tisdag 14 januari 2014

Det kan vara bra att rensa luften...

Det var värst vilket liv det blev om försvarsfrågorna dessa dagar. Moderater av olika digniteter delar öppet med sig av sina synpunkter och de tycker inte likadant.

Statsminister Reinfeldt och sittande försvarsminister Karin Enström får rejält på moppo av både Mikael Odenberg, Anders Björk och nu senast av Carl Bildt.

Klart att det blir rubriker om detta. En del tycker att det är förfärligt, man kan inte visa att man är oense utåt. Men tänk att det kan man, det är rent av hälsosamt att rensa luften. Om man förstår att hålla sig undan från personpåhoppen. De hör inte hit. Men i sak finns det uppenbarligen all anledning att diskutera och har man inte gjort det tydligt förr så är det väl hög tid nu.

Politiker bör vara för goda för att ge sig på person och medierna ser alltid chansen att göra dramatik av detta och gnuggar händerna och ser en härlig konflikt och blåser gärna upp den också. Det å sin sida är inte anledning att sätta på locket och försöka stoppa pysandet som många kan tycka.

Man ska inte låta medierna regera, det ger man dem chansen att göra om man försöker hemlighålla och mörka. Då tar nyfikenheten över i stället. Man ska inte vara så rädd för medierna. De gör sitt jobb... Dessutom så hålls det inte igång så länge med varje enskild fråga. Det kommer nya hela tiden. Kolla på tidningarnas ettasidor på webben, just nu på kvällen ligger försvarsfrågorna långt ner på sidan. Just nu är det rasa i vikt, köp skor på rea, Hollandes kärleksaffärer och hur man håller äktenskapet vid liv, Zlatan och en och annan trafikolycka som är viktigast. Det ändrar sig fort.

Kan inte låta bli att tänka på när Fredrik Reinfeldt (eller var det Per Schlingmann?) som lade ut en inspelad variant av vad som sades när Reinfeldt talade om bostadsregeleringen i Stockholm. Hela dramaturgin föll platt när man fick höra hela samtalet. Därför är det bra med öppenhet, den ska inte underskattas. Problem försvinner inte för att man inte låtsas om dem.

Beträffande försvarsfrågorna måste jag tillstå att jag har ingen korksäker åsikt om vad som är bäst eller ej. Kan för lite helt enkelt. Men jag brukar läsa bloggen Wisemanswisdoms eftersom den har en klok och sansad ton som känns initierad. Inte så mycket tjo och tjim som kan förekomma i andra sammanhang.

Men det som känns viktigast i sammanhanget här tycker jag själv att Gunnar Hökmark uttrycker i sin blogg - Det osannolika är hotet inte det sannolika. Utifrån den tanken kan man ta itu med detaljerna. Men en sammandrabbning i en så viktig fråga som försvaret kan vara på plats så att man äntligen talar ut.

intressant

Mattias Lundbäck ger sin syn på debaclet.

För den som har lust att lyssna på vad Karin Enström har att säga i en liten mer avslappad situation kan man här lyssna på den timmeslånga intervju med henne som Radio Österåkers Mats Ifvarsson gjorde sommaren 2013. (det är översta programmet i tablån)1 kommentar:

Anonym sa...

Ja tänk om man kunde byta ut för-
svarsfrågan i Ditt resonemang till
invandringsfrågan!
Det skulle rensa luften i Sverige!

Civilingenjör Bo Adolfsson