onsdag 14 maj 2008

Relevant fråga faktiskt...

I dagens Computer Sweden finns en intressant artikel om att dela med sig av intellektuella egendom. Den som delar med sig vinner i längden. Martin Wallström menar att företagen har mycket att lära av musikindustrins misstag , företag som delar information blir framtidens vinnare. Det är sannerligen en intressant ingång i diskussionen kring fildelning där musikindustrin hellre jagar sina kunder och betraktar dem som kriminella än ser möjligheten i den framtida affärsutvecklingen. Artisterna å sin sida har sina frågor - särskilt kring upphovsrätten. Det är självklart relevant på sitt sätt.

Björn Ulveaus undrar idag vad kompositörer ska leva av om fildelning blir lagligt och upphovsrätten som den ser ut idag upplöses. Det är självklart en relevant fråga som det också borde fokuseras på naturligtvis. Pengar finns det uppenbarligen men det är väl hur de ska fördelas som är intressant, det är inte säkert att dagens system är det bästa.

Men att behålla upphovsrätten så som den ser ut idag med den tekniska utvecklingens framfart och de nya beteenden som vuxit fram genom användningen av internet, är inte acceptabelt om priset är att en industri ska få tillstånd att helt kollektivt jaga människor. Det blir ett starkt ingrepp i den personliga integriteten hos människor som kanske inte ens har med saken att göra. För det är vad det innebär om förslaget går igenom - att musikindustrin i princip själva ska kunna begära husrannsakan hos någon för att man genom avlyssning sett att det fildelas väldigt mycket på ett specifikt IP-nummer. Det torde vara bekant vid det här laget att just IP-nummer är osäkert som identifierare. Det har diskuterats livligt på senare tid, inte minst i våra bloggar.

En upphovsrätt till bild/text/musik/form gäller 70 år efter upphovsmannens död. Rätten till ett patent på en produkt gäller 17 år!!! Skulle det inte gå att jämföra en kompositör med en ingenjör eller uppfinnare egentligen? Båda kommer på något eget och unikt. Har inte det samma värde?

Det är dags att sätta igång diskussionen om upphovsrätt och vad den innebär i förhållande till säkerställande av kreativitet överhuvudtaget i stället för att ta till lagstiftningen för att hindra en teknisk utveckling som inte går att stoppa, vilket heller inte är önskvärt i min värld.

Allt fler författare lägger ut sina böcker för läsning på internet. Jag har själv köpt flera av dem jag funnit på nätet. Fler kommer det att bli den saken är klar. Många säger detsamma om musik och många artister har också börjat lägga ut sin musik på eget bevåg och är mycket nöjda med resultatet.

I stället för att försöka stoppa fildelning så borde det diskuteras hur man kan dra nytta av den. Se och lär via dokumentären Good copy Bad Copy... Det ser olika ut i olika länder, kanske att vi skulle kunna lära av detta i stället för att stenhårt hålla oss i sargen.

intressant
(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man ska inte underskatta problemet med att stämma sina kunder, det håller jag verkligen med om!

Den som dömts för fildelning och betalat tiotusentals kronor i skadestånd och rättegångskostnader, hur stor betalningsvilja har den personen efteråt? Hur mycket pengar att lägga på framtida inköp av film och musik har den kunden kvar?

Och de som inte åker fast, hur påverkas deras vilja att betala en bransch vars budskap riskerar upplevas som "pay us, or else..."?

Man undrar om någon gjort en undersökning av eventuell kostnad i förlorad goodwill. Eventuella uteblivna intäkter brukar de gilla att beskriva som förluster i andra sammanhang.

Anonym sa...

"Den som delar med sig vinner i längden."

Jag vet. Och det systemet kallas socialism.