onsdag 26 mars 2008

Det handlar inte bara om gratismusik det här...

Men Pär - inte handlar den här fildelningsdebatten om att allt ska vara gratis? Det har liksom fastnat i någon slags pingpong på fel bord det här... En myt som det måste slås hål på. Du har varit med så himla länge Pär och sett teknik komma och gå. Det handlar nu mer om anpassning till den än att kriminalisera alla som använder den. Upphovsrätten kanske ska förändras och se annorlunda ut än idag? Det har hänt förr...

Det handlar om den personliga integriteten för mig. Jag vill inte bli kriminaliserad för att det sitter en skitunge utanför på gatan och snor mitt IP-nummer och fildelar av bara sjutton. Inte eller att det ska finnas möjligheter att kolla vad jag gör på min dator. Tänk brevhemligheten, tänk trängeselskattekamerorna och IBMs system där man redan har börjat komma med det ena påhittet efter det andra att använda datat på. Högre avgifter för gamla bilar och dubbdäcksditon. Trots löften om att det enbart skulle användas till just trängselskatter. Men så fort de fått tillträde så drar kreativiteten igång. Det vänder jag mig emot.

Vad gäller böcker så fildelas de lite här och där numera med hopp om att man köper böckerna sedan Kolla här får du se i alla fall tre böcker. Det är ett experiment och det är bara en början. Mer sånt här skulle jag vilja se vad gäller såväl film som musik faktiskt.

Lawrence Lesssig berättar att musikbranschen börjar låta DÖDA artister söka retroaktiv förlängning av upphovsrätten!!! Hittade jag här. Säger lite om vilken karusell det här är och hur viktigt det är att inte bara släppa iväg den personliga integriteten hur som helst.

(För övrigt Pär borde vi ta en kopp kaffe och skvallra lite.../Mary)

(IDG)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Kontroll handlar om Makt om sanningen. Vilka ska ha makten om den? De som hittills har förvaltat den så som politiker och media är nu väldigt måna om att misskreditera Internet som källa och som nyhetsflöde...

På samma sätt som prästerna gjorde med boken...Det handlar mycket om att kontrollera sanningen och vem som har rätten att säga den.

Kriget mot terror är bara ett sätt att återfå kontrollen över information och sanning. Vi kommer att få se fler inskränkningar av den personliga integriteten när vi rör oss mot ett storebrorsamhälle.