torsdag 7 februari 2013

Bakom skärmen är den elake trygg...

Gårdagens Uppdrag granskning handlade om näthat mot kvinnor. Såna som uttrycker sina tankar fritt och får på käften för det. Eller snarare blir orhotade och kallade för än det ena och en det andra. En av mina vänner sa man - tappar sina glasögon, då hade hon läst en sammanställning över vad jag personligen fick uppleva igår. Inte mordhot men förminskning och förringande av min person och detta av en person som är mig bekant. Ofta men inte alltid är det okända individer som ger sig på andra och det visade inte minst programmet Uppdrag Granskning igår.

Är man en person som vädrar sina åsikter på olika sätt så blir man också fritt villebråd för andra att tycka tillbaka på. Det går inte att komma ifrån det. Alla gillar inte allas åsikter. Alla gillar inte att kvinnor har åsikter, men även män råkar illa ut. Dialogen som kan uppstå är minst sagt anmärkningsvärd. Det finns personer som inte har vare sig argument eller ord av värde, de tar gärna till de där tillmälena som människor med bara lite bildning och uppfostran aldrig skulle använda. Det saknas här, bakom skärmen sitter man tryggt och kan vräka ur sig vad som helst utan att det gör något. Ingen ser vem man egentligen är. I skyddet av sin dataskärm kan hatet och missnöjet flöda. Det är förfärligt.

Kvinnohatet som vi fick ta del av igår är en sak som verkligen behöver diskuteras i samhället, men det kan inte stanna vid det. Det är hemskt, vidrigt och förfärligt som företeelse. Men det finns ett större grepp att ta här och det är hur vi uppträder mot varandra överhuvudtaget.

Det märkliga är att det får fortgå. Det finns lagar mot kränkning och det är inte heller tillåtet att hota andra hur somhelst. Varför används inte dessa i större utsträckning? Idag finns det lag på att man inte får ladda ner underhållning, det kan ge dryga straff. Men att ge sig på andra med tilllmälen och hot är lättare då går man fri.  Det är nåt i grunden som är fel i samhället då kan man tycka. Men framförallt är det fel på människor som beter sig som svin mot andra och tycker att det är OK när tangenterna får gå i skyddet av en bildskärm.

Horribla nätkommentarer är inget nytt alls. Det har funnits lika länge som möjligheten att skriva dem. Det sitter inne i människan inte i nätet. Det är inte internets fel att människor med sned verklighetsuppfattning sitter och spyr ur sig en massa otidigheter över andra. Skillnaden mellan tidigare då man fick anonyma brev eller meddelanden i väskan, telefonsamtal där ingen sa nåt i andra änden är bara att fler kan se numera. Det i sin tur gör att man kan reagera också. Att genskjuta de elaka är också en bra möjlighet, de kan inte sitta i mörkret längre och inte synas. Bildskärmen är inte så trygg som den kan verka, den är också mycket avslöjande.

Det finns mycket att göra på den mänskliga sidan, alla idioter kommer man inte åt men mycket skulle vara värt om man redan i skolan fick kunskaper om hur man beter sig hyfsat. Även mot dem man inte gillar. Då skulle de bli färre.

Man ska dock komma ihåg att det sitter en liten ensam skit som projicerar sitt eget missnöje på andra.

Birro skrev om hur han upplever nätkommentarerna

Sakine Madon - ställ dem till svars...

Men man ska komma ihåg att de flesta är vänliga. Fastna inte i hatet. Det finns motvikter att använda.

Uppdatering: Fredrik Reinfeldt uttalar sig om näthatet i SVT. Han är bekymrad. Men det är inte internets fel Fredrik. 

(intressant)


4 kommentarer:

Jan Andersen sa...

- Det märkliga är att det får fortgå. Det finns lagar mot kränkning och det är inte heller tillåtet att hota andra hur somhelst. Varför används inte dessa i större utsträckning? Idag finns det lag på att man inte får ladda ner underhållning, det kan ge dryga straff. Men att ge sig på andra med tilllmälen och hot är lättare då går man fri.  Det är nåt i grunden som är fel i samhället då kan man tycka.

---

When in doubt, follow the money.

Nedladdning av musik och film drabbar de rika. Därför är straffet högt.

(Nät) hatet drabbar bare vanligt folk.

Mattias sa...

Det är obehagligt. Och intressant. Den grupp-psykosen som uppstår som gör att så många tycker att det är ok att vräka ur sig ofattbar dynga. Och! den psykologi som gör att ingen säger åt dem att sluta...

Mary X Jensen sa...

Mycket märkligt och i stället för att använda de lagar som finns så skriker man efter nya dessutom...

Anonym sa...

Nej det är nog inte så märkligt egentligen. En vana att överhuvudtaget diskutera om vadsomhelst är inte speciellt utbyggd i sverige. Det har alltid varit väldigt inrutat och styrt av etiketter och moraliska fördömanden. Att leta efter olika rätt och fel. Några djupare diskussioner som samtidigt finns på en folklig nivå är egentligen svårt att hitta. Lite svårt att peka på orsaker till detta. Blockpolitiken kan vara en orsak. Svartvita tydliga skiljelinjer överlag, kan vara en orsak. Ofta väldigt moraliskt styrda debatter, där man snabbt ringar in motståndarens person, och inte idéerna, är ju också vanligt.

Det vanliga gnället på public service kan ju också vara relevant här. De agerar ofta utifrån en slags maktperspektiv, där de snabbt anpassar sig till sittande makt, i någon utsträckning. De olika perspektiven är väldigt likartade hela tiden. Att hitta syndabockar och tydliga fiendebilder känns primärt.

Hela klimatet är alltså torftigt, för att uttrycka sig milt. När det gäller just näthat så blir det en konsekvens av just åsiktens betydelse. Att överhuvudtaget ha en åsikt, som helt stämmer överens med någon gruppidentitet. Och sedan ösa på så mycket att just den åsikten antas förstärkas av det. Så att man tror sig vara duktig inför gruppen, eller sig själv, eller kompisarna.

Studerar man det som besylls för näthat så är det alltid oreflekterande åsikter. Drängstuge skrål och motsvarande. Alltså helt utan substans och intresse. Är man oärlig däremot så kan man påstå att det också rör sig om olika politiska åsikter, som i själva verket inte alls är hatfulla eller substanslösa eller ogenomtänkta, utan tvärtom obehagligt analytiska och självständigt underbyggda. Jag gissar att många irriterar sig mest på den här typen av internet skriverier.

Det värsta skrålet skulle man ju kunna agera mot ganska enkelt. De moderatorer som inte plockar bort sådant är ju ofta sajter som man måste aktivt söka upp för att läsa. Att man överhuvudtaget tillmäter det här skrålet så stort intresse är lite konstigt tycker jag. Det är ju helt ointressant. En ensam individ kan ju stå bakom tusentals vidrigheter så volymen är ju väldigt omöjlig att uppskatta. Hatuppmärksamheten påminner mycket om diskussionen om Video-våldet, och olika önskemål på den tiden att stoppa och hindra allt möjligt. En slags moralpanik. I någon liten utsträckning är den motiverad, men i stort sett inte.

Letar man tillräckligt länge, och själv uppför sig primitivt eller respektlöst, då hittar man till slut hatandet. Men man behöver jobba lite för det oftast.

\Anti GrupptrycksMekanikern