onsdag 7 mars 2012

När alla skyller på alla - apropå vapen och diktaturer...

De flesta av oss tycker nog att diktaturer är en otänkbar variant på samhällsform. Så självklart slår det ner som en bomb bildlikt talat när det visar sig att Sverige funderar på att bygga vapenfabrik i Saudiarabien.

Det visar sig att även Socialdemokraterna haft sitt finger med i det här och pajkastningen har börjat. Vems fel är det och vem har gjort vad? Men vi lever i en omvärld som vi inte på alla sätt styr själva. Det är vid såna här tillfällen jag gillar Fredrik Reinfeldts återhållsamma stil när han säger att man inte bara kan gå igång på allt som rör sig i media. Fakta på bordet så får vi se vad det handlar om sen säger han. Tror att det är klokt.

Vi styr inte hela världen från Sverige och vi är beroende av omvärlden. Det kan vara bra att komma ihåg det. Vi behöver fler socialantropologer med kunskaper om hur det fungerar i olika kulturer så att vi får upp ögonen för detta.

En sak är i alla fall klar och det är att det inte bara är sittande regeringen som har skulden till detta, om det nu ens finns något att känna skuld för. Det går långt bak i tiden. Att bara avbryta avtal är inte det enklaste, många hänsyn ska tas. Ibland så kanske man måste bryta principer för att överleva. Men det är bra att diskussionen kommer upp i ljuset. Då finns det anledning att omvärdera det hela. Att stoppa huvudet i sanden är sällan någon bra idé.

Uppdatering: Försvarsminister Tolgfors och Handelsminister Björling klargör i en artikel på Brännpunkt hur det ligger till. "... för att vara tydliga: Regeringspartierna är överens om att det inte ska byggas någon svensk vapenfabrik i Saudiarabien."  Socialantropologi handlar om studiet av människan i en kulturell och jämförande kontext.


Tokmoderaten  Bjereld SR  SvD  Expressen Expressen Tolgfors DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Mary. Man kanske inte ska tro allt som står i media. Men tack och lov att vi har fria media som granskar makten och dess hejdukar.
Det som redovisas är ju faktiskt i allt väsentligt fakta, bygger på intervjuer med en del inblandade och dokument.
Bl a: http://www.regeringen.se/content/1/c6/07/11/97/6e4ad435.pdf

Självfallet finns det andra faktorer, som de olika regeringarna vägt in. Olja, sysselsättning etc. Men frågan är om det finns någon faktor som kan väga tyngre än att ta avstånd från diktatur och främja demokrati?

Se även min blogg:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2012/03/obegripliga-vapenaffarer.html

bloggare på icedaniel.se sa...

Om det är rätt eller inte det är med saudierna lämnar jag därhän. Men det blir lite av att kasta sten i glashus. Bildt brukar vara bra på att kritisera Ryssland och deras samröre med diktaurer och vapenförsäljning. Då blir det detta faktum att vi kanske inte heller har så rent mjöl i påsen besvärande.

JohJoh sa...

Mary
Nog genomskådar du väl den enkla?

Vem har påstått att det byggs en SVENSK vapenfabrik? Han gör en klassiker: svarar på något som ingen har påstått för att undvika att ljuga rakt ut...

Mary X Jensen sa...

JohJoh - Att det byggs en svensk vapenfabrik var ett påstående man kunde höra på nyheterna i går morse.

Unknown sa...

Men nu visar det sig ju att Tolgfos "klargöranden" bara var lögner, och han hade heller inget alls emot att också ljuga i direktsändning.

Mary X Jensen sa...

Jag tror att man ska vara fösiktig med att kalla någon lögnare.