söndag 6 januari 2008

Har moderaterna blivit pirater...

Svenska Akademiens ständige sekreterare menar att de moderater som offentligt försvarat rätten för fildelning hotar upphovsrätten och tycker att vissa moderater blivit piratpartister.

"Deras inlägg är ett pinsamt angrepp på äganderätten och ett hån mot konstnärer och andra som är beroende av upphovsrätten. (Horace Engdahl, Expressen)

Om man bara ser frågan ur sitt eget perspektiv kanske man kan tycka det. Tyvärr är det inte så enkelt. Fildelningen av upphovsrättsskyddat material är dessvärre bara en liten del av det lapptäcke av möjligheter vi nu kan se införs för att vi snart ska leva i ett totalt kontrollsamhälle. Det handlar om att bli en kontrollerad individ helt i enlighet med Orwells 1984-samhälle.

Det är problematiskt att många bara ser sitt eget lilla tygskynke i det stora lapptäckesskapandet. Frågan är om någon har helhetsperspektiv på det framväxande 1984-samhället vi ser framför oss? Det är svårt att tycka synd om musikindustrin och det är de som skriker mest i fildelningslappen... Vad det dessutom nu ser ut som är att det håller på och vänder, så att de lagligt nedladdade musikfilerna faktiskt ger ökade intäkter och därmed skyddas även upphovsrättsmannens rättigheter? Eller inte? Hur mycket får ursprungsmakaren egentligen av kakan? Det är en egen intressant fråga att ställa.

Men sammanfattningsvis om man nu lägger ihop alla lappar av olika kulörer, mönster och material så har Peter J Olsson gjort en bra sammanfattning av det obehagliga storebrorssamhället vi står inför. Sammansatt är det många olika variabler och det ser riktigt läskigt ut om man gillar och arbetar för den personliga integriteten. Det ruskigaste av allt är när man börjar sätta samman alla dessa olika uppgifter om enskilda som samlas in. Människan uppfinningsrikedom i det fallet är stor.

Det är det som det handlar om egentligen, men så länge alla kämpar för sin egen del så fastnar vi tyvärr i diskussionen. För varje "lapp/detalj" är viktig för helhetsbilden utifrån olika perspektiv men hur lapptäcket sen kommer att se ut får inte bli beroende av vem som har den starkaste rösten. För fel lapp kommer att göra lapptäcket fult och slutligen kanske det färgar av sig så att vi får den där fula grå färgen som kännetecknar när man fått in en blå strumpa i vittvätten. Det går sällan att rätta till den fadäsen i efterhand.

Bloggtidningen har gjort en sammanställning av de olika bloggtexter som finns om det Storebrorssamhälle vi inte vill ha. Den som vill läsa om olika inlägg i debatten kan börja där och försöka skapa sin egen bild och lyfta blicken. Länkarna ger en överblick av alla röster i debatten och den skär rakt igenom partigränserna.

Nej, jag är ingen moderat piratpartist, men en egensinnig moderat frihetskämpe...

(Expressen)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

På samma sätt fanns det säkert en gång debattörer som ansåg det vara ett "pinsamt angrepp på äganderätten" och ett "hån" mot slavägarna när man föreslog slaveriets avskaffande (i Sveriges riksdag debatterades saken så sent som på 1840-talet, när slaveri ännu förekom på den lilla svenska kolonin Sankt Barthelemy i Västindien).

Det argumentet säger förstås väldigt mycket om hur bra eller dåligt förslaget i sig är. Jag orkar för min del inte läsa debattinlägg där polemiken främst tar sig uttryck i ord som "pinsamt" och "hån"; det där är verbala knytnävsslag och elitistiska okvädningsord utan saklig innebörd.

Horace Engdahl kommer inte att få något svar av mig. Han kommer sannolikt inte att förstå vad jag säger, och framför allt, de tidningsläsare han vänder sig till och får gehör hos kommer inte att göra det. När diskussionen förs med utgångspunkt från en världsbild som jag inte delar, då har jag ingen anledning att lägga ned tid på att förklara varför den världsbilden är felaktig. Det vore inte att predika för kören, det vore att predika för altaret.

Jag nekar inte Horace Engdahl och hans kollegor friheten att välja yrke efter kompetens och önskemål, men jag kan inte garantera några inkomster oberoende av yrkesval, framför allt inte om dessa inkomster är beroende av särlagstiftning till gagn för det valda yrket. Upphovsrätten är inte en angelägenhet enbart för yrkesmässiga "kreatörer", den är en angelägenhet för alla som deltar i kulturlivet, antingen de är "producenter" eller "konsumenter". I praktiken utövar vi alla båda dessa roller i någon mån, även om vi sällan får betalt för det. Om upphovsrätten skall reglera också icke-kommersiell fildelning och kopiering för enskilt bruk, då skall även fildelarna ha inflytande över regelverkets utformning.

För mig är det viktigt att mitt eget agerande inte går ut över andras rättigheter. Jag väljer inte medvetet ett yrke som kräver att polisen ges befogenhet att öppna och censurera andras e-post, precis som jag inte köper textilartiklar som jag misstänker har tillverkats av asiatiska barn under slaveriliknande förhållanden. Den som inte tar några sådana hänsyn i sitt agerande vare sig på arbetsmarknaden eller i varuhuset spelar i samma etiska division som den som köper potensmedel från Pol Pot. Huruvida köparen har behov av sagda potensmedel saknar helt betydelse i sammanhanget.

Jag gör inte anspråk på att se hela lapptäcket, men jag ser min egen lilla tygbit, och jag extrapolerar att hela lapptäcket ser likadant ut som den för att avgöra om färgen är den rätta. Är den inte det, då duger det inte att kräva att alla andra byter färg på sina tygbitar, samtidigt som jag själv behåller min.

Det finns drygt 2.000 personer i Sverige som heter Engdahl. Jag är intresserad av att höra vad också de tycker i frågan. Jag är dock beredd att vänta till hösten 2010 med att få en sammanställning av enkätsvaren. Och jag lovar, jag kommer inte att tycka att svaret är ett "hån" mot någon kategori människor, oavsett vad det blir. Jag förbehåller mig dock friheten att tycka annorlunda.

Mary X Jensen sa...

Det hela handlar om att modernisera - att anpassa gamla världar till nya och framförallt handlar det om att inte öppna upp för ett samhälle som kan övervaka oss precis hur mycket som helst. Den peronliga integriteten måste komma först. En demokrati kan aldrig fungera om inte vi inte kan få vara anonyma...

Fildelningen är inte huvudfrågan som jag ser det utan bara en del av det hela och det är helheten vimåste slåss för...