torsdag 26 mars 2009

Myndigheterna får inte hålla på hur som helst på internet...

Det blev så ett EU-nej till den alltför vidlyftiga övervakningen av vårt internetliv från myndigheternas sida. Det var väl för väl det i alla fall.

Ingen ska stängas av och "systematisk övervakning" av internetanvändare ska förbjudas och myndigheternas möjlighet att bedriva hemlig övervakning ska begränsas enligt SvD.

De svenska parlamentarikerna verkar överens från alla håll. Socialdemokraten Inger Segelström atr tillfället i akt och kopplar in FRA-lagen vilket min egen unge herr Fjellner inte ställer sig bakom, han menar att beslutet inte har någon koppling till FRA. Riktigt överens med honom i den frågan är inte jag då förstås, men det kommer säkert mera om detta framöver. För när kablarna koppas in så är övervakningen ett faktum oavsett vad man säger. Signalspaning är en sak och säkerligen viktig för rikets säkerhet, men att blanda in allas vår digitala trafik i den är inte OK. Det måste nog gås ett par varv till där om man får önska. det saknas viss logik i det hela har man förstått på diskussionerna runt omkring.

Offentlighetsprincipen och Acta

Vi tar en repris här på Gunnar Hökmarks gästblogg om offentlighetsprincipen och Acta, även det ett ämne som har bäring på öppenhet och integritet. De skulle ha varit en omröstning om ACTA idag men det blev uppskjutet. Den svenska regeringen är inte orolig för att Acta ska innebära ytterligare inskränkningar på integritetsområdet. Statssekreteraren i justitiedepartementet Magnus Graner säger att Sverige bara godtar ett Acta-avtal som ryms inom den svenska lagstiftningen. Jag väljer att lita på hans ord.

Calandrella är 13 år och hon litar inte på regeringen. Man ska lyssna på hennes åsikter. Även Johanna Nylander är lite tveksam och påpekar att Graner är en av dem som jobbat med Ipred. Jag vet att hans utgångspunkt var den smalaste av dem alla - rätten för artister att få betalt för sitt arbete, upphovsrätten. Där är vi inte överens, för jag ser det hela ur ett vidare perspektiv och tycker att diskussionen skulle förts på en mer internetfilosofisk nivå. Emma tar oss med på en liten intressant resa bland de olika rättigheterna. Kanske att EU-beslutet ovan kan påverka Ipred-lagen. För hujedamig för att skivbolagen ska släppas lösa bland IP-nummer och privata datorers kommunikation.

PS. Fjellner vill ha hjälp i sin valkampaj. Jag har min favoritpolitiker Gunnar Hökmark, men mitt hjärta är stort så det räcker nog till dig också Cristofer. DS.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för länken!

Anonym sa...

Jag pratar mycket med förortsungdomarna.

Alla fildelar mer eller mindre.

Mänga deklarerar att om folk stängs ute, fängslas, eller för böta kaos summor så utbryter det inbörderskrig.

När man fått smaka frihet släpper man den inte så lätt.

Man kan säga att bollen står på statens planhalva och avgöra vad dom vill göra med den,

som det ser ut nu gör dom självmål och spikar ihop en likkista till målvakten.