lördag 16 mars 2013

Varför X i ditt namn Mary...

Xantippa är ett speciellt namn. Inte så många som heter så i Sverige, bara 24 stycken enligt uppgift i svenska namn. Xantippa var också namnet på Sokrates hustru. En del menar att hon var elak och grälsjuk, andra att hon var den ende som kunde täppa till munnen på Sokrates och vinna över honom i diskussioner. Det senare leder säkert till det förra. Alla kan inte hantera att det finns de som vinner över dem i diskussioner. Då är det lätt att ta till projicering, vilket inom psykologin förklaras som att man lägger sina egna negativa egenskaper på den andre för att själv slippa hantera dem för egen del. Det är något man kan vara bra att vara medveten om.

För min del började det så här. Jag jobbade i många år som IT-skribent och jag hette då Mary Skerving ett namn som när väl någon lärt sig stava alternativt uttala det satt. Ett bra varumärke helt enkelt. Så dundrade kärleken in i mitt liv och jag gifte om mig och bytte därmed efternamn till Jensen. Hur kan du göra det sa bland annat en dansk journalist. Hur kan du byta ut Skerving mot Jensen? Jensen heter halva Danmark. Det uppstod ett dilemma här. När sen internet och gmail dundrade in på allvar så hände det att jag ofta fick mail som var sända till en annan Mary Jensen, en väl känd advokat i USA. Jag fick hennes resebekräftelser, biljetter och hennes tidsbokningar hos mäklare. Ja till och med inbjudningar till fester och sammankomster med hennes gamla kurskompisar. Jag ansåg att det var angeläget att de där specifika meddelanden kom till rätta så jag sände dem tillbaka och blev känd som den "andra Mary Jensen", hon i Sverige som vi kanske ska bjuda med på nästa träff. Skojigt på sätt och vis. Men Mary Jensen är också ett ganska vanligt namn och det fanns verkligen utrymme för misstag här.

Googlar du på Mary Jensen så får du ungefär 49 400 000 träffar (utan fnuttar då). Googlar du på Mary Skerving så får du 804 träffar och även det utan fnuttar och så slutligen Mary X Jensen med 9 680 000 träffar. Inte så dåligt... Men man ska förstås komma ihåg att det jag gjorde var en väldigt grov sökning nu och allehanda Mary finns med i resultatet. Mary är kanske inte det vanligaste flicknamnet i Sverige, endast 10352 bär det namnet om man jämför med Maria som är samma namn där 444417 heter så i Sverige.  Men i egenskap av Jesus moder så är de betydligt vanligare förstås. Själv är jag döpt efter min farmor och det finns nog ingen djupare och annan tanke bakom det.

Nåväl från att ha haft ett namn som alla kommer ihåg, vilket varit på mest gott för min del, till ett som plötsligt sammanblandades med väldigt många andra så kände jag att det var dags att försöka göra något åt detta. Som skribent kan det vara betydelsefullt att ha ett varumärke. Det är också anledningen till att många skribenter behåller sina namn eller lägger till för att behålla ett uppjobbat varumärke i den branschen när de gifter och skiljer sig.

Alltså jag hade ett enda dopnamn - Mary. Hur skulle jag fixa till det här då? För att kunna särskilja mig från alla andra Marysar som dessutom hette Jensen i efternamn. Jo ett mellannamn kunde vara på tapeten. Jag kom då att läsa Robert X Cringelys bok - Accidential Empires, och såg X:et. Ja men det var ju fiffigt tänkte jag. Det tar vi Mary X - det blir bra. Men vad skulle då X stå för. Inte bara för okänt, det behövs ett namn och så kom Xantippa till. Så nu vet ni det.

MaryXJ - det blev ett bra varumärke av det i alla fall... om jag har någon glädje av det? Vet ej sjutton... Men det står ut bland alla andra Mary Jensen som finns i alla fall...


Mer om Cringely och lite till


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Ingenjör C sa...

Kul historia!

Figur X heter alla mina figurer i rapporter tills de är klara och jag numrerar dem.

Men MaryXJ låter användbart till allt möjligt. Med tanke på min nördperiod tycker jag det skulle passa bra som ett nagellacksmärke. T ex. :-D