onsdag 4 mars 2009

Skillnad på en Dousa och en ask...

Moderata Ungdomsförbundet skojsar till det på sin senaste Youtubefilm. Det handlar om det kommande EU-valet förstås. Frågan om hur man ska vinna 336.000 förstagångsväljare (nåväl, ambitionen är inte fullt så hög, men de finns där ungdomarna). Ipred är en sanktionslag mot fildelning som minst sagt diskuteras och väl blivit en riktig vattenpelare mellan den yngre och den del av generationerna som helst vill se på livet utifrån de givna ramarna utan att göra en utblick och se vad som sker runt om i världen. Nätvärlden är här och den går nog inte att stoppa den, får vi hoppas.

Givetvis ska man inte begå lagbrott, vilket är det som diskuterats under ett par veckor i TPB-rättegången, hur den slutar vet ingen ännu. Men ibland måste man fundera på om lagarna är relevanta eller ska göras om. Den frågan har dessvärre diskuterats väldigt lite, ett fritt internet. Det handlar mer om en underhållningsindustri som inte gjort annat än försökt stoppa den tekniska utvecklingen i decennier och betraktat sina kunder som presumtiva gangsters.

Kevin Kelly är en man som följt med i internetvärlden sedan det startade, han drog igång tidningen Wired, en av de internationella tidningar som följer TPB-rättegången. Kelly utvecklar tankar kring hur man kan tjäna pengar på internet i en artikel här. Dessutom har han skrivit en ny bok Out of control som handlar om livet på nätet och hur det fungerar. Självklart finns den att ladda ner i en pdf. Så arbetar moderna författare. Nya kulturbärare talar Mats Kolmisoppi om. Det säger en hel del om hur det fungerar idag.

Jag tror att moderaterna och andra partier ska lyssna, lägga örat mot rälsen och bli lite mer lyhörda för de moderna strömningar som finns kring internet, yttrandefrihet, deltagarkultur och liknande.

Peter Sunde en av killarna som bakom TPB och dessutom en av dem som står inför skranket i fildelningsrättegången har nu gått med i miljöpartiet. Flera aktiva ungdomar kommer säkerligen att ta politisk ställning nu och engagera sig hårt för de politiska frågorna. Man kan undra om partierna i största allmänhet är beredda på de? Att gå från en situation där man själv har tolkningsföreträdet till en där man måste ta in och öppna upp är nog inte helt självklart för alla.

Ungdomsförbunden försöker (tyvärr kan jag numera bara vara seniormedlem där) och Piratpartiet som inte har någon ryggsäck av andra frågor att bära på får många ungdomar hela tiden just på grund av sin syn på personlig integritet och sitt sätt att närvara på internet, på det självklara sätt som nog 336.000 förstagångsväljare och en del av oss andra tycker om.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

8 kommentarer:

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

"Det handlar mer om en underhållningsindustri som inte gjort annat än försökt stoppa den tekniska utvecklingen i decennier och betraktat sina kunder som presumtiva gangsters."

Nåt jag försöker påtala =o)

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Sen stär det vilket ungdomsförbund som helst fritt att haka på. För det är inte meningen att vi ksa behöva förlora våran integritet till några som inte säljer något på den marknad de gör allt för att inskränka. Kul med lite nya ideer från muf.
Till sist Mary utveckla multipell personlighet så kan "ni"(två)gå med i MUF =o)

rasmus sa...

En röst på Moderaterna är en röst på Ifpi -- tyvärr. Vill moderaterna ha ungdomsröster så är det väldigt hög tid att visa i ord och handling att en röst på moderaterna är en röst på rättssäkerhet, yttrandefrihet och demokrati. Dit är det tyvärr långt i nuläget.

Och om det inte händer väldigt snart så har nog merparten av de där 336.000 rösterna (och många fler, jag är långtifrån förstagångsväljare) hos piratpartiet.

Jag misstänker att det är det som behövs för att få ordning på på både borgerligheten och de socialliberala ...

Hans J sa...

Var det inte MUF:s representant som röstade FÖR IPRED?

Eller la han ned sin röst, eller hur det var?

Så nog var hans röst FÖR IFPI alltid!

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Anser att integriteten inte är politiskt bunden. Alla som är intresserade av att få ha den kvar är på min sida i den frågan.
Att det vekar om vi blir av med den helt omotiverat och på grund av att mediebolagen vägrar anpassa sig till marknaden är värre.

Aewheros sa...

"Givetvis ska man inte begå lagbrott."

Det beror ju helt på hur den aktuella lagen ser ut. De flesta är godtagbara men det kommer alltid finnas de som är för dumma för att följas.

Anonym sa...

"Givetvis ska man inte begå lagbrott..."

Så givetvis är det inte!

Vad med Apartheid i SA?
Dödsdomar mot homosexuella i Iran?
Rassegregation i USA?

Och m.m.

Anonym sa...

Om ingen hade gått och motsätta lagliga slaveri vi skulle ha gratis arbetskraft (mot mat och vatten), och livet hade varit mycket bättre!