torsdag 23 maj 2013

Nästan alltid hamnar skulden någon annanstans...

Det senaste dygnens hallaballo med kastning med stor sten mot levande mål och bilar som brinner har sysselsatt samhällets iordninghållande verksamhet rejält. Poliser och brandmän får ta hand om skiten som "unga arga män"ställer till. Finns flickor inblandade? I så fall är det antagligen inte så många.

Politiska företrädare från olika partier sitter och anklagar varandra och försöker dra poänger för egen räkning. Det är alltid den andres fel. Gärna ger man sig på polisen också - som om de hade suttit på kafferasten och sagt - Kom nu grabbar åker vi till Husby och ställer till ett helvete för dem som bor där. Så är det ju inte. Det vet nog alla utan att vi behöver ha någon vetenskaplig grund för uttalandet.

Genom att tala om det politiska ansvaret slipper man ifrån det verkliga, det som pågår här och nu. Man behöver inte ta tag idet. Det är inte många som går ut och tar ungarna i örat precis, kanske inte många som ens vet vad de håler på med. Undra på det? Ingen rikitgt vågar ta itu med saken. Dessa upplopp skapar rädsla. Rädsla för omgivningen, rädsla för att gå ut, rädsla för att åka hem. Det är rädsla som man vill skapa med terror - så håller man omgivningen i schack. Genom att skrämma dem. Det har onekligen lyckats. Media har fullt pådrag och sänder från platsen. Vi får alla veta vad som händer och vi blir uppskrämda. Tänk om det händer här där vi bor.

Man kan se på det här upploppet genom att fundera över hur kravaller startar, hur grupper fungerar när de kommer i stämning. Det blir som om de går ur sig själva och tappar den egna kompassen och följer den kollektiva. Man ser att det ger gensvar och uppmörksamhet på ett ställe och kopierar det till sitt eget och så flyter gärningarna ut och det är inte alls säkert att det ena hör ihop med det andra. Plötsligt dyker det upp så kallade "copycats", de som härmar och tar efter.

Läs gärna rapporten. KRAVALLER OCH SOCIAL IDENTITET - en forskningsöversikt... (2005
Gunilla Guvå). Här kan man få en del förståelse för det som sker hur grupperna kring detta hämningslösa förstörande uppstår. Det händer samma sak nästan varje gång det är fotbollsderby. Då kommer ligisterna infarande från både när och fjärran och det enda syftet är att få slåss och ställa till elände och hålla polisen i form. Det är något i det meningslösa våldet som drar vissa personer, för man ska komma ihåg att det är inte alla som är med och slåss. Det är ganska få egentligen. Sen kan alla som sitter och analyserar vad tredje man, det vill säga politiker har misslyckats med säga vad de vill. Det är naturligtvis det enklaste att förflytta saken som händer från situationen till personen som får ansvaret att bära skulden. Det är ett väldigt enkelt sätt att slippa ifrån ansvaret själv. Att lägga det någon annanstans. Att acceptera det hela är dock en helt annan sak. Självklart ska man inte göra det. Polisens uppgift är att hålla ordning och det försöker de verkligen göra också.

Ett sätt att få stopp på dumheter är att stoppa ledaren, men det är inte självklart att finna den personen, det kan finnas flera och som sagts ovan - dumheter som får uppmärksamhet lockar flera att testa. Tyvärr. Häromåret så var det mycket bus vid tunnelbanan vid Rinkebytrakten. Då kallade man in föräldrarna. Jag tror att det var lyckosamt. Det saknas social kontroll.


Blogg: Fredrik Lidby


9 kommentarer:

TexasSwede sa...

Jag håller med om att folk (även ungdumar) måste ta lite ansvar själv för sin situation.

Det verkar som om svenska folket i allmänhet (och ungdomar i synnerhet) är helt sönder-curlade och tror att samhället/staten ska göra allt åt dem, inklusive plocka fram ett lämpligt jobb åt dem.

De som bor i Husby/Akalla/Tensta/Rinkeby/etc och klagar på att de inte kan få jobb, jag tvivlar på att de försöker speciellt hårt.

De kan göra som jag gjorde. Istället för att vara ute på stan på kvällarna satt jag varje dag 3-4 timmar i skolans datorrum och lärde mig programmering, med hjälp av böcker från biblioteket och (ibalnd) hjälp från andra/bättre/äldre elever som också var där.
Jag gjorde detta i 6 år, hela högstadiet och hela gymnasiet. Jag hade ingen dator hemma, det var först två år efter jag slutat gymnasiet jag skaffade min första dator.
På helgerna lästa jag böcker, både om datorer/teknik och andra ämnen, samt givetvis skönlitteratur, vilket hjälpte mig med språket.

Jag var alltid så förvånad att jag fick ett jobb som journalist helt utan tidigare erfarenhet av att skriva, för att inte tala om total avsaknad av journalistutbildning...
Men jag har insett att det förmodligen var en kombination av mina IT-kunskaper och att jag läste så mycket som ung (vilket förmodligen påverkade mitt språk) som gjorde att jag fick jobbet.

Så varför kan ungdomarna i Husby inte sätta sig framför datorn, men istället för att spela spel så laddar de ner Eclipse och lär sig Java, eller varför inte Visual Studio Express, bägge är gratis.

Eller så kan de använda Notepade (eller ladda ner gratisprogrammet Notepad++) och lära sig HTML5, CSS3, Javascript, Bootstarp, jQuery och lite annat och få kunskaper som kan hjälpa dem få jobb.

Det finns mängder av information gratis på internet, allt från kompletta manualer och kurser till videor på YouTube som visar steg för steg hur man gör.
Det finns ingen ursäkt idag för att sitta på stt arsle och inte göra något.

Sedan kan jag rekommendera att de jobbar lite på sitt språk. Jag förstår att det kan vara svårt att få bort brytningen, om de växt upp i ett annat land. Men de kan i varje fall jobba på att använda korrekt språk och grammatik. När de ska på jobbintervju så kommer det att vara utslagsgivande.
De som tycker det är tufft att låta ghetto, eller prata "Rinkeby-svenska" diskvalificerar sig själva från framtida jobb. De kan inte skylla på att "arbetsgivaren diskriminerar", man kan/vill helt enkelt inte ha folk som inte pratar korrekt svenska i ett företag, om personen ifråga ska jobba mot kunder på något sätt.

TexasSwede sa...

Noterade att jag skrev "ungdumar" högst upp. Freudiansk felskrivning. ;-)

Mary X Jensen sa...

Jag tror att det finns de som gör som du också även idag. Men det är rötäggen som kommer till tals i media, tyvärr

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet sa...

Att endasat vissa aktiva ungdomar, medelst stenkastning etc., agerar bevisar inte att den borgerliga politiken som foerts inte drabbat fler aen dessa och att det finns ett stoed hos fler foer agerandet.

Anser inte du att en minoritet som undertrycks med arbetsloeshet och laegre ersaettningar, t.o.m. i en demokrati, har moralisk raett att protestera kraftfullt?

http://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2013/05/22/humanistisk-vetenskaplig-losning-i-husby/

TexasSwede sa...

@Martin: Nej, de har inte rätt att använda våld och/eller olagliga metoder för att protestera.
Och du får gärna förklara vitsen med att bränna upp sina grannars bilar, eller skolor och andra byggnader. Tror de att de får mer pengar/resurser om de förstör det de redan har?

Om de är arbetslösa, skaffa ett jobb. Sitt inte och lyft socialbidrag och var nöjd med det. De kan lära sig något som gör att de kan få ett jobb. Jag har gett ett antal förslag ovan.

Hur är man funtad i huvudet om idén att tända eld på sina grannars bilar och sedan kasta sten på brandmännen är "rolig fredagsunderhållning"? Det är ju något som sker regelbundet i vissa områden.

Jag hörde häromdagen ett radioinslag där någon ungdom citerades, något i stil med "tyvärr kom man på för sent att skolan var viktig". Hur kan det vara nåt som man "kommer på senare"? Det är ju vanligt sunt förnuft.

