måndag 24 november 2008

Nej - här kommer inte att glömmas till nästa val...

Muf gillar inte fildelningslagen IPRED utan tycker att man ska låta den som fildelar för privat bruk vara ifred. Statsministern var med på mufs förbundsstämma i helgen och det talades förstås om IPRED, han mdnde att det inte är säkert att denna fråga finns på agendan till nästa val. det beror nog på det. Hade det snackats om cykelbanor på Hornsgatan eller höjning av SL-kortet kunde jag hålla med statsministern, frågorna hade glömts bort till nästa val. Men nu handlar det om personlig integritet, brevhemlighet och modern teknik och friheten i tid och rum som den medger.

" Väljarna har kort minne, vad som diskuteras nu behöver inte vara samma sak som diskuteras på valdagen..." (statsministern till GP)

Här håller jag inte alls med då. Mitt minne är det inget fel på och jag har hållit på och jobbat med moderaterna sedan 1973, mycket på grund av frihet för individen, integritet mm mm. Detta kommer inte att ändras på. Mycket får man stå ut med men allt kan inte accepteras.

Statsministern påpekar också att han fortfarande är påverkningsbar. Det slutgiltiga lagförslaget är långt ifrån klart." (Göteborgsposten)

Yes - det är här mitt hopp står. Till statsministern. Justitieministern har jag dessvärre gett upp hoppet om. Det är synd för jag har alltid gillat Beatrice Ask, men denna roll är inte klockren av någon anledning. Kan inte hon jobba med skolfrågor? Där var hon riktigt bra. Om hennes agerande nu beror på hennes själv eller om hon är bakbunden låter jag vara osagt för om detta vet jag icke något.

Jag tror också att det är lite fel att bara göra internet till en generationsfråga, det är att förenkla å det grövsta. Många av oss som protesterar mot de nya lagarna har passerat mogenhetsålder och är hängivna internetanvändare dock inte nödvändigtsvis aktiva fildelare. Vi var kanske rent av med och grundade det hela, något man sällan diskuterar. Vi ser den här saken ur ett större perspektiv, som frågor kring den personliga integriteten exempelvis. Detta har då alltid för mig varit en viktig och drivande fråga som engagerad moderat. Så här glöms ingenting inte...

Jaga inte den som fildelar privat säger moderata ungdomsförbundet. Håll er till dem som kommersialiserar på andras arbete. Håller med och tycker att det är synd att jag inte längre kan vara aktiv medlem i muf eftersom jag faller på åldersstrecket. Men stöttar dem gör jag.

Johanna som tillhör den yngre generationen rör sig på internet som den självklaraste saken i världen. Läs hennes insiktsfulla blogginlägg. Det borde mana till eftertanke hos vem som helst.

Jag har inte hört någon som tycker att upphovsmän inte ska få betalt för sitt arbete. Däremot finns det många som påstår detta, upphovsmän och kanske särskilt rättighetsinnehavare (ifpi) som framhärdar att kallar sina kunder för tjyvar och banditer som stjäl deras verk. Man saknar verkligen en helhetsbild över hur det ena påverkar det andra. Fildelning kan betraktas som marknadsföring i stället för stöld. Nya tjänster kommer hela tiden, marknaden kommer att sköta det här. Som alltid. Ibland är det bra att ta avstamp i historien.

Men kan man diskutera osäkra metoder som att jaga med hjälp av IP-nummer exempelvis så kan man verkligen diskutera metoden om hur artister ska få betalt också. Men det är som om två läger står och skriker rakt ut i rymden. "I jymden kan ingen höra dig skrika" som Robert Gustavsson sa i programmet Percy tårar.

Men som sagt än så länge är statsministern mottaglig för argument och man kan hoppas på att han också lägger sin instrumentella syn åt sidan och verkligen försöker lyssna in allvaret i protesterna. Det handlar inte om att det ska vara OK att sno artisterna på pengar det handlar om andra värden som är väldigt viktiga i ett modernt demokratiskt samhälle - som den personliga integriteten.

Blogge har förstått tagit ett eget grepp på frågan.

Det snackas mest om musik och film när det gäller fildelning. Det finns en annan sida också och det är nedladdning av olika dataprogram. Symantec har gjort en studie som visar att vi i Sverige är bland de värsta på nedladdning av dessa (8:e plats). Nu ska vi komma ihåg att Symantec är ett programvaruföretag med Norton antivirus som en av de största försäljningssuccéerna så de vill förstås gärna vara med här i diskussionerna, av egenintresse om inte annat. Tycker man att det är dyrt med ett CD-album ör 200kronor så vad tycker man inte då om dataprogram för flera tusen kronor? Själv kan jag inte tänka mig att ha program utan egen licens men nog är det dyrt alltid. Som tur är så växer opensourcemarknaden, så fildelning av traditionella dataprogram kan nog också se sig i stjärnorna så småningom.

Scaber Nestor funderar kring hur statistiken presenteras i olika media. Det ska man alltid göra ;-).
Svensson skriver att Mufs förslag stämmer överens med som det är idag. Det är vad jag brukar skriva.
Lagen är onödig. Piratpartiets Rick Falkvinge och mufs Niklas Wykman är överens på ett par punkter - delad kultur och skyddat privatliv.
Muf är moderna tycker Kristoffer, det är jag med du ;-)
Bloggarna.se och KAS vädjar till Littorin som gammal bloggare att tala förnuft med de sina. Det är inte EU som kräver den här lagen. Denna blogg är överhuvudtaget väldigt bra om man vill få en bild av IPREDs konsekvenser. (och mycket annat också förstås)
Karl Sigfrid är nöjd med Muf ställningstagande. Självklart är han det.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , opassande

2 kommentarer:

Anonym sa...

LOL.

Ibland blir det fel, men sällan har jag sett ett så roligt fel:

"Denna blogg ä röverhuvudtaget väldigt br aom man vill få en bild av IPRED."

Vackert :)

/Smen

Mary X Jensen sa...

The aim is to please...

Haha, jag är verkligen hopplös med tangenterna. Har i alla fall ändrat i texten men finns i kommentaren om man vill roa sig.

Bjuder på det.