tisdag 6 mars 2012

När de äldre far illa diskuteras driftsformer...

Ännu en vårdskandal fokuserad på kiss och bajs. Det gäller förstås våra äldres vardagsliv igen. Denna gång är det ett kommunalt drivet vårdhem som kommer i skottgluggen och politikerna börjar återigen gräla om driftsformerna. Det finns något riktigt fundamentalt fel här.

Man tar gärna till skandalen att någon kan göra vinst på äldreboenden och sådan verksamhet som normalt drivits av det offentliga som garant för att det blir sämre för dem som ska bruka tjänsten. Så är det inte. Man kan ju faktiskt fråga om det är mer fult att göra vinst än att slösa med skattemedel utan att just få något för dem? Ty det verkar faktiskt som om resultatet av vården blir densamma oavsett hur verksamheten drivs.

Kiss och bajsrubriker ger uppmärksamhet för all del, man kan undra varför. Det är ändå något vi alla sysslar med för att överleva.


Hur vore det om vi istället för att tjafsa om vem som tjänar vad och vem som gör vinst tog och diskuterade det viktiga.

Hur vill vi att våra åldringar och på sikt vi själva ska ha det på gamla dar?

Utifrån det drar vi sen slutsatser och budgeterar. Vore inte det klokt?Edavrd Unsgaard har påbörjat det arbetet och presenterar det i boken - När Amelia behöver hemtjänst.

Uppdatering: Mattias L har en läsning på just problemet med det kommunalt drivna äldreboendet som har skandaldålig omvårdnad. Sälj det till Carema och tag tillbaka det.


Tokmoderaten EKuriren, Folket, AB, DN, Expr, SVT, N24Västros,
 



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Lars-Erick Forsgren sa...

Det borde givetvis vara bättre kontroll av både kommunalt och privat bedriven vård, omsorg och skola.

Samt bättre utbildade upphandlare i kommunerna som vet vad de/kommunen vill ha när de upphandlar av privata entreprenörer.

Plus möjligen lite mera objektiva media som oftast bara skriver att det är "privat" när en skandal avslöjas, men inte upplyster om att det är kommunalt när så är fallet.

För mig är det viktiga att det blir en bra verksamhet till rimlig kostnad för skattebetalarna. Inte vem som utför det, men att som regel är det bra om det finns konkurrens, alternativ.