måndag 24 november 2008

Vad är alternativet...

Förslagen duggar tätt just nu från moderaterna. Det är inte så konstigt eftersom det är ett framtidskonvent på gång. En fråga som är högaktuell handlar om invandrare och integration. Bland annat uttalandet om att skriva kontrakt med invandrare. Självklart blir det ganska snävt om man bara ser till en enskild punkt. Men det finns fler och dessa bör sättas samman till en helhet

Här på bloggen har det pågått två diskussioner med intressanta inlägg i just ”kontraktsfrågan”. Förslaget har blivit dissat innan man ens vet vad det handlar om. Det är möjligt att begreppet kontrakt tolkas olika av många. Men vad är det för fel att låta invandrare få veta hur vi gör här? Per Schlingmann tog exempelvis som exempel upp jämställdhet. Är det fel att vi vill hålla huvudet högt där? Svenska kvinnor är vana vid jämställdhet, nåväl på en skala, vi får i alla fall gå klädda som vi vill och ta körkort osv. Är det fel att låta den som flyttar hit att få veta det?

SvD skriver på ledarplats att invandrarkontrakt har sina poänger - det tror jag också. Det är vuxna människor som kommer hit och de behöver hjälp med att komma tillrätta. Ingen kan påstå att det är bra som det är idag i alla fall.

Samtidigt så blir det en snuttifiering av hela invandrarpolitiken om man bara talar om det här sk. kontraktet eller överenskommelsen då. Såna gör vi hela tiden med varandra i olika frågor. Det är självklart att överenskommelser är ett bra sätt att kolla av vad som gäller. Det är en del av vuxenlivet. De flesta vill nog inget hellre än att betrakta sig som vuxna. Dick Erixson vill "se ett mer djupgående samtal om integration och assimilering..." Jag håller med Dick, för det är rent oförskämt att bara lämna invandrade personer i sticket med ett bidrag och sen får de sköta sig själva utan att veta hur det fungerar.

SvD skriver på ledarplats att invandrarkontrakt har sina poänger - det tror jag också, et är verkligen inte bara negativt som många vill få det att framstå. Det är vuxna människor som kommer hit och de behöver hjälp med att komma till rätta för att sedan klara sig själva. Om man plockar in det sk invandrarkontraktet sedan i ett sammanhang med de satsningar på integrering som föreslås i en DN- debattartikel från Elisabeth Svantesson och Tomas Tobé så inser man att plötsligt är det någon som bryr sig. Konkreta förslag om hur man kan gå tillväga med arbetslöshet och hur man får igång vettiga aktiviteter som gynnar såväl samhälle som individ. Men också ställer krav på båda parter. Det är förmodligen det som fattas. Det behövs något mer än att bara skicka ut penningbidrag och blanketter och skriva regelverk, ett personligt engagemang saknas idag. Det är lätt att tycka synd om men att göra något som märks är svårare.

Ingen kan påstå att det är bra som det är idag. Ingen kommer heller med några alternativ. Så varför inte ge det här en chans och välkomna att någon kommer med konkreta aktiva förslag till förbättringar. Hittills har våra invandrare lämnats i sticket, må vara med en månatlig dusör från socialförsäkringssystemet – men hur ska vi få dem att delta i samhället tillsammans med oss andra? Det är det som är grejen. IMHO. Man måste ge förslag till förbättringar en chans. Eller hur? För det presenteras inte särskilt många lösningar, däremot desto fler mothugg mot alla nya tankar. Det är inte särskilt konstruktivt.


Quero tycker att öppna dörrar slås in. Det är möjligt, men det gäller att påvisa var dörröppningarna finns. Alla ser dem inte. Det är så med allt, det du inte känner till finns inte för dig men likväl finns det. Att moderaterna kommer med förslag kallas för röstfiske av vissa kritiker. På Arvid Falkbloggen visar man missnöje med moderata förslag överhuvudtaget. Inget annat att förvänta sig förstås, det är deras jobb att kritisera regeringen och det gör de också. Göran Pettersson kommenterar och har bjudit in Elisabet Svantesson till sin podradio för att diskutera de olika förslagen kring en mer praktisk och aktiv integrationspolitik.

Invandrarkontrakt
Ordet kontrakt var då glödhett

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

9 kommentarer:

Björn Felten sa...

Nu får du sparka på sätteriet, de lyckades klippa in en stor bit av texten två gånger. :)

Vad gäller själva sakfrågan, så tycker jag absolut att vi skulle göra som nästan alla andra länder, nämligen genomföra ett mer eller mindre omfattande läxförhör (efter genomgången utbildning) innan vi godkänner medborgarskap. Vad vi sedan väljer att kalla detta -- kontrakt, avtal, läxförhör, what-ever -- borde vara av underordnad betydelse.

I och för sig borde detta gälla även svenska medborgare -- åtminstone för att de skall få rösträtt -- men det brukar av de flesta avfärdas som odemokratisk elitism, så det vågar jag normalt inte prata högt om.

Mary X Jensen sa...

Tack Björn - jag är bestämt inte i form idag. För mycket snö...

Anonym sa...

Jag trodde att svenska värderingar var att likställa med de mänskliga rättigheterna och såvitt jag känner till är de inskrivna i grundlagen.

Vilka alla får lära sig, svensk som invandrare.

Problemet är att få folk att följa dom och jag tvivlar på att peka ut invandrare från icke EU-land (gäller det Amerikaner och Japaner också?) som speciellt svåra att följa dessa är direkt produktivt.

Hade kontrakten gällt alla invandrare, oavsett ursprungsland, så hade man kunnat ha en diskussion runt det.

Men när man indirekt pekar ut araber och afrikaner så är diskussionen redan över.

Antingen ska dessa regler gälla alla, eller också inga alls.

Mary X Jensen sa...

Har man verkligen pekat ut vissa grupper och inte andra? Så har inte jag uppfattat det hela.

Leif Ekstedt sa...

Budskapet skall väl vara "Tag seden Dit Du kommer - så kommer det att gå bra för Dig och Din familj. Det fungerar för det mesta bra.

Anonym sa...

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2459486

Den moderate partisekreteraren tycker att ”nyanlända” ska skriva under det han kallar ett kontrakt, när de kommer till Sverige. Vilka det ska gälla ska diskuteras, men kanske inte dem som kommer från EU-länder och vill arbeta i Sverige.

Anonym sa...

Det som jag tycker är fånigt i förslaget är att det faktiskt handlar om vuxna människor som man behandlar som om dom var små bäbisar. Ge dom en manual, eller gör SFI än mer omfattande. Men kontrakt m.m. för att dom ska lära sig svenska värderingar låter ganska fånigt då det är svårt att dra en gräns. Då är det nästan likabra att lobotomera invandrarna så slipper dom ha några kulturella skillnader.
Ett gränsdragningsproblemsexempel: Det här med "hedersvåld" är faktiskt ganska vanligt i sverige bland svenskar också, fråga RFSL.
/Daniel A

Mary X Jensen sa...

Man kanske kan se kontraktet som en kvittens på att man mottgait manualen?

Anonym sa...

Jag är rädd att moderaternas utspel i integrationsfrågan bara gynnar Sverigedemokraterna. Många som röstade på Fp i valet 2002 blev besvikna på fp och jag tror att många av dessa inte gör om samma misstag två gånger. Därför tror jag att Sverigedemokraterna kommer att gynnas i valet 2010 om moderaterna och andra partier tar upp integrationsfrågan i valet. Däremot kan (m) ta röster från (s)i denna fråga.
Johannes/liberal