tisdag 14 maj 2013

Hej du har kommit till Marys handväska...

Work where you are säger annonserna och vi ser en person i en solstol under ett parasoll på stranden vid havet med en dator i knät. Det nya sättet att jobba. Jaha tänker man - vad sandigt det måste bli och skorpsmulorna under tangenterna gör sig påminda när det blir svårt att trycka ner vissa tangenter. Numera har vi förstås pekskärmar så det kanske går bättre. Men blir de inte repiga?

Eller en annonskampanj som Microsoft hade för många år sedan. En kvinna på ett hotellrum som slår upp sin laptop och kopplar upp sig mot omvärlden innan hon hunnit ur sängen. Under tiden hon klär sig har hon samtal med familjen och kunder på gång samtidigt som hon kör lite Excel på datorn, dricker kaffet och har slagit igen en affär med en kund. Detta innan hon i princip kommit ur sängen. Effektivt kanske och möjligt att göra. MEN är det bra?

Per Schlingman tar upp problemet med att föräldrar ofta både är hemma med sjuka barn och samtidigt jobbar. Kanske att även föräldrar och vuxna ska ha skärmfri tid menar han. Arbete och fritid går alltför mycket in i varandra och tid för eftertanke och vila saknas. Det blir stressigt. För stressigt om man ska vara nåbar alla timmar på dygnet. Det finns arbetsmiljöproblem kopplat till denna möjlighet - att vara nåbar hela tiden. Arbetsgivares strategier för att förhindra stressproblem efterfrågas.

Visst kan man ställa sig frågan om vad som är bra och inte med den digitala teknikens möjligheter. Det finns uppenbarligen begränsningar. På Posten affärsutveckling där jag arbetade med strategiska framtidsfrågor i mitten av 90-talet diskuterade vi ofta frågan om hur det skulle fungera med en fast postadress när människor arbetade i grupp men från olika ställen. Detta var på den tiden ett reellt problem för Posten eftersom det då i princip handlade om fysisk utlämning av brev eller meddelanden som det kallades och paket. Som alla vet så har detta löst sig på annat sätt. Vi arbetar via nätet, i molntjänster och hämtar paketen på ICA eller liknande ställen. Det är mer reklam än personliga försändelser i brevlådan hos de flesta. Kommunikationen med andra sköts mest via nätet numera, inte bara de skriftliga utan även de muntliga samtalen går den vägen.

Att vara uppkopplad är en fantastisk sak som ger oändliga möjligheter och det uttryck som Bill Gates myntade - Information at your fingertips - är ett faktum idag. De flesta har tillgång till en mobil enhet av något slag och att nå omvärlden är lätt. Vissa fnyser åt andra ständiga uppkoppling och blir irriterade, andra tycker att det är fullständigt självklart att man kan ta kontakt om vad som helst och närsomhelst.

För den arbetsgivare som gillar kontroll finns alla möjligheter att kontrollera sina anställda in på minutnivå. Många människor tänker att de nog inte finns om de inte är nåbara och har ett inbyggt behov av att ständigt bli bekräftade. Så visst finns det anledning att titta över vad maskinen gör med människan men faktiskt också tvärtom. Vad gör människan med maskinen?

Visst kan det vara lätt att bli stressad av denna ständiga kontakt med omgivningen men det går att välja bort också. Man kan ta kontrollen över sitt eget liv. Man bör till och med göra det.

Min mobil använder jag mest som en dator. Har mail och dokument, söker nyheter, facebookar, bloggar ibland, twittrar, finner information, shoppar med mera.

Men svarar i telefonen gör jag sällan -

Hej du har kommit till Marys handväska... lämna ett meddelande så ringer jag upp...


Inga kommentarer: