måndag 23 augusti 2010

Borg och Reinfeldt är helt enkelt bättre...

Enligt Aftonbladet/United Minds är förtroendet för Anders Borg på topp. Östros ligger lite sämre till eller ska vi säga ungefär till hälften. Samma förhållande gäller mellan partiledarna. Fredrik Reinfeldt får toppenbetyg medan det går sämre för Mona Sahlin.

Det går inte så bra för socialdemokraterna just nu. Då skyller många på Mona Sahlin förstås. I sin roll som ledare så bär hon naturligtvis ansvaret men samtidigt kan man ogilla det fokus som alltid blir på hennes person. Hon är inte ensam i rörelsen. Att det är mycket dumheter på gång just nu är uppenbart. Det är val och allt verkar tillåtet. Tror inte att Mona Sahlin ensam bär ansvar för allt som händer. Däremot finns det anledning att kolla på vad den samlade s-rörelsen sysslar med. Lena Melin har i Aftonbladet gjort en utmärkt sammanställning. Det finns onekligen en del självmål att påvisa.

Vad gäller att Thomas Bodström vägrar att göra drogtest har det förstås blivit dagens snackis. Trots allt kan jag förstå att han inte vill göra det, det är en integritetskränkning och jag drar mig verkligen för att spekulera i att han gör det för att inte bli avslöjad, det vore ovärdigt. Däremot är det bra att politiker själva får smaka på vad integritetskränkning innebär så att de tänker efter vad det är för sorts beslut de driver igenom. I det avseendet är inte Bodström någon duvunge precis. Det är inte bara hans blogg som heter Bodströmssamhället.

Helt enkelt tror jag att socialdemokratin har blivit omodern och det är därför vi ser så mycket vinglande därifrån av konstiga förslag, tunnelbanebutlers, toalettregler.  De vill ta bort  RUT så att vita jobb blir svarta igen. Tjänsterna utförs hur som helst men nu får de som jobbar med dem SGI och andra förmåner som ökar deras trygghet. Socialdemokrater är alltför fokuserade på vad det är för uppgifter som utförs. Människor väljer på olika sätt och av olika anledningar. Det bortses ofta från just den lilla detaljen.

Istället för att klaga på Mona och Östros kanske man kan säga att det går dåligt - och det beror på att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är så mycket bättre?

Kanske ett osvenskt sätt att uttrycka sig på, men varför inte? Anders Borg har visat att det går att både hålla igen i ekonomin och spendera men bara när man vet att det finns pengar i kassan. Det märks hur oroliga socialdemokrater är för detta. Det är klokt tänkt. De börjar tala om att alliansen bara valfläskar och att man inte ska tro på dem. Att det minsann finns något lurt med det här, högern är högern. Å andra sidan så valfläskas det ganska bra från andra sidan också i så fall. Från socialdemokratiskt håll börjar man ifrågasätta alliansens ärlighet i frågan om att underlätta för pensionärer. Det är väl ändå ganska magstarkt?

Det talas om moderaternas ideologiska kollaps. Man hänger kvar vid uttalanden och drar dem ur ett sammanhang.  Johan W skriver att Fredrik Reinfeldt har sagt att det ska vara skillnad på skatt på arbete och skatt på pensioner. Är det verkligen rätt Johan?  Jag har snarare uppfattat att Reinfeldt sagt att det ska vara skillnad på skatt på arbete och annan inkomst. Att det ska löna sig att arbeta. Får be om läsning av vad Britt Tryding och Calle Hedlund skrev om pensionerna och skatten i ett gästinlägg här på MMK. Det är intressant läsning och sätter pensionerna i en annan vinkel än att jämföra dem rätt upp och ned med arbete.

Nu satsar regeringen på pensionärerna och det gläder säkert många av dem som har det lite knapert. Vid en pressträff tidigare i månaden så stod det klart att moderaterna ansåg att pensionärerna står först i kön när kassan blir stadd. Detta har nu hela alliansen kommit överens om vilket beskrivs i ett gemensamt uttalande på DN Debatt

Det ska bli spännande att se om nationalekonomi som ämne lyfter rejält nu tack vare att Anders Borg gör det så tydligt för alla. Lite Rock´n roll på finansdepartementet så börjar alla begripa. Det kan inte vara fel. Skrämselpropaganda går inte hem längre, det gör däremot konkreta besked om sakers tillstånd. Jag upplever att det är vad alliansen ger. Raka besked.

Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

ConnyT sa...

Angående M:s ideologi.

Är det inte märkligt med ett parti som har som uttalat mål att erbjuda den politik som folk vill ha för att behålla makten, i stället för att stå för det man tycker är rätt?

För mig känns det väldigt baklänges...

LeoB sa...

Jag skulle gärna se en debatt mellan Marika Lindgren Åsbrink och Anders Borg. Se t ex hennes senaste inlägg om Borgs och Alliansens ekonomiska politik:

Vad säger Nobelpristagare om högre skattesänkningar för de rika? « Storstad

Där finns mycket annat också om ekonomin.

Om man läser det först så låter nog det Borg säger om ekonomi helt annorlunda. Lite som kejsarens nya kläder.

Men det vore roligt och se en debatt mellan dem! Marika verkar alltid ha bra underlag för det hon säger. Har Borg något att försvara sig med?

Patrik Mörée sa...

ConnyT: Ett sånt imponerande sätt att visa att man inget läst och inget begripit. M:s politik 2010 är ett utslag av det faktum att det är 2010. Vi är intresserade av problemlösning, att göra Sverige bra för alla. Om det inte funkar med det gamla så får man hitta nya sätt, oavsett om vissa tycker att ideologi är något man ska försvara som vissa andra en gammal månskärva. Inte är det väl orimligt att grunda ledandet av en nation på samma princip som byggde det moderna samhället? Det är naturvetenskapens metoder som äntligen börjar lysa fram i politiken.

LeoB: Wow. Bara... wow. Det är för mycket i det där för att ta upp här i någon annas bloggkommentarer. I korthet kan jag säga att ja, Borg skulle kunna köra upp det där till köttfärs. Mängden oriktiga premisser och logiska felslut tangerar ett kreationistinlägg och jag önskar, jag bara önskar, att jag förstod varför det hela tiden måste skruvas till att allting för oss bara är en fråga om "skattesänkningar för rika". Det är så mycket lögner och förtal, det blir aldrig någon riktig diskussion.

Peter sa...

När vänstern anklagar alliansen för att ljuga kommer jag bara att tänka på en sak:
-Genom sig själv känner man andra!!