måndag 11 februari 2013

Så mycket för de yngre tänkandet i politiken - C sjunker i opinionen...

Det är ett väldigt diskuterande kring ålder i politiken. Partierna vill ha in yngre personer för att vitalisera säger dem. Ungdomsförbunden kör på och moderaternas eget är mer aktivit och engagerat än på länge. Vi som har några år på nacken anses vara ointressanta i politiken. Yngre kvinnor med akademisk utbildning sökes särskilt. Trist nog tror jag att det beror på att de anses vara påverkningsbara. När kvinnor blir äldre är de inte bara söta längre, de säger emot... Envisa är de också.

Det är mycket snack det här. För när det yngre gardet talar om vad de vill så stöter det direkt på patrull. Nej, inte var det så här vi hade tänkt. Snarare att de yngre skulle följa efter och lära av de gamle hur det ska vara. Inte komma med så mycket nytt inte. I alla fall inte sånt som kräver alltför omstörtande aktiviteter eller tankeförflyttningar. Möjligen ett cykelställ extra vid stationen eller krav på att det ska få plats barnvagnar på traktens kafeer.

Centerpartiet är stället där man har flest unga personer med lite nya tankar som kräver ett omtag för samhället. Att man byter begrepp som skolplikt exempelvis, ingentans står det att ungar inte ska gå i skolan även i fortsättningen. Eller ställer krav på moderna samlevnadsformer. Det senare blev av opinionen bortbytt till månggifte som många tycker är negativt (jag också).

Det här är gansa typiskt ändå. Vi tar de yngre som gisslan i politiken för att det behörver föryngras. Men när de ställer krav så plattar vi till dem. Det vore väl ändå smakfullt att ta en diskussion om saken. Vem vet man kan hamna i kompromiss där alla är nöjda.

Centerpartiet är partiet för de yngre krafterna, de vågar utmana och de vågar ta diskussionen innan besluten är fattade. Därför borde de gå framåt och inte bakåt - i alla fall om det är så som man säger - att man vill ha in unga och förnyade tankar i politiken. Krasst konstateras att så är det inte. Det handlar mer om att få det att se bra ut på valsedlarna. Det är samma gäng som bestämmer och de vill fortsätta att göra det. Oavsett parti.

Jag tror på Annie Lööf. Om vi vill säga att de yngre ska få plats i politiken med de tankar de har så måste man tro på henne för hon personifierar den inställningen. På många sätt. Därför bör hon få mer stöd än hon får. Om vi nu vill något på allvar med föryngringen i politiken så måste vi faktiskt släppa fram de yngre och inte platta till dem när de väl sticker upp.

(jaja Fredrik Reinfeldt, det är lugnt, än har du min röst)

Läs Yougovs senaste rapport här.

Expressen Aftonbladet  SvD(intressant) Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Jan Andersen sa...

Så du tror på Annie Lööf? Jag har inte mycket tilltro till personer som inte kan bestämma sig om Kina och Saudiarabien är diktaturer eller inte, och hurvida det är ok att exportera vapen till diktaturer.

Mary X Jensen sa...

Jo jag tror på Annie Lööf. Och jag tror på de unga i politiken. Många i centern är just unga...

Sen att alla inte alltid har koll på precis allting är en annan sak.


Jan Andersen sa...

Koll på allting? Man måste ha levet under en sten i 40 år om man inte på raka arm kan svare att båda landene är diktaturer.

Och man måste vara mera intresserad i posten som partiordförande än för sin självrespekt om man inte kan saga att naturligtvis skall Sverige inte exportera vapen eller övervakningsutrustning till diktaturer.