fredag 31 augusti 2007

Statsministern försvarar yttrandefriheten

Statsminister Reinfeldt slår fast att i Sverige råder yttrandefrihet och att här ska man kunna leva tillsammans oavsett vilken religion om än någon man företräder. Yttrandefriheten är grundlagsfäst och i Sverige fattar vi inte politiska beslut om vad som står i våra tidningar.

"Jag vill försvara den ordningen" säger statsministern i SvD.

Ja, det är rätt. Vi har en viss ordning här och den är så som vi vill ha den och så får andra ta den för att tala i klarspråk. Det gäller i allt och är det minsta man kan begära.

Läskigt dock att konstnären blir hotad, det är sannerligen alltid väldigt obehagligt när fundamentalister är inblandade, stämningen blir lätt hätsk.

Chefredaktören Ulf Johansson på Nerikes Allehanda kommer att träffa personer från Islamiska Kulturcentret i Örebro under nästa vecka för en dialog. Men även han slog fast att den svenska yttrandefrihetslagstiftningen gäller i Sverige. (DN)

Sen kanske man kan tycka att det inte är nödvändigt att provocera när man med säkerhet vet att det får den här typen av reaktioner från fundamentalister. Men som sagt är man här så är man här och då finns det vissa regler och lagar som gäller, så är det på alla andra ställen också. Konstigare än så är det inte. Uppdatering: Att svenska flaggan börjar brännas och att man bränner en docka lik vår statsminister är helt oerhört obehagligt. Måtte vi inte få samma situation som i Danmark.

Man kan också tycka att gårdagens diskussion om hur borgerliga svenska tidningar får på moppo av Ulf Adelsohn kan hänga med i Fredrik Reinfeldts uttalande här. Politiker avgör inte vad som står i svenska tidningar.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: