måndag 13 januari 2014

Det är eldsjälar inte eldsläckare som behövs i politiken...

Intressant artikel idag om de stora medlemstappen i de politiska partierna. De nya yngre organisationerna får förvisso fler medlemmar men de större som socialdemokraterna och moderaterna tappar. Det beror till stor del på att man i stor utsträckning tycks välja att rekrytera och prioritera dem som håller med om det som sägs. Man kan bara kolla på Facebook så ser man hur samma budskap, grafer och negativa uttalanden om fienden, den andre, skickas runt som om det vore flygblad. Ofta utan en enda tanke eller reflektion över det hela. Det kallas inom psykologin för priming. Budskap som upprepas i det oändliga fastnar i folks medvetande utan att det skett något ställningstagande för eller emot. Fundera över om det är bra i just det här sammanhanget.
Demokrati kräver nämligen eftertanke och flera åsikter för att fungera. Det är möjligt att det är just det man inte vill och att det är därför som personer som har egen åsikt och tror att man går med i ett parti för att påverka politiken ofta drar ett kort strå. Vi har på senare tid sett flera sådana exempel. Det är olyckligt.

Ska politiska partier dras sig framåt så måste det finnas eldsjälar. Det är inte eldsläckarna som ska ha den viktigaste rollen. Inget engagemeng inget intresse. Det blir då inget av det hela. Inte i längden i alla fall. Det är kanske det vi ser nu. Om de engagerade stoppas i sin framfart för att de inte är välkomna med påtvärsentankar så ger de upp. Medlemmarna eller sympatisörer har annat att göra än att lägga fritid på att kampanja kring saker de själva inte varit delaktiga i att ta fram. Det går inte ihop med den moderna välutbildade människan att bara finna sig i allting och vinka och le.

Så kom loss nu och släpp fram de som brinner för politiken. Kanske blir det lite rörigare men sjutton så mycket roligare och intressantare. Vill man ha engagemang så måste det få utrymme, annars blir det inget gjort. Om vi vill vinna val alltså...


AB  DN AB-Mellin

Inga kommentarer: