måndag 3 augusti 2009

Hur länge kan man vara sjukskriven i andra länder

Gunnar Axen har på sin blogg redogjort för hur länge man kan vara sjukskriven i andra länder. Det skiljer sig en hel del. Han påminner också om att LO tidigare har föreslagit en tidsbegränsning av sjukskrivningen till 18 månader. Här kan vi vara sjukskrivna i 30 månader.

Det är bra att sätta in saker i ett större sammanhang och man kan fundera över varför svenskar skulle vara så mycket sjukare än alla andra är? Det är en fråga som är viktig att ställa här. Att Sverige är landet som bytt ansikte och hjärta håller jag inte med om. Välfärd kan inte bara vara att man hänger upp sitt liv på samhället. För mig innebär det snarare att man deltar till att förstärka det. Genom att jobba exempelvis. Med det man kan. Resursbloggen manar till kamp mot regeringens förändringar genom dikotomisk attack. Allt är svart eller vitt och just nu är det mesta svart. Det är synd för det öppnar inte för den dialog vi bör ha om detta.

Här på bloggen pågår just nu en viktig diskussion om detta. De flesta som deltar är visserligen emot den nya reformen men det är angeläget att alla kommer till tals. Vi behöver diskutera det här. Det är inte OK att sjuka människor ska vara oroliga. Däremot är det heller inte OK att just sjukförsäkring ska vara en livslång försörjningsmöjlighet. Det måste fram andra alternativ.

(intressant)

(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

15 kommentarer:

Anonym sa...

Okej att man inte kan vara sjukskriven mer än en viss tid - men vad ska hända när tiden är ute? Är man automatiskt frisk då....?

Ung Reumatiker sa...

Och alla som har en livslång sjukdom då? Ska dom inte kunna vara sjukskriva mer än 2.5 år? Tex en person med svår ms, eller långt gången och svår reumatism?

Det finns så många sjukdomar som man aldrig blir av med. Visst, många med reumatism kan jobba (jag tex), men inte alla. Och vem vet, om 20 år kanske jag inte heller är arbetsför för 5 öre. Ska jag då slängas ut på gatan efter ett par år? känns inte helt ok i min mening. Att ge pengarna från annat håll är ju inte heller en lösning i min mening, nu lutar det ju mot socialbidrag. Eller kanske nån åtgärd där man kommer va tvungen o arbetsträna fast personen i fråga kanske inte är tillräckligt frisk ens för den typen av rehab. Tycker det är riktigt illa.

Anonym sa...

"Det är inte OK att sjuka människor ska vara oroliga. Däremot är det heller inte OK att just sjukförsäkring ska vara en livslång försörjningsmöjlighet. Det måste fram andra alternativ", skriver du.

Det finns säkert anhängare till vad som kommit att kallas "Jobblinjen" och som inte har en aning om vad ordet "empati" innebär, och som anser att det vore en god idé att återinföra ättestupan igen. Som alternativ, alltså.

Den sortens människor finns både på tjänstemannasidan och inom politikerkåren. De tycks dessvärre bli allt fler, på kommunal nivå (kommuner, landsting), inom Försäkringskassan, inom a-kassorna, inom media och inom departement, regering och riksdag.

Jag vet att du på inget sätt omfattar den här synen, tvärtom Mary. Men du ska veta (om du nu tänker ställa upp som riksdagsledamot för de Nya Moderaterna) att för oss med långa sjukdomar/förlopp, är det fullständigt omöjligt att inte på ett rent personligt plan känna en allt ökad oro över en ständigt nerbantad sjukvård där bara akutsjukvård/IVA tycks fungera.

Och där de ekonomiska möjligheterna bara ger möjlighet att leva ett liv på ren överlevnadsnivå. Det vara några år sedan politiker talada om "livskvalitet." Jag är inte ensam om den här oron - det är många mer drabbade än jag, som är oerhört oroliga för vad nuvarande regering ställer till med för oss som inte har möjlighet att, hur gärna vi än vill, kunna välja arbetslinjen.

Som sagt, det är precis som du säger inte OK att vi ska känna oro. Men du ska veta att det är precis det vi gör!

Mary X Jensen sa...

Jag känner empati, självklart och jag tycker också att det måste uttryckas tydligare vad som menas och där tycker jag nog att regeringen måste bli tydligare med vad som menas.

Mary X Jensen sa...

Det är bra att diskussionen här pågår för jag är säker på att den här bloggen läses.

Anonym sa...

Om det är sant vad Gunnar Axén påstår om sjukskrivningstider i andra länder, så frågar jag dig (när det gäller Tyskland)hur kan det vara möjligt att jag har permanent sjukersättning från Tyskland?

Mary X Jensen sa...

Kristallin, det är något i din ton som stör mig. Du läxar upp mig istället för att tala om hur det ligger till.

Jag hänvisade till Gunnar Axéns sammanställning av sjukskrivningstider och utgår ifrån att de är korrekta. Och det var det som det här handlade om. Inte om alla detaljer. Det finns undantag här också. Det finns många som har sjukförsäkring under längre tider. Sen finns pensioner och allt möjligt. Jag kan inte alla detaljer kring dessa

Men att jag ska ha koll på hur hela sjukförsäkringssystemet i Tyskland med alla detaljer om hur det är upplagt är väl att kräva för mycket ändå? Du tycks ha ditt på det torra i alla fall.

Ingela sa...

Vad Kristallina säger är att det finns andra trygghetssystem i andra länder som Gunnar Axén väljer att inte nämna när han bara talar om "sjukskrivning".

Jag förstår om du som moderat vill tro på honom och hans siffror, men själv tror jag att vad han hänvisar till är motsvarigheten till vår sjukpenning. Med risk att ge mig ut på djupt vatten så tror jag att de flesta andra länder har andra trygghetsnät som tar vid när man passerat denna maxgräns (och då talar jag inte om socialbidrag). Ersättningar som kanske närmast motsvaras av vår tidigare tidsbegränsade sjukersättning som alliansregeringen nu avskaffat.

Jag tror INTE att alla andra länder slänger ut människor från all ersättning bara för att deras sjukdom inte klassas som super-garanterat livslång så som Sverige gör. Tyskland gör det uppenbarligen inte!
Om man sedan kallar det sjukskrivning, invaliditetsersättning, pension eller något annat är oväsentligt, men i Sverige finns INGENTING!

Jag vill ändå passa på att säga tack till dig. Att du tar emot våra kommentarer och väljer att lyssna ger mig ändå en liten strimma hopp. Om det är som du säger att du önskar ett förbättrat system så kanske du kan se det orimliga i det nuvarande och lyckas påverka dina partikamrater inifrån. Oss sjuka lyssnar de nämligen inte på (speciellt inte Gunnar Axén, och Christina Husmark Pehrssons "tydlighet" om att inga allvarligt sjuka skall drabbas har varit lögn!) Men det är bråttom! Själv är jag redan 50% friskförklarad och lär vara 100% frisk i januari nästa år. Men andra har det betydligt värre!

Mary X Jensen sa...

Jag tycker att diskussionen är viktig.

Axén skriver om sjukskrivningstider och det gör jag också. Att det finns en hel del andra möjligheter sen var inte på tapeten just där.

Varför säger ni att det inte finns något i Sverige? Det finns pension. Tanken är att de allra flesta klarar sig på den utsatta tiden och blir friska . Det är ett fåtal som kommer att behöva längre tid på sig för att komma igång igen. Kanske inte på heltid. Tidigare så gömdes arbetslöshet i långtidssjukskrivningar, det är sånt man vill komma åt.

Jag tycker att det är viktigt att kommunikationen kring detta kommer igång nu och det snabbt. Lyssnade ni på Cristina Husmark när hon intervjuades i Aftonbladet om detta. Kolla på den här länken och lyssna på vad hon säger.

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article4284292.ab

Kiviks sa...

Mary,

"Jag hänvisade till Gunnar Axéns sammanställning av sjukskrivningstider och utgår ifrån att de är korrekta."

Jag är nästan fullständigt säker på att du inte på något sätt skulle ta Veronica Palms (Vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet) ord för sanning utan att granska dem närmare. Däremot gör du det när det kommer till Axén. Igen närmare granskning, och du utgår ifrån att han står för de korrekta uppgifterna.

Utan att känna till hur det ser ut i andra länder, så kan jag mycket väl tänka mig att i moderna välfärdsstater så tas även sjuka omhand. Personer som av sjukdom inte klarar ett arbete, finns kanske inte i samtliga av dessa länder som sjukskrivna (självklart går många av dem ifrån sjukpenning i ett tidigt skede, så det kan man nästan lämna därhän). Det kan ju mycket väl vara så att de sjukaste i samhället efter en långtids sjukdom övergår till andra ersättningsformer, som t ex sjukpension/förtidspension. Har Gunnar Axén tagit med uppgifter om det?

Du vet nog lika väl som många andra att politiker är mycket duktiga på att presentera fakta som passar deras egna syften. Det gäller för samtliga politiker oavsett partitillhörighet.

