tisdag 6 januari 2009

Det är detta man är så rädd för...

Den 83-åriga damen som kom bort läste vi om i helgen. Det händer då och då. De försvinner. Nyligen letade man i Nacka efter en försvunnen gamling och hittade en annan som inte heller hade koll på koordinaterna. Nu hittade man den gamla damen, i sommarhuset. Från bankomaten i Fruängen till sommarstället i Sandvikstrakten. Kära nå´n, man kan undra över hur hon fick för sig att åka till landet. Hon kanske firade julhelgerna där, förr om åren. Det är så det fungerar med minnet när man blir äldre. Man kommer ihåg det som var men inte det som är nu, alldeles nyss.

Det är detta jag försöker förklara för min gamling, att det är oroligt om han ka var apå helt fri fot. Att han numera är inlåst som han känner det och de facto är, det beror på hans sjukdom, hans demens. Han är ju solklar mellan varven men inte hela tiden. Han kan vara till skada både för sig själv och/eller annan som det står i lagen. Dessutom kan han bli skadad också. Ni läste om de två 80-åriga damerna som blev misshandlade i sin egen port mitt på dan.

Demens är verkligen en anhörigsjukdom, den saken är klar. När man har små ban som är fyra och vill gå hem från dagis själva för att de klarar det, så ser man till att de är inhägnade i alla fall, de tror att de klarar det själva, men de gör det inte. Detvet vi. Är det så man ska tänka med sina gamla dementa också kanske?

Följ mina reflektioner kring äldrevården... man kan inte vara nöjd.

Klockan 04.00 ringer telefonen...
Dagens spaning på äldreboendet...
Åldringsvården och julen…
Var hör gamlingarna hemma...
Just det en typ studentkorridor vore bra...
Inte räcker det med rödvin om omvårdnaden är svag...
Det är få män på äldreboendet...
Höll på att klämma ihjäl mig på strykbrädan...
Idag sätter vi upp gardiner på äldreboendet...
Jag har blivit med pensionär... - skrevs i februari

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sätt en GPS på de som är lite förvirrade eller flytta dem till ålderdomshem där de hör hemma... Då hittar man dem lätt och behöver inte spendera mängder med pengar på polis mm på att hitta folk som inte ska bo själva.

Mary sa...

det värsta är att det inte finns några ålderdomshem i den menignen idag. det är antingen AV/Hemma eller PÅ/inlåst på demensavdelningen.

Det behöver göras en del för våra gamlingar.