söndag 13 januari 2008

Hoppas att generaladvokatens linje kommer att gälla...

Så mycket som det skrivits i frågan om fildelning, kontrollsamhälle, IP-nummerkontroll och annat här på bloggarna under den senaste tiden så hoppas jag verkligen att all denna information når ut till våra beslutsfattare. Jag har själv samlat en väldig massa information i denna länk. Här finns exempelvis en bra artikel om det här med IP-nummer och hur det fungerar eller ska vi säga inte fungerar som ett sätt att jaga fildelare.

Jag tycker också att den här artikeln visar på att det kan hända en hel del med vår personliga integritet om vi inför dessa lagar mot fildelning och möjligheten att stänga av abonnemang på de grunder man hittills aviserat. Det finns många som vill in och kika i våra datorer om kranen vrids på. Påhittigheten med att använda personuppgifter är som bekant stor.

Att ta sig tid att läsa dessa samlade artiklar kan ge en bra praktisk bild och dessutom så ger det förstås en massa kunskap om hur det fungerar i internetvärlden.

För min personliga del så är det mest intressant att den personliga integriteten, vår möjlighet att även i fortsättningen få vara anonyma får vara kvar orörd. Demokratin bygger på yttrandefrihet och att man inte ska bli åsiktsregistrerad för att ens tankar avviker.

Renforsutredningen var ett uppdrag från den förra regeringen. Förslaget har fått nej av flera viktiga remissinstanser som justitiekanslern, Post- och Telestyrelsen och inte minst Datainspektionen. Kanske att våra beslutsfattare också kan använda oss bloggare som en slags remissinstans. Vi sitter mitt i smeten och vet vad det innebär att köra våra datorer. De allra flesta av oss är helt vanliga oförargliga medborgare med rent mjöl i påsen. I alla fall vad vi själva tror. Men vem vet vilka normer som gäller i morgon. Blir det sedan brevhemligheten som ryker så att Posten kan sitta och öppna alla våra kuvert också för att leta efter skumt innehåll så vore det verkligen fasansfullt. Sätt gärna till resurser för att sätta dit dem som sysslar med kriminalitet men betrakta inte oss alla som presumtiva gangstrar. Vi är inte det.

Men hoppet finns fortfarande kvar. En strimma i alla fall.

"Just nu pågår dock ett fall i EG-domstolen där direktivet prövas. Utgången kommer att vara avgörande för hur Sverige tolkar det.

– Generaladvokatens förslag till dom är att man inte ska lämna ut uppgifterna. Om EG-domstolen går på hennes linje, då försvinner rätten att få ut uppgifter också i de länder som redan infört den, säger Daniel Westman. (SvD)

EG-domstolen anser att den personliga integriteten går före industrins intressen och jag hoppas att hon får igenom sitt förslag och framförallt att vår svenska regering då håller fast vid att gå på hennes tolkning. Hint hint regeringen...

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

seaside sa...

Ja regeringen behöver alla "hintar" dom kan få för att gå i rätt riktning. Åtminstone om man får tro demoskop.

Är det verkligen meningen att jag ska spendera en ledig dat att läsa på om gnunet, darknet och kryptering?
Och det bara för att det kliar i bodströmstarmen hos vissa?

Vägen till helvetet är kantsatt med goda förutsatser.

Mary X Jensen sa...

Hoppet är att de som behöver ska läsa men de förstår kanske inte att de behöver.

Jag hintar på...

Anonym sa...

Hoppas inte för mycket. Med tillräckligt lockande påtryckningar på de personer som dömer har det hänt förr att domstolar bestämt att vatten är torrt.

Mary X Jensen sa...

Det gör int esaken mindre ruggig - men så länge det finns chans tänker jag hoppas i alla fall...