söndag 13 juni 2010

Räkna inte bort nätmedborgarna...

Det är inte så mnga dagar kvar till valet nu. Mindre än hundra faktiskt och opinionsmätningarna står som spö i backen,. Häromdagen när SCB-siffrorna kom kunde de rödgröna pusta ut, trodde dom i alla fall. I och med den senaste SIFO-mätningen är ordningen återställd. De borgerliga leder, men SD är oroväckande nära en vågmästarrroll. Piratpartiet räknas in bland de övriga. Det är rätt tintressant. De lyckades mobilisera krafter vid EU-valet som inga andra och det är ingen som bryr sig vad det verkar. I mätningarna syns dom inte, men på nätet är det annorlunda. Vad är det som säger att de inte skräller till riksdagsvalet också? Varför tro man att verksamheten lagst ner?

Det är samma sak med de politiska frågor som sägs vara de viktiga, vilket de också är för de allra flesta av de tillfrågade. Då kommer inte personlig integritet, Ipred och FRA högt på listan. Men man kan faktiskt undra - har de som bryr sig blivit tillfrågade alls? När Blogge gör en egen mätning på sin blogg får han andra siffror och värden. Läs här. Det ser helt annorlunda ut än de traditionella resultaten. Den som inte räknar med nätmänniskorna som inte har vanlig sk. ångtelefon kan få sig en överraskning till valet. Det är 500.000 förstagångsväljare detta val. Många av dem är just nätmedborgare. Unga människor som inte känner sig hemma i de traditionella partierna och väljer egna för sig viktiga vägar. Livbåtens Göran W ställer frågan om Piratpartiet finns, i de traditionella mätningarna ser det dystert ut. Det är klart att arbete går före som poltisk fråga som jag skrev igår. Det är också så att som man frågar får man svar och framförallt beror det på vem man frågar. Så lite kanse man ska fundera även kring Synnovate/DNs undersökning också. Det ska man göra med alla undersökningar.

Jag tror inte att man glömmer bort integritetsfrågorna, man ser dem inte. Därför blir de andra viktigare i presentationerna. Det är så att det är måga politiska frågor som är viktigast. Olika för olika grupper. Farmor Gun förslår att världen ska omarbetas från grunden. Emma skriver också som vanligt tänkvärt om de här frågorna.

Expressen


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

emma sa...

Lite ot, men jösses vad fin bloggen blev! :) Lite roligt att se alla på blogspot sväva ut i sina teman!

Mary X Jensen sa...

Tack - och det är ändå bara ett av de givna teman som finns. Tyckte också att det blev lite juste sommarblogg så här.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Oj, ja, håller med Emma. Känner knappt igen mig. Men på ett positivt sätt. :-)

Och tack för länken!

Lars-Erick Forsgren sa...

Betr integritet, det mpste diskuteras! Läs min kommentar här:

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/06/diskutera-integritetsbegreppet.html

Betr opinionsundesökningar, läs här:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/06/meningslosa-siffror.html

De flesta visar fel, men det nonchaleras av gammelmedia och kommentatorer