fredag 28 november 2008

Snacka om olika världar... Vad gäller egentligen...

Sydsvenskan har en intressant artikel om hur ifpi ser på sin roll när det gäller att jaga fildelare å ena sidan och hur justitiedepartementet å andra sidan har en helt annan tolkning av den föreslagna lagen. Skivbolagschefen Per Sundin gav en del svar i sin chatt på TV4 häromdagen. Han påstod bland annat att det är den som äger IP-numret som blir ansvarig för fildelningen. Minns min artikel om hur jag på min promenad till centrum kunde ha fildelat på minst 10 olika grannars nätverk utan att de visste om det. Han påstod också att föräldrar kan bli ansvariga och skadeståndsskyldiga för barnens eventuella nedladdning. Beatrice Asks pressekreterare Martin Valfridsson säger att så är det inte alls.

Om man läser vad bloggen Rättshaveristen skriver så kan man undra om pressekreteraren och justitieministern pratar med varandra. Jag knycker Anne Rambergs bevingade ord från FRA-debatten. Semantiskt buller, det är vad det handlar om.

Bara detta säger väl en hel del om IPRED-lagen, att tolkningen av den är helt olika beroende från det perspektiv man antar. Det brukar gå åt pipan rejält om två intressenter har så olika bild av hur en lag ska fugera Vår kritik är mer än befogad det är uppenbart. Rasmus Fleischer skriver i Expressen om ifpi och det är minst sagt en intressant historia den organisationen bär på. Läs mer här. Det finns troligen flera tolkningar och åsikter även om detta, men nog så intressant är det dock.

Nu läser jag till min stora glädje att Per Schlingmann har idéer om viss återhållsamhet vad gäller sanktionerna. Men helst skulle alltihopa bort förstås och så kunde polisen istället få resurser att sköta det här inom den lagstiftning som redan finns. Det skulle kännas tryggare. Ingen missunnar upphovsmän att få betalt för sina verk, men man kan undrar varför deras rättigheter skiljer sig så mycket från alla andras verk. Patenträtten är väl ett tydligt exempel som kunde jämföras egentligen.

Ankersjö tycker att det är bra att Schlingmann tänker så eftersom det liknar lite mer vad centern tycker. Har man en allians så har man. Bloggarna.se tror att Schlingmann och justitieministern är oense. Det tror inte jag. De har nog snackat sig samman. Emma kommenterar på sin blogg och talar också om att alla som skriver Piratpartiet i sin text får en kärlekslänk tillbaka. Kul idé. Piratpartiet, jag tycker ni är riktigt coola på internet. Länkkärlek kallas det och är ytterligare en dimension av internet. Den går utanpå partigränserna. Så därför länkar jag till er också. Men för ordningens skull så länkar jag också till moderaternas hemsida, de ska också ha lite länkkärlek tycker jag nog.

(Sydsvenskan)

Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

I en annan del av verkligheten sa...

Jag har en liten fundering kring detta Schlingmann sa.

http://i-en-annan-del-av-verkligheten.blogspot.com/2008/11/dreamhack-2009-stmda-till-frbannelse.html