måndag 23 september 2013

Romer registreras hos polisen... Mänskliga faktorn...

Dagens bomb slog ner - polisen för register över romer! Polisen i Skåne registrerar och övervakar romer i en hemlig och olaglig databas. Kringresande kallas databasen och innehåller de uppgifter som enligt lag är förbjudna att registrera, personnummer och liknande. Registret innehåller både barn och ostraffade. Flera tusen personer finns med i registret.

Vad ska man säga? Att man är förvånad? Nej knappast. Så fort någon som vill organisera får tag på en databas så kan det hända saker. Ty allt är möjligt för erfarna tangenttryckare. Swish swosh så är en databas fixad. Önskan om att organisera är större än kunskapen om vad man får registrera. Visst finns det lagar och visst är var och en skyldig att ta reda på vad de innehåller. Men när det gäller möjligheter med hjälp av sortering i databaser så tycks detta vara något man lätt glömmer.

Myndigheten Polisen meddelar att det inte finns något sådant register säger informationsansvarige  Lars Fröstell. Inte som är beställt av myndigheten menar han. Möjligen är det så att det är en fiffig medarbetare som tyckt att detta är en bra idé och delar med sig till sina kolleger runt om i Sverige. Att kolleger sen delar med sig av sina verktyg är inte ovanligt och så sprider det sig. Detta är absolut inte menat som en ursäkt på något sätt bara en förklaring. 

Hur som helst så väcker detta återigen frågan - Vad är det man INTE får göra med hjälp av datorer och nätverk

Allt går att göra. Den mänskliga faktorn står över allt - det går inte att skydda sig mot den. Det finns inga gränser för vad en databasfanatiker kan åstadkomma. Det gäller att öka på kunskapen om vad man INTE får göra. Den kunskapen är inte allmän. Det är uppenbart och mycket oroande. Vem står på tur? Vilka andra register finns det med liknande innehåll? Som gäller andra grupper? Personer med neuropsykiatriska diagnoser kan vara en grupp. Vad finns det för register som försäkringsbolagen använder för att förhindra människor att ta nya försäkringar? Cancerpatienter har svårigheter att teckna försäkringar exempelvis. Vilka får ta körkort? Många frågor kan ställas kring registrering av olika slag. Avlyssning av all datatrafik är en annan företeelse som borde ifrågasättas mer. 

Niklas Orrenius i DN -  "Det är förbjudet att upprätta etniskt baserade register i Sverige. Enligt jurister som DN talat med bryter polisens registrering av romer mot flera lagar, bland dem polis­datalagen och lagen om polisens allmänna spaningsregister." 

Johan Hirschfeldt - "Förbjudet registrerar på etniska grunder"

Det här behöver diskuteras på saklig grund nu. Inte bara ur skandalrubriksynpunkt. 

Den mänskliga faktorn kan vi inte göra något åt... Men vi kan öka incitamentet för att den inte ska få utrymme genom att tala om vad man INTE får göra med datorer och nätverk där allt är möjligt. Någon måste få ta ansvar för detta. För att sätta en gräns...

Usch är en bra sammanfattning av läget.


1 kommentar:

Unknown sa...

Nej det är inte mänskliga faktorn som gör att Sverige har en polisorganisation som på alla nivåer med en ryggmärgsreflex ljuger rakt ut.