fredag 2 mars 2012

Den yttre och den inre logiken i politisk verksamhet...

Håkan Juholt ska få en ny framträdande plats inom socialdemokraterna säger nye partiledaren Löfvén.  Han är en bra agitator. Jo tack det kan man hålla med om. Det är nog inte helt fel tänkt. Juholts karriär som partiledare var aningens kort och intensiv, men som jag skrev då det begav sig. Man kan vara rätt man men på fel plats. Det är så en riktig ledare jobbar - ser till målet som ska nås och struntar i personkonflikterna. Nu vet jag inte om det är så det går till i socialdemokraterna just nu men det är så man uppfattar saken i alla fall. Man hör om andra som inte längre verkar få vara med. Det visar sig väl framöver huruvida detta är rätt tänkt eller ej.

På Makthavare kan man dock läsa om att moderaterna söker efter KD-politiker att ha med på sina listor till nästa val. Om det är sant eller ej vet man inte heller. Det kan vara undantagsvis. Personligen anser jag att moderaterna kunde ta vara på sina egna intresserade medlemmar och inte putta ut de som misshagar makten på olika sätt. Jag ser och upplever för mycket sånt just nu och det oroar. Med tanke på valvinst 2014. Då kommer alla att behövas. En skärpning krävs här. Det är samma sak som i alla organisationer. Man kan vara rätt person men på fel plats. Förhoppningsvis så handlar det om lokala variationer. Det blir mycket maktkamper i politiken och det gynnar ofta enskilda personer och inte partierna som sådana. Det är synd att hårt engagerade människor ska petas bort från ställen där de kan göra nytta. Maktfalanger är dessvärre vanliga - Lena Mellin rätar ut en del frågetecken inom (S).


Kent Persson är lite tveksam till uppgiften om att Löfven ska stötta Juholt. Vi får se vem som har rätt. Min uppfattning är att ledare måste höja blicken bort från sin egen person och se till verksamhetens mål och se hur detaljerna skapar helheter det är rent generellt en god ledaregenskap man bör ha om man är å nivån att jobba genom andra för att nå framgång. Kanske särskilt viktigt i idedrivna organisationer. Som ledare där måste man se till att alla får plats för att uppnå målen.

Expressen DN, SvD, GP, Östran, N24
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Gubben sa...

Löfven har ju inte gjort något galet än så länge - men nu verkar det det första misstaget stå för dörren. Så vida Löfven inte försöker köra Juholteffekten i repris - men jag är tveksam till om ytterligare ett avhopp av Juholt får annat än marginell påverkan på opinionssiffrorna.

Mary X Jensen sa...

Vem vet . Juholt kan bli hur bra som helst på rätt plats...

Leif Ekstedt sa...

Taktik är en av förutsättningarna för att tillfredställa de "gnällpellar" som absolut ville ha Håkan Juholt kvar. Alltså av hänsyn till de 20-25% som inte gillade att Juholt puttades bort får en belöning. Han är skicklig Löfven!