Du säger att de "undertrycks" (du menar kanske "förtrycks"?) med "arbetslöshet och lägre ersättningar". Låt oss se närmare på det:
Arbetslöshet - vad beror den på?
Uppenbarligen har de inte förstått vitsen med utbildning, de hoppar av skolan eller skolkar, alternativt hänger på torget med polarna istället för att plugga och göra läxor. Är det samhällets fel? Nej, det är individen och föräldrarnas fel.
En annan förmodad anledning till att de har svårt att få jobb kan man höra så fort någon av dem intervjuas på TV eller radio. Deras svenska är under all kritik, dålig grammatik och massor av "Rinkebysvenska". Sådant får man inte jobb på. Hur svårt är det att plocka upp lite böcker och läsa, och på så sätt träna upp inte bara läsförmåga utan även språkkänslan och ordförrådet.
När jag var 9 år läste jag Sagan om Ringen, första boken läste jag på 7-8 timmar (under en bilresa ner till södra Sverige). Jag lästa lätt en bok per dag (efter skolan) och 2-3 böcker per dag på helger och under sommaren.
Men så länge de inte fattar att de måste jobba på språket, så kommer de inte att få jobb, i varje fall inte i positioner som har kontakt med kunder.

Lägre ersättning - Sverige har dålig ekonomi. Allt färre som arbetar försörjer allt fler som inte arbetar. Det fungerar inte i långa loppet. Jag vet att det låter som en moderat slogan, men det måset löna sig att jobba, med andra ord, du ska ha mindre pengar om du lever på bidrag jämfört med om du jobbar för dina pengar.

Varför ska jag betala en massa i skatt så att några som inte känner för att jobba kan sitta och bara lyfta bidrag? Visst finns det folk som behöver bidrag, men jag är övertygad om att många som idag får bidrag enbart lever på det för att de inte vill jobba...

Den bästa motivationen för att skaffa ett jobb är att man får pengar, och mer pengar än om man inte jobbar.

Niklas sa...

Det finns ingen enkel lösning på problemet, den som inbillar sig det är otroligt naiv. Det här är ett resultat av 25 år av allt större klyftor, större segregation, hög arbetslöshet, polisvåld, rasism och allmän frustration hos ungdomar som växer upp i fattigdom och får svårt att lämna den. Man kan möjligtvis tillfälligt lindra symptomen (eller förvärra dem) med polisinsatser eller genom att hitta "ledarna". Tills nästa gång, det är ingen långsiktig lösning. En sådan är mycket mer komplicerad och kräver att vi överger 25 år av nyliberalism och egoism.

Samtidigt sitter vi alla andra här i våra säkra bostadsområden där vi inte behöver bry oss, där livet, åtminstone för tillfället, bara går vidare som om ingenting har hänt, där vi inte behöver träffa alla de där samhällets bottenskikt. Vi behöver inte beblanda oss och kan fortsätta inbilla oss att allt bara blir bättre, bara vi får vår lilla muta varje år så vi kan köpa en ny, ännu större, TV så är allt bara bra.

TexasSwede sa...

Niklas: Självklart finns det ingen enkel lösning. Men svaret är inte heller att bara spendera mer och mer pengar på på problemet.
Det grundläggande problemet är att vi har en grupp som står utanför resten av samhället. Men frågan är om de verkligen vill vara konstruktiva samhällsmedborgare?

Om nu arbetslösheten är så hög, vad beror det på?
Kanske dålig utbildning? Sverige har bra skolor som är gratis, så även om föräldrarna är fattiga kan barnen gå i skola. Till och med högskola/universitet är i stort sett gratis.
De faktorer som kan påverka här är barnens och föräldrarnas attityd till skolgång. Det är med andra ord individens eget val som avgör utbildningens kvalitet.
Man kan lägga hur många miljoner som helst på kuratorer, stödundervising och annat för de underpresterande eleverna och de som skolkar/struntar i skolan. Men som talesättet lyder: "man kan leda hästen till vattnet, men inte tvinga den att dricka".

Så dålig utbildning kan inte avhjälpas med pengar, individen måste ta ansvar själv.

