tisdag 24 mars 2009

Tagit del men inte förstått...

Nu vill regeringen se till att det inte blir några överdrivna konstiga avtal med cheferna i statliga bolag. Bara fasta löner ska gälla. Det kan väl ingen ha något emot, i alla fall i sin nuvarande form när det finns räknenissar som inte kan se taken i rörliga ersättningar. Det senare är problemet, ty det tycks inte finnas några rimliga utgångar ur de här avtalen. Det verkar som om det bara tänkts ett steg i taget och helhetsbilden med sina konsekvenser har tappats bort.

Som mitt barnbarn sa när han var sex år. - Du, mormor det är bra det här förstår du. Först så måste man sitta kvar tills man ätit upp, och om man inte äter upp får man gå från bordet. Alltså äter man det man gillar först och sen får man gå från bordet för att man vägrar äta. Bra va? Klok liten kille det där.

Att regeringen tar itu med statliga företag är en sak, men bör man verkligen lägga sig i hur privata företag väljer att premiera eller ersätta sina chefer? Det känns alltför klåfingrigt och nästan populistiskt. Privata ägare måste få göra som de finner bäst. Man ska komma ihåg trots allt att de äger sina företag och kan lägga ner dem i morgon om de inte gillar läget.

Syndabock
Som tidigare skrivet så kan man inte nöja sig med att Wanja Lundby-Wedin tycker att hon blivit rejält grundlurad eller rent av haft dålig koll (hon sitter i en styrelse!) och kräva bara hennes avgång. Man ska inte glömma att det fanns flera personer i styrelsen så att bara lägga fokus på henne ensam är inte rättvist även om det är enklast med en syndabock. Det finns fler som blivit "lurade" och i så fall borde även de ta konskevenserna av detta debacle. Styrelsejobb ska tas på allvar, det måste vi vara överens om och det måste gälla hela styrelsen, inte bara enskilda ledamöter. Tag ansvar och läs årsredovisningarna säger Expressen i sin ledare idag, det går inte att fly undan nu. Tuff skit helt enkelt, det går inte att säga - Jag visste ingenting och klara sig undan med det. Inte i de här sammanhangen.

Andra bloggar: PL&C, Johan Ingerö, Dick Erixon undrar om dessa s-toppar verkligen skulle kunna styra landet när de har så dålig koll. Kent P undrar vem som avgår idag eller imorgon.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , Krohniskt,

(Aftonbladet) (Sydsvenskan)

1 kommentar:

Anonym sa...

Man ger sig på WLW i första hand för att hon är en kvinna med makt. Sedan anser dom också att hon har moraliskt ansvar. LO och Svenskt Näringsliv har lika många ledamöter i styrelsen men uppenbarligen ska ingen skugga falla på nåndera av männen. Man hör inte höga röster om Urban Bäckström och att han ska avgå från övriga poster.

Och med tanke på hur sista meningen ser ut i ditt inlägg:
PL&C, Johan Ingerö, Dick Erixon undrar om dessa s-toppar verkligen skulle kunna styra landet när de har så dålig koll.
Man kan ju ersätta s med m och få samma kontenta av det tyvärr. För m har uppenbarligen lika lite koll.
/Daniel A.