torsdag 8 mars 2012

Snåla skatornas dag...

Idag är det kvinnodagen - den 8 mars. Det är då man ska stå enade tillsammans och vara starka tillsammans med andra. Ja visst varför inte. Men det är inte så lätt alla gånger för är det några som kan vara otrevliga mot varandra så är det kvinnor.

Jag läser med igenkännande min Martina Thuns krönika i Metro där hon beskriver de där tjejerna i plugget som valde ut sina kompisar. Det var främst de som var beundrande och tyckte rätt saker. De som tänker rätt och inte har egna åsikter och kanaler som kanske krockar, de mobbar man ut. Det går bra med tjejer som gillar rätt saker men som inte är för populära så att de kan ta uppmärksamheten. För det är bara en som ska ha den odelade ljuset på sig, eller hur? Om inte allt ljus faller på Maggan så faller Maggan. Hela världen rasar samman och hon går över lik för att behålla scenlampan på plats.

De där fjortonåringarna som vänder ryggen mot andra och tisslar och tasslar. Det är Maggan som leder det hela. Alltid hon. Som en gökunge puttar hon bort alla konkurrenter ur boet. Samverkan är inte aktuellt för det finns en som är viktig och det är hon. Den enda. Pappas flicka kanske med ett ständigt behov av att få självbekräftelse. Jag minns henne fortfarande med avsmak från uppväxten.

Som Martina Thun skriver i sin krönika det värsta med typer som Maggan är att även de blir vuxna och fortsätter i samma stil så man slipper henne inte för att man slutar plugget. Det är samma beteende men med vuxna gängkompsiar, de fortsätter att med röster och gester härma andra som inte är närvarande, de utesluter alla som möjligen kan konkurrera, de beter sig som gökungar och puttar andra ur boet. Nu är det inte bara Maggan som är involverad utan även Kalle och Nisse som var killarna som inte fick vara med i plugget men som nu vill ta igen det sin vuxna.

Man önskade att man slapp uppleva sånt här som vuxen men så fort man kommer in i en maktsfär där ledarskapet mer drivs av någons personliga agenda än lusten att uppnå gemensamma mål så hamnar vi där.
Det är oundvikligt verkar det som. Ni minns devisen Snåla skator sparkar starka systrar - som handlar om att om man är lite självständig på ett felaktigt sätt så får man inte vara med. Jag skrev en artikel om detta 2009 - är du för stark kan det uppstå problem. Så sorry Kvinnodagen jag ger inte så mycket för att lyfta någon gemensam kvinnohand. Jag gillar verkligen inte alla kvinnor. Däremot så gillar jag vissa jätttemycket, mina bästisar. Ni vet vilka ni är. Och ni är många. Maggorna är så få som tur är, men de tar plats.

Inga kommentarer: