söndag 14 december 2008

Blockpolitiken och dess frågor - inte är det solklart...

Klyftan mellan blocken minskar igen… SIFO har gjort ännu en undersökning kring det politiska opinionsläget. De borgerliga ökar och de andra minskar. För en som alltid har röstat borgerligt borde det vara väldigt positivt. Tveksamheten till (s) och deras vänner m och v har alltid varit stor här. Mind the gap skriver Ankersjö. Bara fyra av tio tror på den rödgröna konstellationen enligt GP och min moderate kollega Göran Pettersson resonerar också kring de senaste mätningsresultaten på sin blogg och menar att det ställer fler frågor än de besvarar. Man vet inte riktigt förstås. Statistik är statistik. Tiderna förändras och det är väl inte helt självklart att kommunism är det modernaste sättet att se på samhällsbyggnad idag och att det i sin tur leder till att det blir oro även i de socialdemokratiska leden när Ohly träder in som ett regeringsalternativ. Med all respekt, Ohly är en rätt cool person även om jag inte på något sätt delar hans åsikter och definitivt inte ser v som ett alternativ i en regering. Mona får betala priset menar PJAL.

Personligen så tvekar jag rejält inför borgerlighetens nya förtjusning i att spräcka alla gränser som funnits för den personliga integriteten. Det är helt ofattbart hur man kan fatta det ena efter det andra integritetskränkande beslutet som innefattar ALLA oavsett om man gjort fel eller inte. Regeringen skulle genom att backa på dessa tokigheter vinna många väljare. Vad är det för fel att medge att man inte har haft klart för sig att helhetsbilden varit grumlig? Hur kommer det sig att man säger att man måste genomföra sådant som (s) tidigare har planterat? Det är väl bara att rycka upp ogräset?

Men det hela grundar sig säkerligen i en viss okunskap om hur modern kommunikationsteknik fungerar. Såväl på det tekniska planet som på det beteendevetenskapliga. Vad gör tekniken med oss egentligen? Det är få i landets högsta beslutande organ som funderar på detta vad det verkar. Kombinationen av kunskaper om människor och digitala medie- och kommunikationstekniker finns det idag stort behov av. I framtiden räcker det inte att förstå hur tekniken fungerar. För att kunna driva utvecklingen vidare krävs även att man förstår människan, som skapare, användare och utvecklare. Vi som har dessa kunskaper måste helt enkelt dela med oss till andra och gärna utan att slå dem i skallen för att de inte hängt med just i den här svängen.

Jag skrev i går om att det är dags för en ny stor utbildningsinsats här i landet. Lärarna får vara vi som använder internet i våra liv och eleverna får vara de som sitter i ställningen att fatta beslut om detta. Ingen som är medveten om och förstår internets möjligheter skulle ens drömma om att fatta beslut likt de man nu har gjort. FRA-lagen, IPRED och datalagring. Signalspaning, följa lagen, och jakt på brottslingar är självklara viktigheter. MEN man behöver inte dra in ALLA, skyldiga som oskyldiga i den verksamheten. Bättre med prickskytte än de ”spray-and-pray”-metoder som är aktuella.

Vissa menar att det bara är att dra ur sladden för nu tänker de inte vara med längre. Men grejen är att det är omöjligt. Hela vår infrastruktur byggs upp kring digital teknik. Bankerna slutar med kontanter, myndigheter bygger upp sin verksamhet och kommunikation kring digital teknik. Vi kan inte värja oss helt enkelt.

Men som Scaber Nestor påpekade i en kommentar att någon annan skrivit: att man behöver inte använda tekniken till allt bara för att den finns. Den som skrev det var den alltid kloke Niklas Lundblad som skrev en artikel om att metoden finns men inte mandatet.

Andra bloggar:
Tokmoderaten har tappat stinget för tillfället. Klokbok skriver en betraktelse om att vara ofrivilligt kriminell och inte förstå varför (satir alltså). Badlands Hyena slår till med ett nytt övervakningsförslag samt kommenterar på sitt oefterhärmliga sätt andra övervakningslagar (det är också satir, på sätt och vis, eftersom Hyenan har bestämt att det inte är satir som skrivs av tankesmedjan Limbo, må fan trot. Det är ändå bäst att påpeka). Kul läsning hur som helst, begåvat hur de kan få till det, Klokbok och Hyenan.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Bo sa...

Att alliansen hämtar hem avståndet mot vänsterblocket hade glatt mig för ett år sedan. Det gör det inte idag.
Den regering vi har idag är fullständigt vidrig, och mitt förakt för dem som sitter där är äkta.

Du skrev i ditt förra inlägg att den förda politiken beror på bristande kompetens, jag tvivlar på det. Regeringen verkar bestå av riktigt dåliga kopior av människor.

Anonym sa...

Nej, det är en kombination av tyranniskt sinnade människor i platons tappning (inställsamma ja-sägare) och datormysticism, för vi hade som folk sett en sundare syn på datorer för drygt 25 år sedan. Då såg man dem som en underlig korsning mellan arkiv/register, skriv/räknemaskin och tv-skärm, ADB-tiden du vet. Den sysnen var tämligen korrekt, trots att kompetensen var än lägre. Jag tycker du försöker hitta på ursäkter för "dina" moderater.. Men de fascistoida tendenser vi ser idag kan inte ursäktas. Tyvärr börjar jag tro att det kommer att leda till krig under vår livstid.

/ --

Mary X Jensen sa...

Nej du jäkelberg. Inte försöker jag hitta på ursäkter för någon. Jag försöker förstå. För i min värld är folk mer dumma än elaka. Tyvärr så utesluter inte det ena det andra. Det är iofs väldigt obehagligt.

Anonym sa...

Det vore intressant att få reda på vem den namnkunnige men än så om internet okunnige politikern är.

Anonym sa...

Jag bara måste säga en kommentar till att 4 av tio tror på en rödgrön sammansättning.
Enl. den statistik som gp publicerade i tidningen så är det ungefär lika många som tror på en allians bland borgerliga. (det är t.o.m. så att alliansen fick några procentenheter mindre).
Det handlar om att sätta rubrikerna rätt :)
Så enl. Gp:s undersökning så fick dom rödgröna större förtroende än alliansen.
/Daniel A

Jacobssons tankar sa...

Vi har en borgerlig regering, med en moderat finansminister som talar om välfärdens bevarande och som vägrar avskaffa idiotskatten som sossarna införde, den så kallade värnskatten. Boman roterar i sin grav, det är jag ganska säker på. Jag lämnade M eftersom man inte längre förde den politik som Gösta drev och som fick mig en gång i tiden att ansluta mig till MUF

Anonym sa...

Jag vill säga en rolig sak. Det är om demokrati. Man brukar ju säga att man ska låta politikerna bestämma om dessa viktiga frågor som folket inte kan sätta sig in i (t.ex. Lissabonfördraget). Men det är roligt att hur man än vänder och vrider på det så är politiker inget annat än vanligt folk. Det sitter alltså vårdare och debatterar med småföretagare om utrikespolitik. Dessa människor är inte allsmäktiga. dessa är ingen elit. Inte ens om dom så blir livstidspolitiker så blir dom allsmäktiga. Ingen människa kan ta emot all världslig information. Om man så professionaliserade delarna så att det är utbildade jurister som sysslar med juridik, utbildade ekonomer med finans och utbildade läkare/socionomer/psykologer m.m. inom sociala så blir det nog fortfarande samma beslut. Ask måhända inte vet vad hon talar om, men det är utbildade tekniskt kunniga människor som har hjälpt henne att veta vad hon ska säga. Hennes rådgivare är nog i högsta grad kunniga och vet vad som händer. Frågan är bara hur man i en demokrati påverkar rådgivarna? Är Sverige en demokrati när vi inte kan påverka besluten, eller ens dom som sitter på makten. Och när politikerna inte ens vill veta folkets åsikter. (Då tänkte jag också på att Husmark-Persson avfärdar kristnas åsikter som vänsterretorik, för om v och kyrkan ligger till vänster om m, då är det inte mycket kvar på högersidan.)
/Daniel A