Och om det nu motförmodan vore så att det i samtliga andra välfärdsstater är så att man sorterar ut personer med sjukdomar som gör leder till att de inte klarar ett arbete - bör då Sverige följa efter och behandla de sjuka i vårat land på samma sätt? För att ett land behandlar människor ovärdigt, så är det helt öppet för andra att också följa samma exempel?

Det är inte generöst att behandla alla människor utifrån samma synsätt. Alla är unika. Alla borde ha rätten till en individuell bedömning av hur just dennes situation ser ut.

Det blir mycket märkligt när moderaterna som så ofta i andra sammanhang pratar om vikten av att se individen. Här gör man tvärtom. Här ser man inte till individens situation. Man sätter sig över individen och beslutar om hur länge denne har rätt att vara sjuk, och om inte individen klarar av att rätta sig efter dessa regler för hur länge denne tillåts vara sjuk - så riskerar man vänta en rejäl bestraffning.

Mary X Jensen sa...

Återigen Kivik så var det antalet dagar som beskrevs och de tror jag på. Vad som är intressant är förstås vad dessa dagar innehåller och betyder i olika länder. Det beskrivs ju inte och jag har ingen egen koll på det.

Antalet dagar är ju egentligen ointressant när det kommer till kritan.

Jag är själv politiker och har tänkt satsa på riksdagsplats till nästa val. Jag tycker att det är viktigt att lyssna och lära eftersom jag tror att politiker inte är de som vet allt bäst. Man lär sig av att lyssna på andra.

Jag är den förste att medge att moderaterna ibland har enväldigt instrumentell syn på sitt sätt att kommunicera. Jag tror att man skulle vinna på en annan framtoning.

Anonym sa...

Mary, jag ville inte alls läxa upp dig och förstår att du måste kunna lita på Gunnar Axén.
Jag ville bara visa hur man kan tala om en sanning så att den uppfattas som man vill.
Naturligtvis kan ingen människa veta hur det fungerar i alla dessa länder som dessutom har ett annorlunda system vad gäller försäkringar, ersättningar och bidrag.

Jag tackar för dina ord att "jag tycks har mitt på det torra" och uppfattar det precis som du menade.
Jag hoppas och tro att du inte tänka så rent allmänt om sjuka.

Men det ska inte stoppa mig för att fortsätta kämpa för de som redan har och kommer att ramla mellan stolarna.

Ha en bra dag.

Mary X Jensen sa...

Jag förstår inte att ni pratar om att kunna lita på Axén. Vad har det med skaen att göra? Jag utgår inte rent allmänt i från att människor ljuger för mig. Det handlade om en sammanställning av antalet dagar som man får vara sjukskriven i olika länder. Inget annat. Självklart går det inte att jämföra dem på annat sätt än just i antalet dagar. För det handlar mer om vad de där dagarna egentligen innehåller. Är det med full lön? Är det med rehabiliteringsinsatser? Ingår läkarvård? osv osv. Det vet vi inte exakt någon av oss. Det är egentligen det viktigaste.

Men när jag publicerade siffrorna från Axén så handlade verkligen inte om vad som är sant eller inte sant. Förstår inte att ni ens kommer in på den linjen. Det känns som om ni anklagar mig. Det är inte rättvist.

Jag blev lite irriterad Kristallina av att du lägger fram det som att det är din tolkning av det jag menar som är den rätta. Jag menar du mästrar mig i ord. Det kanske inte är meningen men det blir inte särskilt meningsfullt om du blir anklagande mot mig. Det är den svartvita retoriken jag vändermig emot och det gällde tidigare Resurs också. Vilken jag hopaps komemr tillbaka och deltar i den här diskussionen för den är viktig. Men ingen ska sitta i de anklagades bås. Det är viktigt för mig. Inte jag heller ska göra det. Det här handlar om att utbyta tankar och erfarenheter och synpunkter.

Men jag inser att det ibland blir svårt att uttrycka sig i text.

Jag vidhåller att det inte ska finnas en ättestupa. Om så tänker jag slåss emot det.

Anonym sa...

Svenskar är inte sjukare än andra. Sluta hetsa mot de sjuka!

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_113206.svd

Det har även kommit fram att försäkringskassan väsentligt överdrivit fusket. Varför tror ni dom gör det?

Mary X Jensen sa...

Hörru anonym. Vi hetsar väl inte mot sjuka här. Vi talar mest om individperspektivet, det är också viktigt på sitt sätt. Man måste ju lyssna på alla.