onsdag 23 januari 2013

Man blir aldrig profet i sitt eget land...


Det där ordspråket Man blir aldrig profet i sitt eget land hänger fast i bakhuvudet. Det är lite trist egentligen eftersom det å sin sida innebär att man inte kan få vara glad om man lyckas med något. Då blir man kallad självgod och så kommer som ett brev på posten ordspråket Högmod går före fall farande. Det gäller att inte tro att man är något. Det är lite sorgligt det där men fakta är att det är omgivningen som bestämmer om man är lyckad eller ej. Det gäller att ha en position bara, rätt position för att få uttala sig. Det kan handla om en sån enkel grej som att fel person skickar julhälsning först i raden i en grupp. Det passar sig inte. Då blir det ofta inget svar. Man ska veta sin plats och får känna på Den spik som sticker ut blir slagen.  Så går det till i gruppdynamikens värld.

Anledningen till att jag började fundera kring detta med ordspråk var att Fredrik Reinfeld åker till Davos och håller i ett av de viktigaste mötena där. Med andra ord så betraktas han utanför Sverige med mer respekt än inom vissa kretsar här. I och för sig så har han väldigt höga popularitetssiffror för sin person men det framgår inte så tydligt i alla medier precis. Mer än just när resultaten visas. På regeringens hemsida kan man läsa om uppdraget. Det är världens alla inflytelserika personer med beslutsrätt och pondus som möts i Davos. Personer med möjlighet att påverka. Det är spännande. Vi håller kollen så får vi se vad som händer.

Här kan ni sätta er in i vad World Economic Forum är.

Men för att återgå till ordspråken - man kan bygga ett liv kring de här om man vill. Eller hur? Gjorde ett urval från Wikipedia. Det finns naturligtvis andra källor om man vill det. Bara att Googla.. Rätt kul också...

Eget beröm luktar illa
Genom sig själv känner man andra
Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta
Det är alltid mörkast före gryningen
Droppen kan urholka stenen. (Eller fullständigt: Droppen urholkar stenen. Icke med våld, utan genom att ofta falla.)
Tålamod är konsten att hoppas
Rom byggdes inte på en dag
När man talar om trollen så står de i farstun
Lögnaren blir bara trodd en gång
Kommer tid kommer råd
Lägg inte alla ägg i samma korg
Ett rent samvete är bästa huvudkudde
Att våga är att tappa fotfästet en stund, att inte våga är att förlora sig själv
Avundsjukan vilar aldrig
Bättre ensam än i dåligt sällskap
Den som alltid vet bäst lär sig aldrig något
Ingen är profet i sitt eget land/i sin egen hemstad

Uppdatering: Reinfeldt får beröm.

Åsa har lite intressanta tankar kring det här med att bli profet i sitt eget land. Läs och begrunda.

AB  DN DILäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Åsa Stenström sa...

Jag tror att i det här fallet är det så att Fredrik Reinfeld har alldeles för många relationer, lojaliteter och motståndare i Sverige för att någon ska kunna yttra sig helt neutralt om det han säger och gör. Däremot när han kommer i ett sammanhang utomlands så kan åhörarna tycka vad de vill, utan att ta hänsyn till sådant.

Tack för att du länkade till min blogg!
Åsa

Mary X Jensen sa...

Jag tänkte egentligen inte specifikt på Reinfeldt här, men det var han som fick mig att tänka på saken överhuvudtaget.