tisdag 24 januari 2012

Dr House in på svenska sjukhus...

Titt som tätt träffar man på personer som är sjuka på mer än ett ställe. De har ont här och dör och de är trötta och de har ännu mer ont på ett annat ställe. De skyfflas hit och dit. Röntgen här, specialist där. Veckorna går och operationer planeras in. Patienten blir bara tröttare och tröttare och sjukare och sjukare men förväntas ändå orka hålla koll både på almanacka, läkar- och undersökningstider. Samtidigt ska de resa runt på olika ställen i länet och kanske till och med utanför. Hur ska de orka kan man undra. Saken är den att de gör de inte och det kostar massor med resurser och kraft för både individen och samhället.

Alltså alla större sjukhus i Sverige ska ha en DrHouseavdelning på plats. Det är möjligt att öppna dörrar slås in här, att det finns sådana avdelningar. Läkarkonferenser och liknande.  Men det är i så fall inget som märks på de sjuka. Jag har träffat på allt för många personer som kickas hit och dit inom sjukvården för att tro att det i så fall fungerar.

Ett exempel var en ung tjej som i princip blev förtidspensionerad på grund av utbrändhet - man hittade helt enkelt ingen förklaring till hennes totala utmattning och trötthet. Tills plötsligt en läkare dök in från sidan och visste att P-piller kunde ge just dessa symptom. Sagt och gjort - bort med dem och idag är tjejen i full vigör. Det var kanske en Dr House?

Det dör cirka 3000 människor om året i Sverige, på grund av misstag i vården. De skulle kanske kunna bli färre om man samverkade i högre utsträckning. I USA har man i ett forskningsprojekt skapat en sjukdoms- och symptomdatabas där specialister från 11 olika sjukhus matar in sina kunskaper som sedan kan delas med andra. På så sätt har man lyckats rädda många 100 människoliv. Symptombeskrivning gav flera olika förslag överst de vanligaste och sen de mer sällsynta sjukdomarna. Kunskaper som varje läkare själv inte kunde ha men genom att dela kunskapen mellan varandra kunde flera patienter räddas både till liv och livskvalitet. (detta har jag läst i en bok som jag är på jakt efter i bokhyllan - återkommer med källa och fakta när jag hittar rätt på den)

Alltså jag tror på ett helhetstänk ur patientperspektivet i sjukvården. Nu talar vi inte om brutna ben, öroninflammationer och andra mer vanliga typer av sjukdomar som husläkarna fixar utan om de som är sjuka utan att man riktigt kommer fram till vad det är och som skickas hit och dit och bara mår sämre och sämre. De behöver en DrHouseavdelning. Uppdatering: Här är ett exempel på hur det inte bör få gå till. Hade den här tjejen hamnat på en DrHouseavdelning från början så hade det säkert gått bra för henne.

Filippa Reinfeldt ger sin syn på vården i en artikel i SvD.

******************
Thomas Böhlmark utmanade några av oss moderater att komma med idéer - ovan är mitt bidrag. Som en idé att förstärka och förbättra den moderata politiken.

"Att agera är som sagt inte att sitta och se på och säga till andra att göra något. Att agera är också att komma med förslagen. Därmed ger jag en utmaning till Kent PerssonFredrik AntonssonMaria HagbomFredrik LidbyEdvin AlamMartin EdgeliusDennis NilssonMary Jensen och Mattias Lundbäck."
Andra bloggar: Peter L Andersson Kent Persson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Mats L Svensson sa...

Vilka floskler, vilket trams.

I övrigt hur skall ni finansiera dessa fantasier baserade på en overklighetsförankrad teve-serie (vår sjukvård är verkligen inte gratis idag) utan att höja skatten?

Nej, de nya "arbetarpartiet" är verkligen ett dumt gråsossegäng det, och Boman vänder sig i sin grav.

Mary X Jensen sa...

Vad menar du med floskler och trams Mats L Svensson?

Har du aldrig varit i kontakt med en sjuk person som i förtvivlan skjutsas fram och tillbaka mellan olika läkare?

Detta är en tanke eller kalla det idé kring hur det skulle kunna förbättras för dem. Det kallas också att ha en vision om hur något skulle kunna bli bättre än det är idag. DrHouse var här en bildlig liknelse inte en bokstavlig.

Vad gäller finansiering så måste man naturligt räkna på detta. Har någon sagt något annat? Det är inte helt uteslutet att det går att organisera om verksamheter som redan finns.

Fy skäms för dig som är så okänslig.

Mats L Svensson sa...

Varför kalla sig för moderat när du uppenbarligen är såsse.

Utöver det så skulle nock resurser funnits om inte tjuvar som Filipa Reinfeldt gav bort vårdcentraler till sina vänner och du kallar mig okänslig du som propagerar för dessa kriminella dagligen.

Mary X Jensen sa...

Du jag har varit moderat sedan första gången jag fick rösta - 1973!

Jag pratar om ett möjligt sätt för sjuka att få hjälp. En idé...