onsdag 17 september 2008

Svaret är ganska enkelt...

Att gymnasister väljer friskolor betyder väl helt enkelt att de tycker att det är bättre med friskolor som många gånger kan erbjuda specialinriktningar som saknas hos den kommunala skolan.

Det går inte att komma ifrån att vissa kommunala skolor är som gamla tröskverk med personal som bara ser domedagen framför sig när de får lite konkurrens.

Jag citerar mig själv från inlägget Ska det vara så svårt att lägga i en växel...

"Varför tala om friskolor som något som katten dragit in? Hur vore det om kommunala skolor lade in en växel och försökte sig på att själva bli bättre och vara med och konkurrera istället för att bara sitta och gnälla på alla förändringar som görs i omgivningen? Om nu alla lärare är så mycket bättre i kommunens skolor så finns väl alla chanser och möjligheter?

Att det satsas på friskolor är väl fantastiskt med de möjligheter det kan ge att tillfredsställa många olika inriktningar hos individen. I botten finns läroplanen som grund för båda skolmodellerna. Men den kreativitet som friskolor i allmänhet visar saknas dessvärre på många kommunala skolor. Varför?"

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

stefan cronberg sa...

Tänkte få vara litet motvals; Dear Mary! Under mina universitetsår så vickade jag i en del skolor som lärare i såväl gamla som - då - nya gymnasiet. Så utan att vara formellt utbildad lärare, men ändock fil.mag. så måste jag säga att den moderata hyllningen till friskolor blivit mer en ideologiskt baserad idé än en omsorg om att skapa bra utbildningsvägar och att ge våra lärare välförtjänt uppskattningen såväl materiellt som im-.
Om detta lett eller leder till mer kunskap; tja det vet jag inte.

Mary X Jensen sa...

Jag är öppen för andras tankar - alltid ;-)

Jag tycker att lärare ska ha både uppskattning och bättre betalt. Men jag tycker att det är för mycket gnäll. Därför kan friskolor vara ett bra alternativ. I vår kommun har vi nu lagt ut det operativa arbetet på skolornas rektorer så varje skola har egna möjligheter att skapa sin verksamhet, förvisso utifrån det regelverk som finns runt skolan.

Men rektorerna och lärarna kan skapa sin egen skola. (det senare är det vi i utbildningsnämnden har att kontrollera)

För övrigt borde väl skolan förstatligas igen?

stefan cronberg sa...

Förstatligande igen? Ja det anser jag!