torsdag 17 april 2008

Hur mycket ska en människa orka med...

Pappan som sköt mot sin sons mobbare där en av dem dog bör dömas till sluten rättspsykiatrisk vård anser socialstyrelsens rättsliga råd. Att han utom tvivel var förtvivlad och säkert på gränsen till sammanbrott behöver man inte vara expert för att begripa. Men diagnosen måste förstås ställas av den som har det som yrke och kan se alla variabler.

Det finns naturligtvis många sidor och perspektiv på den här saken. Man ska naturligtvis inte döda andra, det är fullständigt självklart på något sätt. Men vad händer när saken drivs till sin spets och man känner en sådan djup förtvivlan över sakernas tillstånd att man griper det sista man har - vapnet som står där i skåpet.

Jag har tidigare ställt frågan hur mycket en människa ska behöva orka och stå ut med. Hjälp och stöd har sökts men inte räckt till uppenbarligen. Som förälder vill man skydda sina barn till sista blodsdroppen, eller hur?

Vad ska man göra när man blir utsatt för ett slyngelgäng som Rödebyfamiljen blev. Ett gäng som inte drar sig för att måla ned bilar och komma på moppar i samlad tropp ut till en gård som ligger avsides mitt i natten och vara hotfulla och allmänt taskiga mot en person som de betraktar som svagare än de själva är. Vilket förmodligen inte alls är sant - ta dem en och en så visar det sig nog vem som är svag.

Vad gör polisen och socialen i såna här situationer? Vänder papper och hänvisar till sina regler och dessutom verkar de inte alls prata med varandra? Kanske har de till och med personliga bindningar till inblandade. Lösningen kan förstås vara att utse en syndabock, så slipper man ta i det hela sem. Obegripligt.

Det är inte alls OK att skjuta på någon. Men frågan om hur såna här situationer ska hanteras måste ställas. Det är en mycket viktig samhällsfråga. Vi kan inte ha ungdomsgäng som uppför sig precis som de själva vill utan att de behöver ta några konsekvenser av det de gör. Helst ska de veta i förväg hur man uppför sig så att situationer inte behöver uppstå.

Det är inte bara i Rödeby som det finns problem med trakasserande gäng det gäller dessvärre lite överallt. Det har gått över styr fullständigt, det kan man inse när ett gäng ungdomar mitt i rusningstid med tillhyggen jagar väktare i tunnelbanan. Hur kan det ens vara möjligt?

(DN)

(Aftonbladet)

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: