tisdag 4 januari 2011

Släpp in fler i de politiska sfärerna...

Sofia Arkelsten skriver i DI om moderaternas förnyelse och hur vi ska jobba med den framöver. Det är en bra ambition och nödvändig. Jag tar mig friheten att delta i den debatten här.

Ofta talas det om att det är svårt med återväxten i politiken. Det är en sanning med modifikation skulle jag vilja påstå. Det handlar nog mer om att bryta ner de vattentäta skott som finns mellan dem som anser sig vara utvalda och de andra som också vill vara med. Förändring är heller inte nödvändigtsvis lika med föryngring, men det är mycket så man arbetar idag. Unga människor tas som gisslan och hamnar i kommunstyrelsen för att lära sig som det heter. Så har man enkelt löst tillväxten men inget har förändrats. Det finns de som skulle kunna tillföra politiken nya dimensioner genom sina kunskaper och erfarenheter, men de gör sig ej besvär. Ty förändring är jobbigt och alla gillar den mest på nivån utanför sig själv. Jag ser detta hända överallt i alla partier och tycker att det är tröstlöst.

Sofia Arkelsten påpekar det faktum att moderaterna inte gick så bra på lokalplanet som centralt och det tror jag grundar sig i att det inte är på det planet förändring har skett. I många kommuner förlorade moderaterna stort detta val. Det är något som inte stämmer är väl en slutsats man kan dra. Min personliga uppfattning är att moderaterna är dåliga på att ta tillvara på engagemanget som finns hos enskilda personer. Ingen påstår att jag är svalt intresserad av politik eller dålig på att driva den, men det i sig ledde inte direkt att till att jag fått några möjligheter till politisk påverkan efter valet på kommunal nivå eller annorstädes heller för den delen. Mer än på min egen plattform - den här bloggen. Jag ser fler sådana exempel runt omkring mig.  Många vill vara med men de släpps inte in i den inre kretsen. Du är bara sur och bitter säger vissa. Nej det är jag inte - bara krass och inställd på mer långsiktiga strategier inför nästa val.

"Står man på tur så öppnas dörren plötsligt" (Gammalt bohuslänskt ordspråk.) - det fungerar inte i vårt moderna samhälle. Det behövs fler öppna dörrar som det står välkommen på och där man menar det också. 

Arkelsten säger att vi ska fortsätta med våra samtalskampanjer. Ja, det kan nog vara bra på sitt sätt. Men i vissa kommuner räknas inte personkryssen alls när det kommer till fördelning av förtroendeposter. I andra kommuner är det det viktigaste att ha många kryss. Det handlar inte så mycket om vad väljarna tyckt utan om det är "rätt" person som har fått dem. Politik kan dessvärre bli ett mer personligt projekt än något som stödjer det övergripande. Det borde vi göra något åt. Samhällsbärande vindflöjel förhoppningsvis inte skriver Ola Mårtensson i VT. "... med ideologisk kompass och utan förutfattade meningar kan lyssnandet mycket väl resultera i något gott". Jag håller med och hoppas att vi kommer att ha många diskussioner om detta under de kommande åren. Varför inte en turné ut till de lokala föreningarna också, inte bara till väljarna - Så att det börjar handla om politik inför nästa val och inte bara o personkemi.


Ungdomarna

Sofia Arkelsten skriver med rätta att vi måste nå ungdomarna och det gör vi genom att försöka förstå vad de säger, hur de lever och vad de tycker. Det är inte så värst bra att kolla om det vi tycker stämmer överens med dem och fortsätta att driva de frågor som vi vuxna anser berör ungdomarna. De lever ett annat liv och de har en annan inställning till exempelvis teknik än vad många vuxna har. Ungdomar är helt assimilerade in i det digitala livet medan många vuxna försöker plocka in och översätta sitt traditionella leverna på nätet.

Ungdomarna och moderaterna

Jag tror på Sofia Arkelsten... Hon har en bra känsla för det här och det har hennes kollega Gunilla Sjöberg också. Kanske att de två kan föra in mer av det inspirerande i partiet. Hoppas det.

Moderaternas eftervalsanalys.


(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Mary! Som vanligt är det mycket kloka tankar du delar med dig av.

Det är klart vi behöver få in fler i den politiska sfären.

Många försöker påverka genom helt andra vägar därför att de har inget
förtroende för politikerna och de politiska partierna.

Vad gäller ungdomarna så håller jag till mångt och mycket med dig.

Ungdomarna lever ett helt annat liv, och det gäller särskilt utsatta ungdomar, dvs arbetslösa och långtidsarbetslösa ungdomar.

De som idag är allra längst bort från arbetsmarknaden enligt arbetsgivarna är inte de som kommer
direkt från gymnasiet utan nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade unga akademiker.

Detta beror på att utbildningarna nästan aldrig har någon koppling eller samverkan med arbetsmarknaden eller näringslivet.

Det gör att alltfler hamnar i långvarigt socialbidragsberoende efter examen, och det gäller även
de som tog stort eget ansvar och sökte jobb redan under sin utbildning.

Många har nämligen misslyckats vid varje ansökningstillfälle, dvs varje jobbansökan har slutat med exakt samma respons från alla arbetsgivare i hela Sverige, nämligen "Nej tack...jobbet redan tillsatt med annan sökande...ha ett bra liv".

När du får detta svar allt ifrån tusen gånger till mer än 10.000 gånger så blir det helt naturligt att man tillslut lägger av med att
söka jobb därför att man inte har råd att söka jobb, dvs man har inte råd att dra på sig kostnader för jobbsökande när det inte kommer in något på banken för att täcka dessa kostnader.

Därför måste Regeringen sätta mer press på universiteten och högskolorna vad gäller studieplanerna och ställa krav på att alla utbildningar SKALL innehålla praktik. Man kan backa upp detta krav med hot om att dra in examenstillståndet. Då skulle det nog bli bättring.

Morfar Gunnar sa...

Så rätt, så rätt Mary. Mer behöver jag inte skriva. God fortsättning!

Anonym sa...

Nu "måste" jag hålla med dig för andra gången idag ;) *jag som skulle vara emot dig hela tiden, enligt dig själv*

Det är även viktigt att komma ihåg att skall det bli en förnyelse som står sig måste den börja i föreningarna. Då går det inte att ha folk där som sitter och stoppar medlemmar från att bli aktiva.

Mer aktiviteter, öppna styrelsemöten och fler medlemmar på årsmötena är några saker som borde bli av.

Mary X Jensen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mary X Jensen sa...

iMike det är inte jag som brukar beskriva dig och skriva en massa skit och personbeskrivningar, eller hur? Du vet inget om vad jag tänker, vi känner inte varandra. Framförallt förstår vi inte varandra.

Styrelsemöten är inte öppna för alla - när alla är med kallas det föreningsmöte.

Jag pratar om politik inte om personliga groll. Det uppstår alltid när människor är i grupp. Alla tycker inte lika och behöver inte göra det heller.

Anonym sa...

Mary
Jag kommer från en förening med öppna möten och ingen förlorade på det. Det är tydligen bara i sthlm som man tycker att stängda föreningar är en hit.

Kanske dax att ändra på det. Mer samarbete och mer transparens rakt genom, från RO och rak ut till medlemmarna i föreningarna.

Carin Carlsson sa...

Många kloka tanker, men särskilt en sak jag reagerar på (fast vi håller med varandra).

Förnyelse och föryngring är inte samma sak. Det finns inget som säger att bara för att någon är ung har vederörande nya tankar (eller tvärtom givetvis). Ett utmärkt exempel på det är Sverre Moum, kommunalråd i Åtvidaberg, som kom in i politiken när han var en bra bit över 50. Få personer tillför så mycket nya idéer och tankar som han gör i diskussioner. Ålder är trots allt bara en siffra... Även om jag som MUFare såklart vill ha föryngring på rätt på många ställen ändå. Fast då förnyande föryngring och inte bara föryngring...