onsdag 22 februari 2012

Det behövs mer hjärta och puls i den politiska debatten...

Markus Uvell som är VD för Timbro utmanar i dag i en Expressenartikel och menar att alliansen håller på att tappa greppet. Detta på grund av att det inte visas någon visionslusta. Folk tröttnar på det menar han. Att bara förvalta duger inte i längden och han hänvisar till Demoskops senaste undersökning som visar på att Socialdemokraterna håller på att ta igen på moderaternas försprång.

Man vet aldrig vad som händer framöver och Stefan Löfven har onekligen visat sig vara den starka och lugna ledaren som fått fylla spalt- och skärmmeter på sistone. Han har haft en lugnande effekt på sitt parti den saken är klar. Opinionssiffrorna har gått i höjden och främst verkar rösterna plockats från vänstern och SD. Spekulationerna kring hur Juholt förlåt Löfven ska toppa laget har redan dragit igång. Den ständigt påläste Sven-Erland berättar på sin blogg.  Ring in det gamla och ring ut det nya säger Tokmoderaten. Och så här säger Expressen. Så kommer de att ösa på och man ska inte underskatta socialdemokratiska lokomotiv.

Som bekant för de flesta så funderar jag personligen naturligtvis mest på det här med moderat politik. Vad är det vi håller på med egentligen? Mycket har blivit bra efter 2006. Men det finns vissa saker som kunde ha gjorts med större hjärta. Det måste finnas en ton i det politiska samtalet som inte är så väldigt instrumentell utan mer inspirerande och inkännnade, och det är där socialdemokraterna leder över M.  Tyvärr så är vi inte så bra på att nå ut med det. Ibland blingar det till men det kan lätt bli på en ytlig nivå och det försvinner snabbt. Den där ryggradsreflexen kan jag sakna ibland. Med frihet för individen, personlig integritet och så vidare.

Det är möjligt att det har blivit så här eftersom partiet på något sätt lämnat sina rötter och sin ideologi och därmed tappat en del av det givna. Man måste förnya sig brukar Reinfeldt säga, annars dör man. Han har rätt i det på många sätt, man måste leva med i sin tid.  Moderaterna hade väl aldrig varit så här stora om partiet inte förändrats. Men det är också viktigt att man inte helt släpper fotfästet där man står tror jag. Vissa grejer sitter i ryggraden och man ska vara trygg med det. Så tro det om ni vill bästa partister. Att bland aupp med yngre kan nog vara bra, men det gäller också att se till att det det blir en bra mix av alla generationer. Vi lever alla här i samhället trots allt. Men å andra sidan om vi ska jobba tills vi är 75 så bör det finns utrymme även i partiorganisationerna. Det handlar vare sig om föryngring eller föråldring utan om en bra mix.

Fredrik Reinfeldt höll ett alldeles utmärkt jultal med bra känsla och hög förståelse för problem på det mänskliga planet vad gäller våld i nära relationer. Det är lite mer sånt vi behöver i partiet tror jag. Mer mänskliga aspekter i politiken. Det finns det vet jag - men det borde synas mer...

Som här - skillnaden mellan det kvantitativa och det kvalitativa i äldrevården. Erik Weiman skriver bra om det.


Bloggar: Laakso

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Håller med Dig. Det mesta har blivit bra. Det som stöter mig är att vår information ibland "tillrättaläggs" så att det skall gå hem hos partimedlemmarna.
Hel sanning blir ibland halv och det är inte bra.
VI ÄR BÄST OCH BÖR STÅ UPP FÖR SANNINGEN-DET GÅR HEM.