tisdag 31 augusti 2010

Ökat informationsflöde är enkelt fixat idag…

(jag skriver i Lokaltidningen Kanalen om ökad servicenivå i Österåkers kommun)


Idag är tillgången till kommunens tjänster på många sätt begränsad till kontorstider och ibland också telefontider. Det kan vara frustrerande för den som arbetar utanför kommunen och har långa restider. Man hinner liksom inte hem i tid och kanske rent av måste ta ledigt från jobbet för att nå fram. Med modern teknik kan vi undvika sådana proppar i vardagslivet.

Jag ser en framtid där vi kommunicerar i högre grad online med varandra. En framtid där kommuninnevånarna når sina politiker och tjänstemän på tider som passar. Det finns kommuner där man börjat använda de sociala medierna som twitter, facebook och bloggar i hög utsträckning. Den kommunala hemsidan är bara en strikt informationssida som för all del fyller sin funktion, men den önskvärda dialogen uteblir. Vi behöver få fram en strategi för hur de ska kombineras.

I Sverige är en stor del av befolkningen uppkopplad över internet idag och det är naturligt att få svar på sina frågor i princip i realtid. Det är också möjligt när man använder sig av de interaktiva medierna där många kan vara med och delta i kunskapsförmedlingen. Den tid där kommunikation enbart sker envägs är över. Invånare vill ha snabba besked och att fastna i växeln och få beskedet att det är många som ringer just nu eller få veta att telefontiden är över är inte längre acceptabel service. Vi behöver ändra på detta stelbenta och auktoritära sätt att kommunicera. Det ska gå att få snabba besked om det mesta. Vi behöver öppna upp för en aktiv och flödande kommunikation mellan kommuninvånare, tjänstemän och politiker.

Jag vill att Österåker ska vara en modern interaktiv kommun, där teknik används effektivt både i förvaltningarna och i kommunikationen utåt. Låt informationen flöda. Förvisso kommer det att ställa krav på både kommunens tjänstemän och dess politiker, det blir att tänka om i yrkesrollerna. Det är dock inte omöjligt, det har hänt förr. Många frågor är av naturen att fler än en person, den som har telefontid, kan besvara dem. Informationsflödet kan öka och det med ganska enkla medel.

Låt oss ha en diskussion om kommunikationsfrågorna i kommunen. På min blogg MinaModerataKarameller som nu är alliansens mest inflytelserika politiska blogg pågår diskussioner hela tiden, dygnet runt. Det är ett modernt sätt att få igång en kommunikation. Många har åsikter men hur ska politiker få veta vad de tycker om ingen gör sig hörd? Demokrati är viktigt och för att upprätthålla den behöver vi använda de metoder som finns.




Mary X Jensen (M)
Kandidat till Riksdag och Kommun

De är tre och vi är fyra och kan samsas...

De rödgröna presenterade sitt gemensamma valmanifest idag. Många har analyserat förstås. Vissa detaljer är mer intressanta än andra, som förmögenhetsskatten eller som det numer aheter med politisk bullshitterm "skatt på förmögna". Än vet de inte hur det ska gå till dock och det låter helt utmärkt osäkert. Vanliga löntagare ska inte vara med i gruppen "skatt på förmögna". Sahlin menade att villor och fritidshus nog ska ingå men att det ska finnas en begränsningsregel. Wetterstrand å sin sida är inte säker om de ska ingå. Allt ska utredas om de kommer till regeringsställning. Bättre då att rösta borgerligt för då vat man vad som gäller. Ingen förmögenhetsskatt och då behöver man inte heller fundera över om man ska ingå eller ej. Det känns säkrare och lugnare med Borg som talar om hur det ligger till och när Fredrik Reinfeldt påstår att det en undersköterska fått en extra månadslön per år på grund av skattesänkningarna så är det riktigt.

Lena Melin saknar färdriktningen här och det var inte imponerande tyckte hon och kommer förmodligen få höra av alla vänstermänniskor hur hon gynnar högerregeringen. Tidigare idag stod jag i valstugan och fick höra hur vänsterorienterad all press är. Nåväl tänkte jag någonstans mittemellan är det allt. Samtidigt är det lite småintressant att de inte verkar vara helt på samma linje när de presenterar olika frågor. Sanna Raymna har fångat frågan om restaurangmoms på ett bra sätt. Jag är emot nej med och överens ungefär.

Min största fråga om det här manifestet är - Vad är det för fel på RUT? Varför vill de ta bort 7000 jobb? Det kommer att handla om att göra vita jobb till svarta. Med den påföljden att den som jobbade med RUT nu får det sämre igen. Ingen sjuk- eller pensionsgrundande inkomst. Är det verkligen juste? Nej inte för den som jobbar men för den som vill bestämma vad andra ska jobba med. Konsekvenserna av att alla ska ha en lagstadgad rättighet till heltid är inget man tänkt något vidare. Finns inte den möjligheten redan idag förretsen. Genom att man väljer ett jobb som är heltid.

Det finns ett slags överstatligt rättvisetänkande i detta som inte är sunt enligt en frihetstänkande människa som jag. Bloggen Röda Malmö tycker precis tvärtom. Det är väl så det är. Tvärtom och inte lika.

 De rödgröna har en jobblös politik menar Schlingmann. Vi får väl se - sammanfattar Rayman det hela och innan dess en 19 dagar lång ökenvandring säger Kent Persson. Gunnar Hökmarks kommentar är "När vänsterpartiet gjorde om S"

Vi är tre säger Peter Högberg och jag menar att vi är fyra och överens. Diskussionen hade förts innan presentationen gavs av alliansens valmanifest häromdagen. Tunn rödgrön soppa menar Altenberg.

Böhlmark



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


DN Aftonbladet Aftonbladet-Schlingmann  Expressen

Pösmunkar i politiken, nej tack...

Nu är det inte bara en äldre socialdemokratisk herre som kritiserar Mona Sahlin för den socialdemokratiska politik som förs. Aftonbladet har funnit ett helt gäng. De är väl i princip alla 40-talister som var med på den tid det begav sig och socialdemokraterna var största parti som fritt kunde välja. Alla har synpunkter. Det är väl iofs klart att de svarar när de blir tillfrågade. Det är intressant att det nästan alltid handlar om att sätta upp den ena mot den andra och att det finns en vilja att skapa interna motsättningar. Man möter detta lite varstans. Det finns även inom mitt eget parti personer som inte gillar förändringen som pågår. Men grejen är den att samhället står inte stilla och en förändring är nödvändig för att hänga med. Det är möjligt att det är vad vi ser hända inom socialdemokratin med följe (V+MP) just nu. Det går inte att hålla fast vid det gamla, människor behöver inte längre bli omhuldade av samhället, de vill tänka själva och göra egna val. Vissa kallar det egoism andra som jag själv att det är bra att ha frihet och slippa ligga samhälelt till last.

Ibland får man en känsla av att många politiker glömt en mycket viktig sak, nämligen att de blivit valda av sina väljare att företräda dem. Inte för att de ska bestämma över hur folket ska tycka, vilja. leva och vara. Det är en sak som jag särskilt gillar med den borgerliga politiken för där finns en slags tillit till att människor kan ta vara på sig själva och inte behöver den ständiga tillsynen och riktade tilldelningen av statens allmosor som plockats in av staten för att fördela.

Man kan inte gå in i politiken och tro att det duger att vara en oantastlig pösmunk efter att man blivit vald. Det kliar i kroppen varje gång jag hör en politiker tala om sig själv och folket. De flesta politiker är folk de också med allt vad det innebär av glädjeämnen, misslyckanden och tillkortakommanden. Makt i politiken är trots allt en sak man utför i lånta fjädrar som man kan behöva lämna tillbaka redan nästa val om man inte förvaltar dem väl.

Nåt att tänka på så här i valtider. Politiker är också människor och det borde både omgivningen och de själva fundera över. Ödmjukheten gäller åt båda hållen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag 30 augusti 2010

Våldtäktsmannaregister, nej det går inte...

Nu finns ett förslag om ett DNA-register som skulle kunna användas för att sätta dit våldtäktsmän. Förvisso är våldtäkter något fullständigt avskyvärt och något som man dessvärre behöver ta med i riskbedömningen numera. Men att gå så långt som att ha ett DNA-register över alla män bara för att är att ta ett steg för långt. Återigen man kan inte samla allt i en säck och sedan leta efter de ruttna äpplena, de friska och framförallt de oskyldiga måste få vara ifred.

Ett DNA-register säger regeringen blankt nej till. Tack och lov för det. Ett register över presumtiva våldtäktsmän låter helknäppt. Det är som vanligt - databaser lockar fram det värsta hos människan-som-älskar-att-kategorisera. Svensk Myndighetskontroll undrar hur det kommer sig i den ständiga ivern att kontrollera allt och alla.


Det gläder mig att regeringen säger blankt nej genom moderate riksdagsmannen Henrik von Sydow. Det vore för intergitetskränkande och man skulle kunna dra slutsatsen att en ändamålsglidning skulle kunna sker säger han till Aftonbladet. Tack Henrik det finns hopp.

Socialdemokratin har nog blivit omodern...

Jag har skrivit det förr. Socialdemokratin håller på att förlora greppet och känns mer och mer omodern. Det är något fundamentalt som saknas. Undrar om det är helheten? Det virrar hit och dit numera. I vänsteralliansen finns Lars Ohly (V) som säger ett, Maria Wetterstrand (MP) ett annat och någonstans mitt i finns Mona Sahlin och det är hon som ska hålla ihop det hela. Det är nog ingen lätt situation för henne. Men det finns verkligen vibrationer i luften som säger att det hela är på fel väg utifrån deras valvinstperspektiv. Det är så typiskt också att när en grupp är i gungning så kommer även de gamla uvarna ut med synpunkter. Tidigare framgångsrika socialdemokrater sågar Mona Sahlin just nu, både Persson och nu Björn Rosengren, för övrigt ägare till en av Sveriges högst taxerade fastigheter misstror Sahlins förmåga. Det har hänt något när hon inte får stöd av höga sossar mitt i valrörelsen skriver Lena Melin. Hederskodex har brutits.

Mona Sahlins står ensam mitt i nålsögat och jag kan känna med henne för det på ett personligt plan. Tycker att det är för lätt att ge henne hela kängan. Men om man nu förflyttar det hela från person till saken i sig så är det nog trots altl politiken det är fel på. Man kanske säger att man inte fått ut budskapet så att väljarna inte förstått, så lät det vid förra valet. Men vänd på saken det kanske är precis vad de gjort. Förstått och valt bort. Det ska bli spännande att se var vi hamnar framöver, det är några veckor kvar.

I morgon ska de rödgröna presentera sitt gemensamma valmanifest. Det blir spännande. Enligt Oscar Fredriksson (c) så handlar det om gigantiska summor som alla ska betalas av någon. Det blir alla som jobabr som får dra sitt strå till stacken. Hur det kan kallas rättvist kan man undra. Man jobbar inte bara för andra även om solidaritet med socialdemokratiska mått betyder just det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

lördag 28 augusti 2010

Därför personvalskampanjar jag...

Den som personvalskampanjar har ingen chans. Personvalet är ingen succe, intresset har svalnat för varje val skriver DN.  Detta är en intressant diskussion som borde varit uppe en bra bit före valet egentligen. Samtidigt som partierna uppmuntrar personval så har de inte så stor betydelse när det sen kommer till kritan. Det viktigaste för en kandidat för att personligen komma fram är egentligen vilken placering man fått sig tilldelad genom olika provval och nomineringar inom partiet. Så är det i alla fall i moderaterna. För oss som hamnat långt bak som jag själv på plats 50 på riksdagslistan för Stockholms Län är chanserna ytterst små och det är klart att man kan fundera över om det är värt att personvalskampanja.

Bor man i Stockholm med omnejd så krävs det 20.000 kryss för att man ska ta sig in i Riksdagen med hjälp av dem. Inte ens Fredrik Reinfeldt fick så många kryss förra valet, men han var nära. Få lyckas alltså med att få alla de där kryssen. Att bli bra placerad på kandidatlistor kräver också en en del saker. Bland annat ska man vara kän och kanske lite omtyckt och anses som passande kandidat. Det finns olika variabler som ungdom, kön och framförallt hjälp från sin förening och sitt parti. I en stor organisation tar det tid. De erfarna politikerna talar om en "missad mandatperiod" och går snabbt vidare, kämpar på och väntar på nästa val.

I grunden tror jag att de flesta arbetar för sitt parti, men visst finns det säkert de som jobbar för egen sak också. Det uppstår alltid konkurrens i organisationer, det är inte särskilt för politiska organisationer på något sätt. Att personvalskampanja har en kostnad och det handlar inte bara om pengar. Det handlar också om att försöka stå över andras insinuationer "vem tror du att du är", eller hinder som läggs upp för att någon annan tror sig förlora kryss om någon annan sticker fram. Det tar sig rent patetiska former mellan varven, men människan är som den är. Ganska liten när det kommer till kritan. Vi vet alla det.

Nåväl anledningen till att jag personvalskampanjar är att jag tror att väljare vill se personer bakom politiken. Politkk kan inte bara vara instrumentell den måste vara inspirerande också. Olika människor dras till olika tankar och personligheter, så är det bara. Jag vill vara med och påverka samhället helt enkelt och jag vill ha den borgerliga regeringen kvar. Då är det bara att köra, det är värt att lägga ner både tid, engagemang och privata medel för att jobba för ett sådant mål. För tro mig om ni vill, egentligen är jag en blyg person. Men jag står rak och jobbar långsiktigt, man får kanske stå ut med en och annan missad mandatperiod. För sakens skull. Inte för att jag är överens med partiets alla idéer men med de flesta, de andra får man jobba långsiktigt för att försöka ändra på. Om det går vet man inte innan man försökt. Vad jag tycker skriver jag här på bloggen. I övrigt ses vi kanske i valstugan och på internet förstås. Jag bor där.

Magnus Andersson, ordförande i centerpartiets ungdomsförbund skriver om sin personvalskampanj som är riktigt skoj. Socialdemokraten Peter Andersson tycker att alla som personvalskampanjar förtjänar beröm. Varje kryss är ett kryss för helheten, sås ka man se på det. Nu tycker jag förstås att min helhet är viktigare än hans, men det är en annan femma.


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Partierna når inte ungdomarna...

Det finns 500.000 förstagångsväljare detta val. Ungdomar som ska välja parti, de vet inte vad de ska välja eftersom frågorna mest handlar om pensionärer, nationalekonomi, sjukförsäkringar och jobb som de kanske inte ens söker för att de fortfarande studerar. Ungdomsförbunden kör stenhårt men når de fram i organisationerna?

Jag har i alla fall ett tips här. Ungdomar gillar kultur. Musik och film och de gillar att skapa själva, de befinner sig på internet, de kommunicerar med varandra i hela världen. Det finns inga begränsningar längre. De vill ha ett fritt internet. Immaterialrätt och upphovsrättslagar finns och ska skydda upphovsmännen. Men den nya försökslagen Ipred kan man ta bort. Underhållningsindyustrin har haft för mycket att säga till om här. Självklart ska kulturarbetare ha betalt, men är formerna som finns idag de rätta? Är upphovsrätten rimlig? Såna frågor borde diskuteras.

Jag har ett tips till hur man kan nå ungdomarna - skrev det den 15:e augusti.
Nå ungdomarna - riv upp Ipredlagen...

Den lagen har inte vista sig vara någon höjdare och det är inte fel snarare stort att ompröva sina beslut.

DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Hur svårt kan det vara...

Återigen en historia där gamla inte får bo ihop för att de har olika vårdbehov. Denna gång handlar det om ett par som levt ihop i 60 år! Byråkratins kvarnar har alldeles för stort inflytande i samhället. Det saknas empati och fantasi för att lösa de mest självklara problem. Det duger inte det här vi måste få in empatin i byråkratin. Regler och direktiv stämmer möjligen med kartan men inte inte alltid med verkligheten. Det är den senare vi måste förhålla oss till.

Familjen upplevde samma problem med egna gamlingar. Kommunen hade ingen plats för par som ville fortsätta bo ihop när den ene behövde mer tillsyn än den andre kunde klara av på egen hand. Från sitt vackra hem fick de flytta in i en tvåpersonerssal på sjukhuset! En byrå fick plats för att markera hemkänslan. Den ene som var mer frisk än den andre bad mig ringa till en vän i Schweiz för att de skulle få plats på den klinik som låter människor ta livet av sig. Det gjorde jag naturligtvis inte men samtidigt undrar man vad man ska säga till den som är så förtvivlad och ser livet komma till en ände, man har inget att erbjuda. Att det då ska sluta i en trist gulmålad sjukhussal som sista hem är helt omäsnkligt. Det är ju en sak om man är allvarligt sjuk och behöver läkarvård kanske men om det ska betraktas som ett hem, det sista hemmet så är det fruktansvärt. Detta arrangemang berodde på att kommunen inte hade något annat att erbjuda. Man planerar nämligen inte för äldre par utan för ensamstående åldringar. Men idag när vi alla lever allt längre så kommer detta problem att bli mer vanligt.

Mina svärföräldrar hade mig som med stor nitiskhet, engagemang och och lite tur lyckades få en åldringsbostad till dem på det underbara Borgerskapets äldreboende i Stockholm. Där kunde vi fixa till så att de fick sitt sista hem och att de fick leva tillsammans sina sista dagar. Det var en välsignelse på många sätt.

Att äldre ska få bo ihop om de vill det är en självklarhet i min värld. Visst kan det vara besvärligt att fixa. Men det går absolut. Alla äldreboenden kan byggas med flyttbara väggar och moduler så att det lätt går att arrangera bostäder för olika ändamål. Det kanske är svårt men det är inte omöjligt. Tjänstemän borde drivas mer av empati än av regelverket. För många håller fast i det sista som om det vore det allenarådande. Andra vågar sig på nya lösningar och lyckas bra. Det handlar om en attitydförändring av stora mått här. Medmänskligheten är viktig när man har med männsikor att göra, en självklarhet eller hur?. Rent av borde det vara så att man ändrar på måttstocken. I offentlig förvaltning mäts man på hur väl man följer reglerna inte vilket resultat det ger för "kunden"/medborgaren. Vi behöver en mer tillåtande kultur i offentlig förvaltning. Man ska få göra fel och få förlåtelse för det. Mer empati behövs rent allmänt här i världen. Politikerna har fått upp ögonen för detta och det är bra. Skyndsamhet förordas.

I det medmänskliga Sverige kan vi inte ha tjänstemän som uttrycker sig så här "– Det låter ju väldigt trist, men det är en kostnadsfråga. Vi måste prioritera de som är mest sjuka, och enligt vår bedömning är den ena parten i det här fallet inte tillräckligt sjuk, säger verksamhetschefen..." (ibid).

Alliansen har i sitt valmanifest som skarpt förslag: Inom ramen för boendesatsningen avsätts stimulansmedel för att kommunerna ska kunna säkerställa att de äldre par som vill får möjlighet att bo tillsammans.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

fredag 27 augusti 2010

Nu skriver jag valdagbok...

Under valrörelsen händer det saker i stort och smått. I valdagboken på lokalbloggen får ni veta det småttiga, en slags valdagbok med personlig prägel som jag inte någonsin tänkt skriva. Men nu är det val och kanske att det roar någon med personliga reflektioner och beskrivningar av det lilla.

Valdagboken på Österåkerskaramellen

allt har sin tid här världen.

X Jensen

På förekommen anledning vill jag påpeka att mitt namn Mary X Jensen i sin helhet står för

Mary Xantippa Jensen.

Inte Mary "Kryssa" Jensen som någon trodde att jag varit kreativ och hittat på.

Bara så att ni vet...

Jag var hos min frissa idag...

Fattar du vad alliansens poltitik har betytt för mig sa hon. Nu har jag fått det bra mycket bättre. Inte för att jag jobbar mindre för det, men jag får mer för det. Det har stor betydelse för mig som har enskild firma att få 60.000 mer över per år plus lägre skatt på min lön. Det är otroligt bra sa hon.

Tänkte bara förmedla det.

Jo då jag blev snygg i håret och fick nog en röst också..

onsdag 25 augusti 2010

Politiska bloggar och valet...

Brit Stakston tar idag i en artikel på sid 4 Debatt i Expressen upp problemet med hur de politiska partierna använder eller snarare inte använder de sociala medierna för att nå väljarna. Det är intressanta synpunkter hon för fram. Jag delar dock inte analysen i alla delar. Dels saknar jag där en förståelse för hur den politiska organisationen fungerar och dels går det inte att generalisera och bunta ihop enskilda bloggare i en grupp. Det är att förenkla. Vi är alla olika med olika målbilder för vad vi vill åstadkomma. Förvisso är hinder till för att övervinnas men det tar som bekant tid.

Mitt eget bloggande utgår från ett seriöst samhällsengagemang och en önskan att vara med och påverka snarare än att bli kändis på nätet.  Det senare tycks följa med automatiskt och jag är inte alltid helt bekväm med den saken ska erkännas. Men att det jag skriver, tycker och tänker får fäste i de politiska korridorerna är en bonus och precis det jag ville uppnå när jag startade mitt bloggande. Det ligger dock ett ihärdigare arbete bakom än många tycks tro.Att skapa opinion är helt enkelt syftet och det kräver visst tålamod. Bloggen är ett billigt och effektivt sätt att göra det på. Jag vet detta ty jag har drivit papperstidning med allt vad det innebär av problemen att få intäkter och kostnader att gå ihop. Numera behöver man en dator och ett internetabonnemang.

Naturligtvis tror också jag att sociala medier skulle kunna få en annan kraft för politiken om man mer tog tillvara på de möjligheter som finns att interagera på internet för att nå väljarna. Men samtidigt så tror jag att många av oss som är inne i de sociala medierna överskattar betydelsen av dem i viss grad, särskilt för gemene man. Dels finns det en teknikrädsla hos många som man inte ska bortse ifrån, dels lägger människor olika tid på det hela. På nära håll upplever jag att det finns många som tycker att det är för mycket med 10 mail om dagen, de öppnar datorn någon gång i veckan kanske. De hänger inte över skärmen hela tiden som vi entusiaster gör. Ska man mobilisera ideella krafter kan man inte förlita sig på internetkommunikation, den når inte fram. Det krävs kombinationer av olika insatser för att nå alla.

Jag antar att Brit inte satt rubriken på artikeln. Hon är klokare än så och gillar politiska bloggar.Det känns fel att jämföra oss som jobbar politiskt på nätet med det som de politiska partierna skulle kunna använda de sociala medierna till. Det handlar enligt min mening mer om hur man kan använda de sociala medierna som verktyg. Jag tycker nog att vi som ingår i den politiska bloggosfären gör ett bra jobb. Stakston menar att det mycket handlar om att hamna på blogglistor. Förvisso finns det väl de som gillar det och anser det hela som en slags tävling och visst är det skojigt att hamna på topplistor för all del.. Halva samhället går ut på det, listandet är en del av det svenska samhället på något sätt. För egen del har jag under flera år legat på ungefär samma plats och har inte någon strategi för att tävla där för att komma högre. Man hamnar på listor om man jobbar intensivt och lägger ner mycket arbete på det man gör. Det hela bygger på länkningar till varandra och det handlar det om också om man vill få igång en konversation med andra. Listandet kommer i andra hand. I alla för min del och min erfarenhet är att jag delar det med många. Det är onekligen fokus på topplistorna i vissa kretsar. Men det handlar inte bara om det. Jag skulle också vilja framföra Twinglys betydelse för möjligheten att slå igenom med sina tankar. Twingly har skapat möjligheter för alla som bloggar att hänga med i samhällsdebatten och kommentera de artiklar och vinklar av nyheter som skrivs i de traditonella medierna. I princip varenda tidning erbjuder länkning via twingly. Många journalister läser bloggar och får ideér där om nya vinklar och bygger vidare, på så sätt skapas det en symbios mellan gamla och nya medier. Så jag tror att bloggare når ut, på sitt sätt. Men kanske inte så organiserat som den kvantitativt inställde önskar. Kanske att det handlar mer om kaosteori här. Det ordnar sig på slutet.

Tycker att det politiska bloggandet underskattas om man bara talar om det som en slags listtävling med syfte att bara prata med sina egna. Rent av lite oförskämt mot oss som kämpar på med vårt samhällsengagemang, för var och en av oss gör det utifrån vårt eget synsätt. För egen del vet jag inte precis om jag skulle vilja vara styrd av partiet när jag bloggar. Man ska tänka att de flesta av oss gör det på idéell basis. Vi kanske borde vara fler men allt tar tid och alla är inte bekväma med de sociala medierna. Man brukar sortera in människor i extroverta och introverta personligheter. Alla är inte lika och vissa gillar inte det sociala pladdrandet som pågår på internet. 

Att politiska bloggare inte når ut till väljarna tycker jag är fel slutsats. Kanske inte som massbrev men nog fångas många engagerade upp via kommentarer både på bloggar, twitter och facebook för att ta de exempel där jag själv är verksam. Jag upplever inte att den politiska bloggosfären är en introvert företeelse snarare så växer vi sakta men säkert och läsarna och de som kommenterar är inte bara bloggare. Via twingly kommer många bloggar under lupp från allmänheten och många frågor ställs. Sen finns det faktum att det är en mindre grupp av väljarna som är intresserade av politik utifrån ett partipolitiskt perspektiv. Enfrågepartier kommer förmodligen att utvecklas stadigt framöver och vi kan se Piratpartiets framgångar i EU-valet som ett exempel på detta. Alla väljare är inte lika teknikintensiva som Piratpartiets sympatisörer är.  Det är självklart lättare att nå ut med enskild fråga än med ett helt paket som ska nå ut till många. Dock kan man hoppas att det internt inom partierna studeras vad Piratpartiet gjorde när de på nätet lyckades fixa 2 platser i EU-parlamentet.

Per Schlingmann brukar säga att om varje engagerad moderat når tio stycken nya sympatisörer så blir det sammanlagt ganska många för partiet i sin helhet. Moderaternas 5-minuterskampanj är ett exempel som visar på möjligheterna. Valstugan 2.0 finns i olika varianter på nätet. Exempelvis så hittar man moderaternas centrala Valstuga på nätet här. Det är möjligt att det skulle utformas annorlunda, men detta är ändå en bra början. Att vi som politiska bloggare skulle betraktas som en digital maktelit begriper jag inte. Vi jobbar alla på olika plan med det vi är bra på i valrörelsen och det är sammantagna engagemanget som kommer att visa sig på valdagen.

Om man är inne i en politisk organisation så lär man sig att förstå att det finns en speciell kultur där som skiljer sig från andra. Precis som det skiljer sig mellan kulturer i alla typer av större organisationer. På ytan kan det kanske se likadant ut. Men man bedrar sig. Dels så är huvuddelen av de som är engagerade frivilligt arbetande, det bygger alltså på individens egna fria vilja vilka insatser man vill göra. De flesta som engagerar sig politiskt vill naturligtvis göra ett bra jobb men det sker på deras egna villkor. Ingen kan tvingas att göra något. Centralstyrning fungerar inte. Vad gäller användningen av sociala medier så pågår det hela tiden fortbildning och uppmuntran inom partierna att de ska användas som en av flera möjligheter att valarbeta. Men ingen kan tvingas att göra något man inte vill. Det finns ett paket av olika aktiviteter där de digitala medierna är en. Vill man nå många så krävs olika metoder för att nå fram.

Jag vet inte riktigt hur Stakston menar när hon säger att det bildas digitala ekokamrar som bygger på spelreglerna, makt och hierarkier. Det är inget nytt och utspelar sig i alla världar. Ibland tror jag att hela internetgänget är en enda stor ekokammare faktiskt, ett slags grupptänk, om att bara man är med där så kommer världen att förändras. Är man utanför så förstår man inget och det är inte heller självklart att komma med i gänget om man inte har "rätt" tänk. Utanför är det dessvärre mer trögrörligt än man kan tro och framförallt finns det många andra perspektiv. Ett politiskt parti måste spela på alla planer.

Vad gäller deltagande på internet så förändras det hela tiden och förmodligen kanske det inte alls sker på samma sätt som idag vid nästa val. Troligen inte. Jag skrev i tidningen Datornytt på 80-talet om min framtidsvision att dator och TV skulle vara en och samma apparat. Det skulle aldrig gå sa belackarna, det är olika teknik förstår du inte det. Jag såg inte det som ett hinder då och idag 30 år senare har det hänt. Nu är telefonen både dator och TV om man så vill. Det går i rask takt.

Utrikesminister Carl Bildt har alltid varit bra på att vara kommunicerande via internet. Han började tidigt med sitt veckobrev som e-postlista vilket så småningom utvecklats till bloggen Alla dessa dagar helt i linje med nätets och teknikens utveckling. Han har en given talang för detta och skriver dessutom intressanta inlägg som lockar många att läsa. Idag berättar han att nu börjar också UD att blogga. Visst finns det avvägningar om vad som kan skrivas menar han, men släpper ändå loss ett antal medarbetare från olika håll i världen för att ge inblick i verksamheten. Kommer att bli spännande att följa.

Så visst händer det mycket i den politiska sfären även på internet. Många olika saker. Hela tiden. Liksom på internet i övrigt. Var vi befinner oss i bilden nedan vet jag faktiskt inte, vi har säkert olika uppfattning om det. Men den visar på nödvändigheten att befinna sig i flera dimensioner samtidigt och inte låsa oss vid enbart en. Men jag håller med Britt Stakston såtillvida att det säkerligen finns en hel del att göra men jag tycker också att man ska se positivt på det som sker. Väldigt mycket går också ut på att engagera de individer som redan är aktiva så att det bildas ringar på vattnet. Där tror jag att vi är idag. Nästa val kanske vi kommit en bit närmare direktdemokratin. Vem vet.












Alla som är intresserade av politik och sociala medier borde läsa Brit Stakston (huvudredaktör) och Beijbom Books  Politik 2.0 som också har en egen blogg där ni kan läsa, tycka och se var boken kan köpas.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,





tisdag 24 augusti 2010

Kvinnliga entreprenörer..

Jag skrev just en artikel på newsmill om kvinnliga entreprenörer genom tiderna.

Kvinnliga entreprenörer hade det tufft förr också

Om inte skrämsel hjälper tar vi till avundsjukan...

Socialdemokraterna måste vara fullständigt desperata. De verkar helt ha tappat greppet. Skrämselpropagandan verkar inte riktigt fungera. Då får man ta till en annan känd metod och det är avundsjukan. Dagens bottennapp från Ibrahim Baylan är att han går ut med att statsministern och hans fru jobbar för egen nyttas skull i och med att de personligen fått så stora skattelättnader. Min bloggarkompis högerhataren Kulturbloggen hänger på förstås. Hon är inte lika hemsk som hon låter, men när det gäller poltiik är vi verkligen olika. Hennes partikamrat Jonas Morian tar inte ut svängarna lika hårt och är mer resonlig i sitt tänkande. Det är han iofs alltid. Han påminner om att Mona Sahlin också brukar tala om sin höga lön som politiker. Även socialdemokratiska politiker har höga löner. Även Ibrahim Baylan har säkert en hög lön, den som är nyfiken kan säkert ta reda på det, men det är inte min melodi. Han har säkert också fått en stor skattesänkning de senaste åren. Jag missunnar inte honom det. Han jobbar säkert hårt också och arbete ska löna sig. Om han arbetar med rätt grejor kan man fundera över. Men jag är inte hans uppdragsgivare. Men Baylan med moderaterna fick du det bättre.
Johan Ingerö förklarar det hela med finess och påminner om när sossarna gav Stefan Persson 1,5 miljarder kronor i skattelättnad. Men det är nog skillnad på vem som gör det. Alliansregeringen har sänkt skatten för alla som jobbar. Kolla själva här hur mycket .- alla som jobbar har fått mer i plånbokenBloggar: Edvin Alam

Ytterligare ett magplask från socialdemokraterna. Vad vill de med sin. politik? Man börjar undra... det handlar bara om dumheter just nu. Den ena efter den andra.

Uppdatering, flera bloggar nu: Albinringboman  Thomas Böhlmark 
Lars  Björndahl


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Clown är bra och coach är flum...

Det är valtider nu och partierna gör vad de kan för att slå hål på varandras argument. Det hör till. Det jag mest uppskattar med alliansen är de konkreta för

Socialdemokraten Sven-Erik Österberg går till attack mot regeringens satsning på fler coacher för att matcha sökande med jobb. Han kallar det flum och tar upp exempel som frigörande målning, hypnos och andra metoder som han inte tycker är bra. Det kan säkert vara så att det finns vissa coacher som har egna metoder som säkerligen kan ifrågasättas. Personligen tror jag att många, de allra flesta som jobbar som coacher har en seriös vilja och arbetar målmedvetet för att hjälpa andra. De arbetar mer otraditionellet med kontakter och jobbsökande än vad den mer regelstyrda myndigheten kan göra. Det sägs att en arbetsförmedlare fixar 2,5 jobb på ett år. Är det en riktig siffra? Då är det skandal och visar att det behövs fler alternativ.

Igår fick jag höra ett exempel på arbetsförmedlingens metoder, ska väl påpekas att det säkerligen inte gäller alla arbetsförmedlare men att det kan räcka med en. Som bekant ska man sitta hemma och vänta på att de ska ringa, det finns ingen pardon i den vägen. Man ska vara tillgänglig. Att det kan ta både en och två och tre veckor innan de hör av sig hör till saken, men det finns ingen pardon där. En person, akademiker och välutbildad kommer till arbetsförmedlingen för att fylla i ett formulär och blir sen av tjänstemannen uppmanad att klistra igen kuvertet och inte lägga det i AFs internpotlåda utan gå ut på stan och hitta en "riktig" brevlåda. Det är såna människor som ska hjälpa andra till nya jobb. Det bromsar upp det kan man förstå. En mig bekant som förvisso inte har någon A-kassa att dra in har väl väntat ungefär sen i början av juni att höra av arbetsförmedlingen, det är snart september. Även det en akademiker som man vill testa arbetsförmågan på. Vad tror de att akademiska studier innebär? Man kan undra.

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg talade om moderaternas fortsatta och intensifierade coachning och matchning av arbetslösa så talade man också om att AF skulle gå in i en mer aktiv roll för att verkligen hjälpa människor att få jobb, det skulle bli viktigare än att fylla i blanketter lät det som. Insikten att de som söker jobb via arbetsförmedlingen ska få aktivt stöd till både kompletterande utbildning och personligt stöd är välkommen. Många som söker jobb är osäkra med tappat självförtroende och behöver extra stöd för att ta sig över trösklar. Det är inte bara rätt blankett, sitta hemma i soffan och vänta på att myndigheten ska höra av sig som gäller, det handlar om personligt stöd. Någon som ringer det där första samtalet till en arbetsgivare och stöttar upp. Den som är knäckt behöver handfast stöd av en medmänniska mer än av en myndighet är min erfarenhet. Att bli uppmanad att sitta och kolla på Lediga jobb på internet är inte helt okomplicerat, man behöver hjälp att se möjligheter i stället för att känna att den 740:e ansökan återigen blir ett nej. Där kan en särskild matchare vara behjälplig. En sån som kan se att sommarjobbet i kiosken ger att man lärt sig bemöta kunder, beställa varor, hålla tider, avgöra om det behövs mer glass för att väderprognosen visar på sol och värme. Det kan var nog så bra kunskaper som en färdig utbildning. Vid entreprenörsmötet som gavs av Svenskt näringsliv nyligen så var samtliga entreprenörer vid mitt bord enstämmiga. De bryr sig inte om betygen. Inte alls, de såg mer till egenskaperna hos den sökande. Det kan gå bra att söka jobb utan utbildnng också. De ville ha drivkrafter som hade betydelse för det jobb som skulle utföras. Intressant. Kan vara bra att ha med sig. Det är ofta de stora företagen som har särskilda krav. Två fempoängskurser i rätt ämne kan vara väl så mycket värda i rätt sammanhang. Kom ihåg det.

I socialdemokraternas värld har tydligen ungdomsarbetslösheten vuxit till 200 000 nu. Häromdagen var siffran lägre. Det är något som inte stämmer här. Vilka räknar man in i siffran. Studerande som förvisso inte jobbar men heller inte aktivt söker jobb kanske? Alltid när man hör en siffra bör man fundera över vad den egentligen innehåller.

Ungdomarna har tröttnat på regelverken och tar egna initiativ. På Tusen nya riktiga jobb satsar man på att hjälpa varandra att fixa jobb. Släpper man kreativiteten loss så kan det hända mycket. Önskar dem lycka till. Myndigheter vet inte alltid bäst.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Nolltolerans mot mobbning...

Här kan ni finna tips om hur mobbning ska hanteras.

Skolinspektionen

måndag 23 augusti 2010

Bröd och skådespel åt folket...

Den här valrörelsen blir bara intressantare och intressantare. Först föreslår socialdemokraterna alla möjliga finnessrika tjänster utmed SL-trafiken. Precis som om det skulle vara en hit, det enda man vill är att det ska fungera. En vidare relation med de allmänna kommunikationerna har vi nog inte tid med. Nu föreslås att åldringarna ska få clowner på äldreboendet, det är miljöpartiet som kommer med det påhittet - jag säger som den kände detektiven Johan Falk - Men va fan... Ja det blir bara fånigare och fånigare det här. Eller skojigare och skojigare kanske - Per Gudmundson känner sig så road att han till och med föreslår en vallåt till MP. Thomas Böhlmark reflekterar på sin blogg, läs den.

Bröd och skådespel till folket så håller de sig lugna, eller hur var det var man sa... Har de rödgröna inga seriösa utspel att göra i valrörelsen kan man undra.

Jag har dessvärre upplevt när min numera avlidne far fick vara med om nöjen på demensboendet. Det var fasansfullt. Vad han ville ha var social gemenskap med riktiga människor. Inte föreställningar och trams. Vid ett tillfälle stod en gravallvarlig man och spelade dragspel och sjöng allsång med alla. Han drog inte på munnen en enda gång under hela tillställningen. Fasansfullt och rent kränkande för gamlingarna tycker jag. Det tyckte min far också som var mer intresserad av att prata politik och delta i samhällsdebatten. Han led och jag såg många av de äldre sitta och nicka artigt så som man gör i den åldern, lite nickande i smyg till varandra dock.

Visst var han lite dement och visst blev det lite si och så, men stunderna däremellan var han knivskarp och hade full koll på vad han ville och tänkte. Att bli inlåst på ett demensboende tillsammans med andra som det inte längre gick att kommunicera med var fasansfullt för honom. Demens är ingen sjukdom som bara är av och på från den ena dagen till den andra. Det sker stegvis och det borde absolut vara förbjudet att flytta en människa från sitt eget hem rakt in på demenshemmet och bli inlåst med kodlås och ickekommunicerande boende och personal som inte har vare sig svenska som hemspråk eller den kulturella bakgrunden som gör att de gamla kan känna sig trygga.

De gör nog så gott de kan där på äldrevården, men de har svårt att få fatt på personal och det bgränsar. Skulle man på detta komma med clowner för att pigga upp är inte säkert en självklar hit. Clowner är för barn, gamla är inte barn. De är männniskor med erfarenhet och spännande liv bakom sig. De ska bemötas med den respekt de förtjänar och inte betraktas som småbarn. Ewa Samuelsson anser att clownidén är fördummande. Kultur rent allmänt är bra för alla, men den ska vara på relevant nivå. Äldres ska inte underskattas och framförallt ska de få välja själva vad de vill göra. Respekt för våra äldre efterfrågas.

Jag tror mycket på den satsning som alliansen idag föreslog för de äldre. Konkret, rejält och vuxet. Inget trams. Jag börjar nästan gråta när jag läser att man vill satsa på olika boendeformer för äldre, ty min far hade säkert fortfarande varit vid liv om han fått en bättre och mer stimulerande miljö sin sista tid i livet och inte behövt flytta från sitt eget boende ena dagen in till inlåst demensboende den andra. Hade vi vetat vad det skulle innebära hade vi sökt andra lösningar.

Vi har hört om äldre par som behövt splittra på sig  för att den ena behöver mer vård än den andra. Alliansen vill ge stimulansmedel till kommuner för att äldre par ska få bo tillsammans. En självklarhet kan man tycka men inte lika enkelt i praktiken dessvärre.

Samtidigt vill man ocks göra en omfattande utbildningsinsats och ge kunskapslyft åt personalen inom äldreomsorgen och därmed ge dem möjlighet att växa i sina yrkesroller.

Jag blir glad av det här förslaget. Så mycket som jag har engagerat mig i frågan personligen så känns det som en riktig vinst även om det nu är för sent för vår egen gamling så finns det hopp för andra. Christian Gustavsson tycker som jag.

Läs om förslaget på Alliansens hemsida.



Bloggar: Trebarnslandet Ring Boman för protokoll Krohniskt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Borg och Reinfeldt är helt enkelt bättre...

Enligt Aftonbladet/United Minds är förtroendet för Anders Borg på topp. Östros ligger lite sämre till eller ska vi säga ungefär till hälften. Samma förhållande gäller mellan partiledarna. Fredrik Reinfeldt får toppenbetyg medan det går sämre för Mona Sahlin.

Det går inte så bra för socialdemokraterna just nu. Då skyller många på Mona Sahlin förstås. I sin roll som ledare så bär hon naturligtvis ansvaret men samtidigt kan man ogilla det fokus som alltid blir på hennes person. Hon är inte ensam i rörelsen. Att det är mycket dumheter på gång just nu är uppenbart. Det är val och allt verkar tillåtet. Tror inte att Mona Sahlin ensam bär ansvar för allt som händer. Däremot finns det anledning att kolla på vad den samlade s-rörelsen sysslar med. Lena Melin har i Aftonbladet gjort en utmärkt sammanställning. Det finns onekligen en del självmål att påvisa.

Vad gäller att Thomas Bodström vägrar att göra drogtest har det förstås blivit dagens snackis. Trots allt kan jag förstå att han inte vill göra det, det är en integritetskränkning och jag drar mig verkligen för att spekulera i att han gör det för att inte bli avslöjad, det vore ovärdigt. Däremot är det bra att politiker själva får smaka på vad integritetskränkning innebär så att de tänker efter vad det är för sorts beslut de driver igenom. I det avseendet är inte Bodström någon duvunge precis. Det är inte bara hans blogg som heter Bodströmssamhället.

Helt enkelt tror jag att socialdemokratin har blivit omodern och det är därför vi ser så mycket vinglande därifrån av konstiga förslag, tunnelbanebutlers, toalettregler.  De vill ta bort  RUT så att vita jobb blir svarta igen. Tjänsterna utförs hur som helst men nu får de som jobbar med dem SGI och andra förmåner som ökar deras trygghet. Socialdemokrater är alltför fokuserade på vad det är för uppgifter som utförs. Människor väljer på olika sätt och av olika anledningar. Det bortses ofta från just den lilla detaljen.

