställande utskottet på Sveavägen 68. Jag begriper inte hur hon kan se så fräsch ut efter dessa krävande möten de ständigt har. På fredag får vi veta sa hon och en sak är i alla fall säker och det är att det inte blir jag.

Igår sa alla NEJ jag kandiderar inte. Precis som vi gör här i Sverige, dels väntar vi på att bli tillfrågade för annars kan man tro att man är nåt. Blir man inte tillfrågad så har man förlorat ansiktet för att man sagt att man vill. Så fungerar det, tyvärr. Idag har någon sagt att alla som blir tillfrågade måste säga JA eftersom det ser dåligt ut om ingen vill vara med och stötta sitt parti. Rättning i leden.

Jan Eliasson har gått i topp på alla omröstningar som hålls i olika medier. Det är rätt charmigt och vi får väl se om de väljer honom som partiledare fram till sin nästa kongress då alla står till förfogande till omval och väljs om eller väljs bort. Eliasson är van och väletablerad diplomat och det kan nog behövas så stökigt som det verkar vara i socialdemokraterna just nu. Men som sagt - Carin Jämtin skrattar och säger att vi får vänta till fredag. Det kan bli precis vad som helst. Att Jan Eliasson redan är folkvald verkar klart och jag har personligen gillat tanken eftersom han kan ge även äldre människor ett ansikte som både kunniga, erfarna, nyfikna och moderna. Det kan vara väl så mycket värt nu när det är sån noja kring ålder som det är i Sverige. För socialdemokraterna är det också bra för de får tid på sig att ta fram fler kandidater till sin nästa kongress och då är förmodligen inte Jan Eliasson en sådan person som har cementerat sig på posten. Han har klarat av sin karriär. På fredag får vi veta, det kan bli något helt annat. Kanske att det är därför Jämtin skrattar så mycket när hon har presskonferens. Det kan vara nåt lurt på gång. På fredag får vi veta mer, då är det partistyrelse och de ska avgöra. Var är de unga sossarna undrar Lena Mellin - jag tror att de kommer sen.

All media och jag och några andra följer detta med stor nyfikenhet. Det må vara att det handlar om socialdemokraternas inre liv, men som politikerintresserad är det också högst spännande. Det gäller att ha bredd och tycker man att det är kul så ska man hänga på.

Någon klagade lite på att vi inte sett Fredrik Reinfeldt på ett tag och att allianspartierna kommer i skymundan för den socialdemokratiska krisen. I dag steg han dock fram och gjorde dels en lysande insats i Studio Etts Telefonväkteri. Värt att lyssna till.

Sen visar han medkänsla med Håkan Juholt och dennes situation och det är sympatiskt gjort. För de allra flesta håller sig undan när det blåser kring andra. Säkert tror många att det bara är taktiskt gjort, men det tror inte jag. Man ska inte glömma att även Fredrik Reinfeldt är en erfaren politiker som vet hur det kan gå till i kulisserna.

Och så var det repris på Hellenius Hörna på TV4 med statsministern som gäst. Så inte har han precis varit osynlig idag inte. Det är bra tycker man som moderat. Senaste Novussiffrorna ser också bra ut, moderaterna ökar. Det är dock först när det blir lite ordning på socialdemokraterna som det finns alternativ att mäta emot.Expressen SvD

Kent P  Tokmoderaten Röda Berget  In Your Face

Inga kommentarer: