Man kan inte på något sätt försvara en dödsskjutning, men nog kan man fundera över varför det sker. Ensam förtvivlad kvar stod pappan med sin sargade familj och en son som blivit utsatt för mobbning av traktens smågangsters. Ingen gjorde något för att få slut på de hela vad det verkar. Socialkontoret, grannarna, föräldrarna, polisen, kompisarna - ja, hela samhället stod som förlamat eller vände sig bort och lät det ske.
Till slut orkade inte pappan med. Det kan jag förstå, nu blev slutet väldigt olyckligt. Men kan någon säga vad man ska göra när mobben kommer och man till slut inte kan försvara sig. Vad i hela friden gjorde ungdomarna hemma hos Rödebypappan mitt i natten? Borde inte alla vuxna i samhället skämmas som lät det gå så här långt?
En reflektion jag tidgare gjorde kring det här fallet:
den 17 april 2008
Hur mycket ska en människa orka med...
Pappan som sköt mot sin sons mobbare där en av dem dog bör dömas till sluten rättspsykiatrisk vård anser socialstyrelsens rättsliga råd. Att han utom tvivel var förtvivlad och säkert på gränsen till sammanbrott behöver man inte vara expert för att begripa. Men diagnosen måste förstås ställas av den som har det som yrke och kan se alla variabler.Det finns naturligtvis många sidor och perspektiv på den här saken. Man ska naturligtvis inte döda andra, det är fullständigt självklart på något sätt. Men vad händer när saken drivs till sin spets och man känner en sådan djup förtvivlan över sakernas tillstånd att man griper det sista man har - vapnet som står där i skåpet.Jag har tidigare ställt frågan hur mycket en människa ska behöva orka och stå ut med. Hjälp och stöd har sökts men inte räckt till uppenbarligen. Som förälder vill man skydda sina barn till sista blodsdroppen, eller hur?Vad ska man göra när man blir utsatt för ett slyngelgäng som Rödebyfamiljen blev. Ett gäng som inte drar sig för att måla ned bilar och komma på moppar i samlad tropp ut till en gård som ligger avsides mitt i natten och vara hotfulla och allmänt taskiga mot en person som de betraktar som svagare än de själva är. Vilket förmodligen inte alls är sant - ta dem en och en så visar det sig nog vem som är svag.Vad gör polisen och socialen i såna här situationer? Vänder papper och hänvisar till sina regler och dessutom verkar de inte alls prata med varandra? Kanske har de till och med personliga bindningar till inblandade. Lösningen kan förstås vara att utse en syndabock, så slipper man ta i det hela sem. Obegripligt.Det är inte alls OK att skjuta på någon. Men frågan om hur såna här situationer ska hanteras måste ställas. Det är en mycket viktig samhällsfråga. Vi kan inte ha ungdomsgäng som uppför sig precis som de själva vill utan att de behöver ta några konsekvenser av det de gör. Helst ska de veta i förväg hur man uppför sig så att situationer inte behöver uppstå.Det är inte bara i Rödeby som det finns problem med trakasserande gäng det gäller dessvärre lite överallt. Det har gått över styr fullständigt, det kan man inse när ett gäng ungdomar mitt i rusningstid med tillhyggen jagar väktare i tunnelbanan. Hur kan det ens vara möjligt?
(SvD)
(DN)
(Aftonbladet)
(HD)
(Sydsvenskan)
(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om rödeby, polis, gärningsmän, mobbning, mobbare, ungdomsgäng, sociala myndigheter, föräldraansvar, syndabock, mobbningsoffer, rättsväsende, moderaterna, regeringen, samhälle, psykisk press
9 kommentarer:
Mycket bra uttryckt, tycker jag. Jag har precis som många andra svårt att godta att pappan ska betala skadestånd till familjens plågoandar för en situation dom själva starkt bidragit till att skapa. Står rättsväsendet på ligisterna sida? Det finns flera frågor här: vad gjorde föräldrar, polis, sociala myndigheter? Polisen och socialtjänsten gjorde inga fel kom dom fram till när dom utredde sej själva. Nä, tilltron till myndigheterna och rättsväsendet har fått sej en rejäl knäck hos allmänheten nu.
Anledningen till den kvällens händelser var ju att den 26-åriga svärsonen misshandlade 16-åringen som sedan sköts. Att ungarna kom till gården var för att 16-åringen skulle "göra upp" med 26-åringen, de andra skulle titta på.
15-åringen som sköts till döds från nära håll hade aldrig haft något med familjen att göra.
Det är den moderatledda regeringens fel att rödebytragedin inträffade. Idag behöver inte rättsväsendet - och får inte ens - utreda alla brott, om det inte är "påkallat ur samhällssynpunkt", som det heter.
Innan valet kom alliansen överens om, på initiativ av Folkpartiet, att alla brott ska utredas som huvudregel, oavsett förövarens ålder. Istället för att infria sitt vallöfte har regeringen tillfört alldeles för litet resurser till rättsväsendet, så att många brott inte ens hinner utredas.
Nu pratar regeringen om att införa hårdare straff för våldsbrott, vilket visserligen vore befogat. Men när rättsväsendet har begränsat med resurser är det betydligt viktigare att satsa på att sätta gränser tidigt innan det hela utmynnar i grov brottslighet. Men det förstår väl inte Moderaterna.
Det är så typiskt högern att strunta i socialt förebyggande åtgärder och tro att man löser alla problem med hårdare straff.
/Folkpartimedlem och alliansmotståndare
Profanum Vulgus - detta var en händelse i en sträcka av många. Detaljerna är på så sätt oviktiga just nu. Att en pojke blev skjuten är mer än tragiskt.
Hanna - ursäkta mig men vad har moderaterna med just detta att göra. Det handlar väl snarare om dålig handlingskraft hos en omgivning som stått och sett på.
Moderat och för alliansen...
Vad moderaterna har med rödebytragedin att göra?
Alliansen har inte tagit brottsoffers situation på allvar och sett till att infria sitt vallöfte om att alla brott ska utredas som huvudregel, oavsett förövarens ålder. Hade denna lagstiftning gällt, så hade rödebytragedin aldrig inträffat.
Moderaterna leder regeringen som styr vårt land, och gjorde detta också när rödebytragedin inträffade. Dessutom innehar partiet för justitieministerposten. Därmed har partiet ett extra stort ansvar för regeringens havererade rättspolitik.
Man kan inte föra en politik som innebär att rättsväsendet inte ens får utreda brott, och sedan skylla på "dålig handlingskraft hos omgivningen". Rättsväsendet har JO-anmälts men friats - just för att man följt regelboken. Det grundläggande problemet är den bristfälliga lagstiftningen, och denna är den moderatledda alliansen ytterst ansvarig för just nu.
/Folkpartimedlem mot alliansen
Hanna. Ett litet påpekande bara. Alliansen har haft regeringsmakten i två år. Trakasserierna av familjen som till sist utlöste den tragiska händelsen började långt tidigare. Då hade vi som bekant en s-regering.
Detta rättsfall är sprängstoff!
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=854169
Mycket klart och precist. Jag säger såhär: rätten står över lagen, domen var moraliskt korrekt, då en människa rimligen inte kan krävas att stå ut hur mycket som helst, domstolen insåg detta och försökte frenetiskt slingra sig ur lagens grepp, men det gick inte varför domen blev oredig, vilket DN solklart visar, alltså har vi här ett precedensfall för illegalitet. Kommer åklagaren att inse detta och driva fallet till högsta domstolen?
- Peter Ingestad, Solna
Dick,
Jag håller med dig om att socialdemokraterna inte tog sitt ansvar när de hade regeringsmakten för att skydda utsatta brottsoffer, och att de därmed också bidragit till rödebytragedin. Jag har personligen kritiserat (s) för sin släpphänta rättspolitik när de hade makten.
Men den moderatledda regeringen har makten nu. Och den tar inte heller sitt ansvar för brottsoffren, trots att moderaterna profilerat sig som ett parti som tar brotten på allvar, och trots alliansens fina utfästelser inför valet. Detta är hyckleri.
/Folkpartimedlem mot alliansen
För övrigt tycker jag det är upprörande att regeringens rättspolitiska företrädare (bl.a. justitieminister Beatrice Ask (m)) anfört rödebytragedin som ett exempel på att psykiskt sjuka lättare ska kunna dömas till fängelse. Istället borde regeringen tagit rödebyfallet som utgångspunkt för att ålägga polisen att utreda all systematisk brottslighet och andra allvarliga brott, oavsett förövarens ålder, så att psykiskt sjuka offer slipper drivas till vansinne.
Av alliansregeringens uttalande att döma, så står man inte på rödebypappans sida.
/Folkpartimedlem mot alliansen
Skicka en kommentar