tisdag 15 maj 2012

Vad är det han säger...

Statsminister Reinfeldt har uttryckt sig på ett sätt som tydligen ruskar upp omgivningen på tå. Han har nu skitit i det blå skåpet säger någon. Ramaskrin här och där. I synnerhet i (S)-leden men också i våra egna.

Vad var det då han sa? Jo, han använde orden "etniska svenskar mitt i livet..." - då tog det eld i huset.

Det som förvånar mig är hur lätt det är att snabbt hänga upp sig på ett ord utan att fundera över i vilket sammanhang det förekommer. Ord kan betyda mycket och framförallt olika för olika människor. Etnicitet betyder helt olika saker i olika sammanhang och är inte självklart ett nedvärderande uttryck som nu många vill få det att framstå som.

Det är inte lätt att få till orden, många krånglar till det. Fredrik Reinfeldt gör det ibland med sitt något uppstyltade och korrekta bruk av orden. Ibland blir det lite fel. Men han är knappast ensam om detta. Tråkigt är bara att så många tar tag i begreppen utifrån sin egen kunskap och tankar om vad det betyder. För vad menade Fredrik Reinfeldt? Är det någon som frågar om det? Nej, alla vet? Av någon konstig anledning.

Innehållet i det som sades är inte helt rätt tolkat tror jag. Återigen drar man ur något ur ett sammanhang och gör det till saken. Ett favoritcitat som aldrig blir uteslitet är.

I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant. (Robert McCloskey) 

Jag har med åren lärt mig att det är bra att kolla av vad som menas innan man går bananas - förvisso gillar många att slå på statsminister Reinfeldt, självklart i synnerhet för dem som nu ser sin chans att sänka honom. Förvisso så håller socialdemokraternas nye ledare Löfven på att stärka förtroendet för sin person, det är mycket bra. Det behövs en opposition. Reinfeldt leder dock förtorendeligan än så länge så det är många som gillar honom också. Glöm inte det. Jag tror att folk är klyftigare än vad som framställs i media faktiskt och håller med Mattias L i vad han skriver på sin blogg.

Mindre blogg- eller som det nu heter twitterbävning blev det. Peter L Andersson, Annarkia, Peter Högberg,


Expressen DN

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kommentaren skulle till dig.
Bara för att du är tokmoderat behöver du inte alltid hålla med Reinfelt. Jag tycker att det han sa var fel och det är viktigt att man tänker sig för innan man öppnar munnen, det gjorde inte han.
Har du inget annat för dig än att blogga?

Mary X Jensen sa...

Jag är ingen Tokmoderat. Reinfeldt tycker nog inte att jag håller med i någon större utsträckning.

När ett uttryck dras ur ett sammanhang och görs om till så finns det anledning att tänka efter. Om du läser texten så ger jag inte heller beröm åt uttalandet. Det var ett olyckligt valt ord. Uppenbarligen.

Vaf jag gör eller inte gör har du inte med att göra och dessutom finns det får saker som är så patetiskr som anonyma påhopp.