onsdag 29 januari 2014
på min gata ser det lugnt ut - inga prickar i Lexbase...
Utan tvekan gick det fort att få fart på den nu livligt debatterade sajten Lexbase. Allts där man via kartor kan hitta röda prickar i sitt område. Dessa prickar står för att här bor det en lagförd person. Vad det handlar om vet man inte - men när moralens väktare slår till spelar det ingen roll. Alla vet vi ändå att det där inte en pålitligt person. Vill man kan man genom att betala en slant beställa ut hela domen.
Dessa handlingar, domarna, råder under offentlighetsprincipen och kan fås redan idag men det kräver lite mer ansträngning än att skaffa dem via internet. Domarna å sin sida innehåller namn, adresser och annan information som kan vara bra att ha för både den nyfikne och även dem med mer skumma avsikter. Offentlighetsprincipen var i grunden tänkt för att det skulle vara möjligt att följa vad myndigheterna pysslar med. Inte för att ha helkoll på privatpersoner. Dock har både medier och andra glidit på det ändamålet. Moderaten och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark skrev om sin syn på offentlighetsprincipen och det är en text som håller ännu och torde vara en bra grund för tankarna även kring Lexbase. - Om det som är offentligt.
Debatten kring Lexbase har inte låtit vänta på sig och på sätt och vis är det väldigt bra för användningen av den här tjänsten påvisar det som vi som kämpar för den personliga integriteten har påpekat alla dessa år. Den mänskliga faktorn går aldrig att rå på. Skvallerspegeln online blir lätt en urkraft. Det visade sig ganska snabbt. Talesmannen för sajten blev mordhotad och slutade. Människor är felaktigt utpekade på sajten. Människor som har avlidit finns med. Sen är det så att har man sonat sitt brott så ska det vara sonat. Inte leva kvar i all oändlighet för alla att kolla.
Självklart har jag kollat på sajten, mest för att jag var intresserad av hur det fungerade med kartorna. Jag kan pusta ut i mina trakter fanns det inga röda prickar. Det var väldigt skönt. Funderar på hur jag hade reagerat om jag sett en röd prick hos någon granne. En sak vet jag i alla fall. Jag hade inte skickat efter extra information, där går gränsen. Men tänk när fantasin drar iväg i områden med många prickar som allså inte ens behöver vara korrekta. Blir det medborgargarde då? Många scenarios dyker fram.
Något mer besök på sajten kommer det inte att bli. Om den ens kommer att överleva veckan. Vi får se. NU har den tydligen blivit hackad också och mängder med domar har läckt ut på nätet. Det är inte bara nyfikenhet detta väcker utan tänder nog ideer hos mindre nogräknade individer som kan ha synpunkter och användning av detta. Hur tänkte man egentligen?
Men återigen - det mesta går att göra med teknikens hjälp idag. Ditt digitala liv kan lätt övervakas in på blodlättarna. Det är inte säkert att allt som går att göras ska göras...
Fredrik Reinfeldt menar att det borde diskuteras mer om hur vi förhåller oss till nätverksamheten och tror inte på lagändring av friheter vi har. Men personuppgiftslagen borde väl ändå kunna skärpas, eller i alla fall användas mer, det kunde vara en möjlig väg.
Tre röda punkter i mitt hus skriver Mattias L - läs hans bloggpost. Vad de tre prickarna står för vet man inte. Det kan vara fortkörning. Tydligen är huvuddelen av de doma som är registrerade i belastningsregistret den typen av ordningsförseelser.
Uppdatering: Ja vad var det jag sa - nu är sajten nere.
CS SVD AB NyTeknik
Etiketter:
domar,
Lexbase,
moderaterna,
personlig integritet,
PUL,
Reinfeldt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Lexbase borde färgkoda plupparna efter hur allvarligt brotttet är samt ta bort pluppar efter några år om brottet inte var allvarligt.
Annars kan det ju faktiskt ibland vara bra för dömda att domen är offentlig.
Skulle hellre läsa grannens dom om hur han var stressad och glömde dra för gardinerna när han skulle byta om och en skolklass gick förbi.
Istället för att lyssna till grannskapets skvaller om "blottaren, något om barn, säkert en pedofil"
Kan man bilda en egen uppfattning istället för att få en förvrängd bild.
1. Punkter på kartan är bara för en femårsperiod. Så din gata kan fortfarande vara full med fortkörare, mördare, ekonomiska brottslingar osv...
2. I vissa fall så verkar adresserna inte vara uppdaterade, dvs adressen för när personen dömdes är den som används.
Problemet med Lexbase är att sidan dels hänger ut vittnen och i vissa fall brottsoffer samt nerlagda och friande domar förutom vårdnadstvister och arvstvister m.m. och dels använder adresser från när domen föll.
Det innebär att man har inte en aning om var brottslingarna bor idag eller ens om den där röda pricken är en brottsling eller ett vittne.
Sen är frågan, om du vet att någon är kriminell kommer du då behandla personen annorlunda? Hur ska en person komma tillbaka till hederligt liv igen ifall personen är utstött från samhället och ej kan få vänner, jobb eller lån.
Kanske för ett enkelt brott som snatteri eller för att ha hamnat i gräl med en portvakt vid baren.
Uppgifterna i databasen är de som var när domen skrevs på tingsrätten. M.a.o. idag inaktuella uppgifter.
Det som samlats in är tingsrättsdomar upp till tre år gamla. Hovrätt och HD finns inte med, så man vet alltså inte om personen är frikänd eller inte.
Skicka en kommentar