onsdag 19 december 2012

Skyll inte på internet eller instagram nu...


Det är ett otäckt scenario som spelas upp kring kravallerna i Göteborg. Men nästan ännu mer otäckt är att många medier nu piskar upp stämningen kring det hela och söker förklaringen i annat än vad det rätt upp och ner är. En samling hopplöst ilskna ungdomar som inte har någon lokal för att förenkla det hela. Problemet är inte att de protesterar mot mobbningsfasoner som skett via internet. Problemet är att de inte har kunskapen om hur man gör det. Man polisanmäler, man talar med vuxna. Varför gör de inte det? Varför talar generationerna så lite med varandra i vårt samhälle? Det är en viktig fråga.

Kravaller har alltid uppstått då och då med eller utan internet till hjälp. Många av de som nu deltar vilt i upploppet har säkert inte ens en aning om varför de är där - de dras till bråkandet. Det finns säkert förklaringar till det dock inte en enda utan varje unge har sina egna motiv. Men det är naturligt enklare att behandla dem som grupp. En speciell händelse jag minns var när det var ungdomsupplopp utanför kommunhuset här. Då samlade polisen ihop ungarna på OK och så gick det ut ett meddeland i lokalradion att den som saknade någon tonåring kunde komma och ner hämta sin egen på macken. Det var ganska radikalt och det fungerade. Det var i början på 90-talet och det är svårt att tro att det egentligen förändrats så mycket sen dess. Det är vuxen närvaro, normer och kunskap om hur man uppför sig som saknas.

Ondskefulla människor kommer vi inte ifrån. De finns dessvärre lite varstans och sätter de inte igång bråk så kommer de gärna till de ställen där det pågår. Det behövs inte så mycket vetenskapliga belägg för detta. Jämför fotbollshuliganerna.

Oisin Cantwell skriver artikel om hur farligt internet är. Det är nog så att det pågår mer vänliga och fantastiska saker på internet än det pågår ondskefulla. Dock måste man lära sig hantera internet och den information som sköljs över oss från alla möjliga håll och allt snabbare.

Vi har så lätt för att ska alla möjliga förklaringar på allt och oftast hamnar dessa i saker som ligger utanför det hela. Instagram och internet är farligt. Det är fel på skolan osv. osv. Tag chansen och fråga varje unge nu varför de är och försök få fatt på det den vägen. Det är lätt att sitta bakom tangentbordet och filosofera.

Sakine Madon skriver om att det är dags att sluta försvara upploppsmakare.


Inga kommentarer: