Det skräller av idéer om hur internet kan användas för att sätta dit folk och nu talar vi inte bara om banditer och terrorister utan om hur man kan sätta dit vanligt folk, unga människor för sånt som man ändå gör på annat sätt, lånar ut sina böcker utan att skicka en tia till författaren eller lånar ut skivor, kopierar över dem på en CD kanske rent av.
När det kommer till Fildelning över internet tycks vara det avgörande och vissa får dollartecken i ögonen. Förklaringen är nog inte den indignation som byggts upp kring upphovsrätten utan snarare de KalleAnka-kalkyler som gjorts där man räknar att varje delad fil motsvarar ett värde av kostnaden för ett CD-album. Då förstår vem som helst att här försvinner massor av pengar och artister och författare och andra ser möjligheten att tjäna mer. Embedded Value som de sysslade med på Skandia förut. Rent av som det var med fastighetsskatten också. Värden som inte finns innan de realiseras. Bygger hela frågan kanske på en illussion?
Möjligheterna med internet är oändliga, för allt möjligt. Kontrollbehovet ser inga gränser. Det är dags att vända på pannkakan nu och se den andra sidan. Helt enkelt bestämma sig för vad ma INTE får göra även om det går. Att använda internet som ett verktyg för cicilpolisverksamhet borde exempelvis vara en sådan sak som INTE får göras. Att bryta mot brevhemligheten och vår privata sfär borde man INTE heller få göra. Det är samma sak där. Det går att öppna kuvert men man gör det bara inte.
HAX tipsar om att IPRED1, alltså fildelningslagen ska diskuteras i SVT Debatt ikväll, Kanal1 klockan 22.00. Man kan gå in på SVTs opinionsblogg och påverka innehållet i programmet om man vill där finns många kommentarer kring det hela. Det är två bloggare som är med i programmet, Johanna och Christian. Det är bra.
Vad jag önskar mig är att alla ställer sig lite ödmjuka nu inför allt det positiva som händer med internet. Lagen om sanktioner för nedladdning av filer är redan omodern. En kommentator skrev till mig:
"Vi borde inte enbart fokusera på de få aktörer som just nu står i rampljuset. Fler företag än 'indexmonopolGoogle' borde t.ex. få ingå i liknande avtal med bibliotek och arkiv runt om i världen för att göra information tillgänglig/sökbar för människor. Fler kreativa människor borde samtidigt få spinna vidare på tekniska lösningar likt den som möjliggjort hypen Spotify, för att på så sätt vidareutveckla teknologin och göra den tillgänglig för så många människor som möjligt. "
Den viktigaste frågan måste ändå vara hur vi skyddar vår privata sfär nu när internet ger sådana möjligheter att kränka den. Det är betydligt viktigare än att film- och musikindustrin ska få agera som privatpoliser. Det är en riktigt obehaglig känsla.
Sen tycker jag att den moderate riksdagsmannen Karl Sigfrid ska vara med i programmet. Han är en av få som förstår hur det hela fungerar. Det borde bli fler, det måste utbildas och informeras om internet. Det är så mycket mer än bara kolla på nyheter, skicka mail och en och annan musikfil. Internet är en enda stor studiecirkel som skapar enorma kunskapsflöden.
(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, upphovsrätt, piratjägarlagen, IPRED, musikindustrin, regeringen, samhälle, moderaterna, Karl Sigfrid, internet, fildelning, alliansen, lagrådet, schlingmann
6 kommentarer:
"Möjligheterna med internet är oändliga, för allt möjligt."
vilken tautologi: det är som om hela internet kan slukas i och av sej självt: ett dom truistiska sentensernas svarta hål
"Helt enkelt bestämma sig för vad ma INTE får göra även om det går."
exakt
bara för att en bil går att pressa upp över tvåhundra knyck ska man och får man inte köra för fort
som att illegalt fildela och distribuera olovligt kopierat material: det borde man ha bestämt sej för långliga tider sedan att låta bli
då hade nätet fortsatt att vara ett fritt och skönt anarkistiskt kommunikationsinferno
Grejen är att jag nästan tror att det är så... internet -tauftlogiskt på nå´t sätt.
Men vad vet jag som bara är en enkel skribent.
Illegal fildelning måste ställas i proportion till vad det är. Man kan inte tillåta civilpoliser för en sådan sak.
Du får inga extra pengar för att jag nu lånar ut den bok du skrivit som jag köpt. Vem tror att Ranelids böcker kommer att kopieras över internet? Inte jag.
om du lånar ut en bok mångfaldigar du den inte: dessutom är det lagligt
internets möjlighet blir dess begränsning om inte användarna följer rådande lagar
eller ska man tillåta allt som är möjligt bara för att det är: möjligt
ska man legalisera olagliga dataintrång i militära databaser
bara för att det går att utföra dom
ska man legalisera kredikortsstölder och andra internetbedrägerier
bara för att det går att utföra dom
ska man tillåta illegal fildelning och brott mot upphovsrätten
bara för att det går att utföra det
det undrar jag nu
@Embryo.
Vi i svenska Isbärar och Sjöis-sågarförbundet håller fullständigt med.
Vi kräver att Kylskåpstillverkarna betalar en avgift eftersom de inkräktar och tjänar pengar på vårt område trots att vi äger (sjö)isen.
Vi är starka tillsammans med Internationella Droskförarförbundet och Stockrullarna.
Skämt åsido.
Böcker har aldrig sålts så mycket som nu, trots att upphovsrättsmaffian sade att det skulle gå åt skogen.
DVD-filmer har aldrig sålts så mycket som nu, konserter går folk på som aldrig förr och Biofilmer slår kassarekord på kassarekord.
Jag vågar säga att iom internets ankomst och möjligheten att fildela så har kreatörer aldrig haft större möjligheter att tjäna pengar på sina kreationer som nu.
De som är förlorare är några få mediamoguler som anser sig ha rätten att stanna tid och utveckling.
"Jag vågar säga att iom internets ankomst och möjligheten att fildela så har kreatörer aldrig haft större möjligheter att tjäna pengar på sina kreationer som nu."
ja: möjligheten finns där
om varje illegal nedladdning hade givit ersättning åt upphovsmannen i fråga - då hade möjligheten också utnyttjats
man måste hitta dom lagliga vägarna för att inte internet ska bli en plats för: ingenting
Jag personligen är stor användare av internet både i mitt jobb och privat och internet är fortfarande i sin ungdom och jag tror möjligheterna med internets användningsområden är oändliga.
Skicka en kommentar