tisdag 22 januari 2013

Att tala om det som sker i kulisserna - trakasserier och mobbning...

Malena Ernman talar ut om trakasserierna och tafsandet hon råkade ut för när hon var på väg upp i karriären. För att få rollerna var det självklart att finna sig i både det ena och det andra. Hon talar ut om detta i sin nya bok Bryt tystnaden.

Trakasserier och mobbning kan pågå på många olika sätt i olika grupperingar. Det är svårt att komma åt dem och det sker oftast med en hel grupps goda minne. Ingen vågar ställa sig upp och säga att det här är fel. Man vänjer sig vid att det är fruktan som styr. Fruktan för att själv bli utsatt för samma sak som den som för tillfället är utsatt i gruppen är stor. Så får det pågå. Utan att någon säger nåt. Det är däför mycket bra att Malena Ernman nu går ut och berättar vad hon sett och upplevt. Idag är hon stark och har egen kapacitet, inte så lätt att sätta sig på henne av den anledningen.

Det här kuraget borde fler ha. Men att säga ifrån innebär också att man själv kan bli drabbad ännu hårdare. För ingen vill bli ertappad med sitt fulspel. Jag tror dock att det är viktigt att man drar fram alla troll i solen. Det är enda sättet att bli av med dem. Att synliggöra dem.Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

99% av regissörer, dirigenter, chefskoreografer etc är män.

Deras uppgift är att få en viss framtoning på artister, skådespelare, gruppens dynamik mm.

Det är med andra ord vidöppna dörrar om man vill fokusera på en person eller missgynna någon för att gynna en annan (mer tillmötesgående eller önskvärd person).

Respekten och accaptansen för de här envåldshärskarna måste minskas. Tyvärr brukar både deltagande och de som anlitar dem liksom massmedia hylla "mäster si och så" och hylla det exentriska manliga geniet och ge personen rejält med svängrum. Alla uppmuntrar och beundrar beteendet, utom några få som straffas/betalar själva...


-Peter