lördag 31 juli 2010

Godmorgon Amanda Brihed...

Hej Amanda!

Vi satt och fikade och snackade du och jag i samband med en presskonferens för Alliansen. Då berättade du om din situation och tvångssteriliseringen du blev tvingad att genomgå för att få byta kön. Detta var något helt nytt för mig och det grundar sig i att det liksom inte tillhört min begreppsvärld. Är man hetero och tvåbarnsmamma och nöjd med tillvaron så är det inte självklart att man funderar på vad det innebär att inte vara just det. Det var en intressant ögonöppnare du gav mig där över kaffekoppen.

Din önskan var att bli mamma sa du och det hade man tagit ifrån dig. Jag sa att är ju inte en mänsklig rättighet att bli mamma egentligen det är många som av olika skäl inte kan bli det. Nej men det är skillnad på att tas ifrån den rättigheten genom tvångssterilisering sa du. Precis som om det inte räckte med att känna sig vilsen i sitt kön. Ja naturligtvis är det så. Mina tankar kring problematiken öppnades och vidgades under vårt samtal. Tack för det Amanda. Det är en också mänsklig rättighet att få chansen att förstå att andra inte vare sig tänker eller är som man själv. Ofta fastnar vi i våra föreställningar och det är så väldigt mycket vi inte vet. Varje ny kunskap och varje ny insikt vi ger varandra skapar ett bättre samhälle så är det.

Du har under våren dragit igång det som nu kallas Lex Amanda - diskussionen för att få bort lagen om tvångssterilisering för den som vill byta kön. Beundrar dig för det. Att det inte varit gratis kan man förstå av många av dina postningar på bloggen. Den kampanjen har uppenbarligen blivit väldigt framgångsrik och det är väldigt bra. Alla partiledare tycks vara överens i frågan nu och jag tyckte att Mona Sahlin uttyckte det väldigt bra till TV4 - att man hör på namnet tvångssterlisering att det hör hemma i ett annat samhälle än det vi har nu. Fredrik Reinfeldt talade i sin regeringsförklaring 2006 om hbt-personers rättigheter och var den förste statschef i världen som gjorde det.

Niclas Ericsson har skrivit en mycket läsvärd artikel om hbtfrågorna och var de hör hemma och han påpekar att den svenska högerns hbt-fientlighet är ett spöke skapat av andra. Nu vill även KD hänga på, de som av någon slags tradition stått emot allt som funnits utanför den traditionella kärnfamiljen. Det är utveckling.

Jag tycker att du har all anledning att vara stolt och glad idag, dels för att du tagit den här striden och vunnit den, dels för att du nu ser hur många som vill dig och andra väl och stöttar hela frågan om att få bort denna människovidriga lag. Grattis. Jag kanse inte kan sätta mig in i situationen fullt ut för man måste nog själv varit en del av det hela för det. Men jag försöker i alla fall förstå. Det är bara genom kunskap vi kan leda världen vidare.

Må väl/Mary
-------------------------
Fördjupning i ämnet sker på Amandas blogg.

Några funderingar som jag har haft kring det här med att vara människa. Hur självklart det är att det inte är självklart, inte alls. Det är bra att samhällets väggar öppnas lite.

När lika inte är lika...
Jag deltar inte i Pridefestivalen... att vara människa...

Johan Westerholm var på Prides Schlagerkväll och förmedlar glädje men också en viss sorg över att allt återgår till sitt vanliga efter att festivalen tagit slut. Så kan vara men all förändring tar tid och tack vare bland annat Amanda så har hbt-frågan än en gång fått en större plats på kartan för ett mindre fördomsfullt samhälle. Johan är stolt över sin mamma riksdagsledamoten och folkpartisten Barbro Westerholm som var initiativtagare till att homo- och bisexualitet togs bort ur sjukdomsregistret. Det var ett stort steg då. Så han har alla anledning att vara stolt över sitt påbrå. Barbro Westerholm är en kvinna jag själv beundrar oerhört mycket.
Alliansfritt Sverige är kritisk mot individer som uttalat sig fördomsfullt kring Pride. Man kan inte annat än hålla med omatt det var dumt. Men det visar också hur viktigt det är att det sprids kunskap för det är bristen på den som får en och annan att utbrista dumheter. Mot bättre vetande på något sätt. Tokmoderaten kritiserar på sitt sätt ett socialdemokratiskt förslag om speciella toaletter för HBT-personer. Jag vet int eom förslagsställaren har märkt att allt fler toaletter numera är avsedda för både kvinnor och män så varför man ska exkludera HBT-personer från denna gemenskap kan man undra. Däremot borde det vara lag på att offentliga toaletter ska vara rena och prydliga. Där kunde en insats vara på plats. Verkligen.
SvD Sanna Rayman Kent DN Aftonbladet Expressen HBT-sossen Peter AnderssonLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Kalmardamen sa...

Tack för ett bra inlägg!
Är själv inte speciellt insatt i ämnet, men ska gå vidare till Amandas blogg.
Trodde nog inte att det var biologiskt möjligt att få barn efter ett könsbyte.
Tvångssterilisering låter fruktansvärt.

Staffan Strömbäck sa...

Funderar på om det finns någon forskning av hur ett foster påverkas som utvecklas i en livmoder i en (f d) kvinnas kropp, men som genom medicinering med testosteroner (förutom livmodern) är en manskropp? Och kan överhuvud taget sådan forskning göras på ett etiskt acceptabelt sätt?

Jag tycker att det här är långt ifrån så självklart som alla partiledarna, och du Mary, verkar tycka.

Mary X Jensen sa...

Staffan - självklart vet jag inte om något är. Det finns säkert all anledning att fundera kring både det ena och det andra.

Däremot är det tvångssteriliseringen som känns fel.

Monika Ringborg sa...

Tvångssterilisering som villkor eller på grund av "brister" hos föräldrarförmågan ger mig associationer till kontrollbehov. Det är något som visar på statens (samhällets) enorma behov av att få kontroll över vilka som är önskvärda och vilka som inte är det, vare sig det gäller barnen som kommer till världen och de föräldrar som skall ta hand om dem.

Och man riktar in sig på dem som har den minsta möjligheten att försvara sin rätt.