måndag 2 juni 2008

Att utgå ifrån frihet att framföra sina åsikter...

Många tidningar kampanjar idag om en fri press. Tryckfri- och åsiktsfrihet - en av grunderna för en demokrati. Vi tar den för given. Att vi har rätt att både yttra oss och trycka våra åsikter är självklart. Men som alla vet så finns det begränsningar. Om inte annat i den sociala konstruktionen, våra fördomar slår igenom och vi lyssnar bara till den som har tolkningsföreträdet, eller hur? Den som har utgivningsbevis sitter säkrare i sadeln men är också omskuren av vissa restriktioner. Ansvarig utgivare kan hamna i fängelse...

Bloggaren Klokbok ger på allvar och lek en ny dimension åt yttrandefriheten i samband med att vi är många bloggare som inte gillar det sk. Bodströmsamhället. Vi ger uttryck för det på olika sätt, nu senast protesterna kring den nya lag som förmodas klubbas igenom den 17:e juni, den lag som ger FRA rätten att lagra den digitala informationen. I princip så försvinner lagen om Brevhemlighet då och vad händer med Källskyddet för den som arbetar som journalist?

Aftonbladets chefredaktör Helin ger en ny mening till funderingarna till fritt ord och gratis ord. Bland annat ger han en känga till bloggare som enligt hans mening inte kan leva utan journalistiken och de stora mediehusen utan det finns ett beroende av att hänga upp sig på journalistiken och då gärna i kritiska ordalag. Själv skulle jag snarare vilja kalla det en slags symbios. För nog finns det frågor som drivs av bloggarkonstellationer som inte drivs av mediehusen och vise versa. Dessutom kan man inte dra alla bloggare över en kam, lika lite som man kan göra det med alla typer av tidningar. Många av oss som bloggar är exempelvis journalister!!! Glöm inte det. En ny arena som växer med blixtens hastighet.

Jag skulle vilja veta mer exakt vad som menas med nedanstående uttalande, det finns ett slags raljerande här som jag tolkar det. Att bloggar skulle vara lättköpta. Jag kan ha fel, hoppas det.

"Men ett ord är inte fritt bara för att det är gratis för läsaren. Tvärtom riskerar gratis ord att bli lättare att förhandla med för den som vill att de ska säga något passande. Eller inte säga något särskilt. (Jan Helin)

Bloggar blir alltmer tidningslika, det går att driva upp ett mediehus från en blogg. Det kostar i princip inte mer än bredbandsuppkopplingen. Man blir sin egen - chefredaktör. Förtroendet hos läsarna byggs upp sakta men säkert. Det tar tid. Det gäller att hålla ut. Alla har börjat någonstans. Jonas menar att tidningarna faktiskt bara är en kunskapskälla för bloggare. Jag tror att det är viktigt att tänka så.

Som min gamla chef på Nordpress sa när jag/vi startade tidningen Datakonsulten i slutet på 80-talet. Det är inga problem att skriva första numret, inte heller det andra eller tredje, svårigheterna börjar vid det fjärde och femte. Det gäller att hålla ut. Skillnaden mellan blogg och tidning är att det är lättare både att starta och lägga ned...

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Aftonbladets chefredaktör Helin har ingen talan, det förtroendet har de förverkat för länge sedan och det vet varenda kotte som engagerat sig redn det minsta i det övervaknings och hållhakesamhälle som nu håller på att byggas upp.

Anonym sa...

Sedan uppstår det ultimata problemet oavsett hur mycket det skrivs och hur rätt och fel det nu än må vara.Det krävs praktisk föränding uuuuuuute i samhället och inte bara en massa skrivande på en blogg för att i nästa stund skippa nuvarande ämne och påbörja ett nytt.Där ligger den verkliga utmaningen.Ingen,absolut ingen som med enbart skrift utan en påföljande fysisk föränding i samhället som har lyckats förvandla något mer än texten de själva skrev.De som lyckas med det övriga är de verkliga revolutionärerna.

Lev väl i en tid av Diktatorisk Demokrati.

Pelle

“How come the Alliance Government was born without eyes,ears and brain … DON’T HAVE A CLUE … well,that’s the usual answer from one of those already employed.”

Mary sa...

Pelle.

Man kan läsa trädgårdsböcker. Man kan också arbeta i trädgården och växthuset.

Man sår, man vattnar, man rensar ogräs, man ympar, man byter växter med andra, man skördar, man vattnat, man rensar, man sår, man planterar, man rensar ogräs, man gödslar, mån sår nya sorter, man pysslar osv osv = blogga för mig

Mary sa...

Pelle.

Man kan läsa trädgårdsböcker. Man kan också arbeta i trädgården och växthuset.

Man sår, man vattnar, man rensar ogräs, man ympar, man byter växter med andra, man skördar, man vattnat, man rensar, man sår, man planterar, man rensar ogräs, man gödslar, mån sår nya sorter, man pysslar osv osv = blogga för mig