Nästa möjliga anledning till att invandrare har svårt att få jobb är en delmängd av dålig utbildning, nämligen dåliga språkkunskaper. Man måste kunna bra svenska för att kunna konkurrera om jobben idag. Det duger inte att komma till en jobbintervju som halv-analfabet och prata "Rinkeby-svenska", en blandning av svenska och ett 20-tal andra språk.

Jag har träffat ungdomar som bott i Sverige i många år, eller hela sitt liv, och talar usel svenska, och med kraftig brytning. Lyssna bara på de som får komam till tals på tv/radio just nu...

Hur löser man det problemet? Igen så är det något som individen måste ta ansvar för.
Man får se till att det finns SFI och liknande som faktiskt fungerar. Varför inte köpa en kopia av Rosetta Stone till varje nyanländ familj, och till de som behöver/vill lära sig svenska. Kanske sälja dem för en symbolisk summa?
Min ex-fru gick på SFI efter att hon kom till Sverige, men efter två gånger slutade hon, det var ett skämt enligt henne, bortkastad tid (och skattepengar).

Här är mina tankar:
Idag är det "för lätt" att klara sig med enbart sitt hemspråk, det finns personer som bott i Sverige i många år (kanske 10-20 år) och fortfarande inte lärt sig svenska... De kan ta körkort på sitt hemspråk, får tolkar, etc.
De talar bara hemspråket hemma, barnen får ingen träning i svenska (förutom i skolan, som de förmodligen skolkar från). Barnen leker med andra barn som pratar samma språk, etc.
Det här hänger samman med vad vissa kallar "segregering", men ofta har de ju själva valt att flytta till Tensta/Rinkeby, då de har landsmän där.

Så ska Sverige få ordning på den biten krävs ett visst mått av "tvång". Uppenbarligen fungerar inte frivillighet.
Gör det svårare att klara sig utan svenska, gör det attraktivt att kunna svenska. Körkortsprov enbart på svenska, krav på svenskakunskaper för att få medborgarskap, etc.
Ska man spendera pengar för att hjälpa folk, varför inte ge en bonus när de klarar vissa prov i svenska? Och jag talar inte om enkla "feel-good" prov, utan årskurs 9 och/eller gymnasienivå. Givetvis måste proven ske under kontrollerade former (precis som centralprov i gymnasiet), kanske 2 gånger per år. Säg 7,000 kr skattefritt för VG och 15,000 kr för MVG. Sådant motiverar.

Åter igen, individen måste ta ansvar för sig själv. Staten kan inte ta ansvar för vartenda sekund i folks liv, och vara nån slags curling-morsa till medborgarna.

Monika Ringborg sa...

Tänker inte gå in och bemöta en del kommentarer här, för det var en hel del som inte låter sig besvaras så enkelt.

Om ungdomarna som växer upp i förorterna betraktas som invandrare, fast de är födda och uppvuxna i Sverige, är det kanske inte så märkligt om många inte känner att de får det erkännande de förtjänar. Det finns många som talar felfri svenska. Men man förutsätter att de inte kan.

Till Niklas
Du har helt rätt.

Jag bor i ett av de här områdena och känner inte igen bilden av dem som florerar. Det är en liten klick som står för bråk, vandalisering, och bilbränder (som är vanligt förekommande året runt)

Till sist!

De flesta unga som jag träffar kan svenska, men har en dialekt ... Varför erkänns inte den.

De senaste händelserna är ett slag i ansiktet på oss som bor i områdena. Och jag är skitförbannad. Men, det är en politikerfråga. De lägger över ansvaret på befolkningen och på polisen. Men det är politiken som måste försöka förändra attityderna mot invandrare och svenskar med utländsk bakgrund.

De flesta som är unga där jag bor är svenskar, med en annan bakgrund än den svenska. Än sen då?!

Melmac sa...

Det är väl samma typ av "Proffs-huliganer" som härjade i Rosengård för några år sen. Dessa får sen ett fåtal ungdomar med sig, förmodligen hade dessa ungdomar dragits med i annat p.g.a. grupptryck etc.
O så får hela stadsdelen skulden.