Istället för att klaga på Mona och Östros kanske man kan säga att det går dåligt - och det beror på att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är så mycket bättre?

Kanske ett osvenskt sätt att uttrycka sig på, men varför inte? Anders Borg har visat att det går att både hålla igen i ekonomin och spendera men bara när man vet att det finns pengar i kassan. Det märks hur oroliga socialdemokrater är för detta. Det är klokt tänkt. De börjar tala om att alliansen bara valfläskar och att man inte ska tro på dem. Att det minsann finns något lurt med det här, högern är högern. Å andra sidan så valfläskas det ganska bra från andra sidan också i så fall. Från socialdemokratiskt håll börjar man ifrågasätta alliansens ärlighet i frågan om att underlätta för pensionärer. Det är väl ändå ganska magstarkt?

Det talas om moderaternas ideologiska kollaps. Man hänger kvar vid uttalanden och drar dem ur ett sammanhang.  Johan W skriver att Fredrik Reinfeldt har sagt att det ska vara skillnad på skatt på arbete och skatt på pensioner. Är det verkligen rätt Johan?  Jag har snarare uppfattat att Reinfeldt sagt att det ska vara skillnad på skatt på arbete och annan inkomst. Att det ska löna sig att arbeta. Får be om läsning av vad Britt Tryding och Calle Hedlund skrev om pensionerna och skatten i ett gästinlägg här på MMK. Det är intressant läsning och sätter pensionerna i en annan vinkel än att jämföra dem rätt upp och ned med arbete.

Nu satsar regeringen på pensionärerna och det gläder säkert många av dem som har det lite knapert. Vid en pressträff tidigare i månaden så stod det klart att moderaterna ansåg att pensionärerna står först i kön när kassan blir stadd. Detta har nu hela alliansen kommit överens om vilket beskrivs i ett gemensamt uttalande på DN Debatt

Det ska bli spännande att se om nationalekonomi som ämne lyfter rejält nu tack vare att Anders Borg gör det så tydligt för alla. Lite Rock´n roll på finansdepartementet så börjar alla begripa. Det kan inte vara fel. Skrämselpropaganda går inte hem längre, det gör däremot konkreta besked om sakers tillstånd. Jag upplever att det är vad alliansen ger. Raka besked.

Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Mobbning är alltid oacceptabelt...

Ska ungar vara oroade för att börja skolan på grund av att de känner sig rädda för att bli ansatta av andra. Det är helt enkelt inte OK. Antimobbningsorganisationen Friends har gjort en undersökning som visar på att det är skrämmande många som råkar ut för mobbning. Trots olika åtgärder så har inte mobbningen minskat under de senaste tio åren. Man hör varje dag om hur människor blir utsatta för olika typer av kränkning och mår dåligt av det. Det är oacceptabelt. Alla skolor ska ha en mobbningsplan och de har de säkert också på papper. Men det är den praktiska hanteringen som är problemet. Det finns barn i skolan som mår väldigt dåligt och behöver direktstöd, men de kan de inte få på grund av personalbrist eller brist på andra resurser som tid till exempel. Många är de föräldrar som vänder sig till mig som skolpolitiker och det enda jag kan göra är att lyssna och föra frågan vidare till de som är ansvariga, det går inte att agera på egen hand. Hittills har jag tyvärr aldrig hört om något fall som slutat lyckligt. Trots att alla moment i styrdokumenten är ifyllda. Jag tror inte att det räcker med pappersexercis. Det behövs människor som vågar säga ifrån. De behöver inte nödvändigtsvis vara någon utomstående som löser alla problem.

Det hela är väldigt sorgligt och det är många barn som får stora ärr på insidan. Jag tänker mest på den utsatte nu eftersom jag tycker att den som utsätter andra för mobbning inte ska ha någon pardon vad gäller handlingen. Ibland är det nej som gäller. Nej det här är inte OK. Det spelar ingen roll om mobbaren får spö hemma eller har andra problem. De ska naturligtvis tas om hand på annat sätt. Men själva beteendet att utsätta andra för obehag och mobbning är inte acceptabelt. Där gäller bara nej. Frustrationen får man ta ut på annat.

Naturligtvis är det svårt att avgöra om ett vanligt bråk mellan två personer/barn är mobbning. Det behöver det inte vara. Ibland måste man hantera åsiktskrockar och liknande. Men när konflikter växer och det börjar bli systematisk exkludering så är det en annan femma. Då börjar det bli frågan om mobbning. När det återkommer gång på gång. Som vuxen är man utsatt för konflikter då och då och det är inte alltid självklart att förhålla sig till dem. Ibland gränsar de till mobbning utan att man riktig kan ta på det. Ofta handlar det om att människor inte kan skilja på sak och person utan tar allt personligt varje gång någon annan uttrycker en avvikande åsikt. Det kan handla om vad som helst egentligen. Kan inte vi vuxna diskutera om hur en sak ska skötas på ett sakligt plan och respektera att andra har en åsikt som inte är vår egen, hur ska då ungarna klara det. Vi ställer ofta större krav på dem än på oss själva. Det värsta är väl att många vuxna också är barn tyvärr och fortsätter som såna långt upp i åldern.

Det är fruktansvärt att bli utesluten och exkluderad ur en gemenskap. Det värsta är nog att ingen lyssnar på problemet, de tycker att man har sig själv att skylla. Barnet som inte har utvecklat sin begreppsbild är förstås extra utsatt och kanske inte alltid kan intellektualisera problemet. Men det värsta är att vuxna inte heller alltid kan det. Empati är en sällsynt egenskap i vårt smahälle, tyvärr...

Nej vi måste börja säga NEJ. Direkt rätt upp och ned NEJ till mobbning.  Först NEJ och sedan får man ta itu med de bakomliggande orsakerna. Det är inte den mobbade som ska byta jeansmärke, skola eller tonfall för att bli accepterad. Däremot är det självklart bra att alla lär sig att försöka förhålla sig till andra. Egen erfarenhet säger att det inte alltid lyckas till 100%. Det finns ett fåtal personer i mitt eget liv, färre än en handfull som det bara inte går att komma överens med hur jag än försöker. Tyvärr så tar de stor plats. Det är också något att fundera över. Det gäller naturligtvis också barnen i skolan att det är så, man kan inte komma överens med alla. Men inget barn ska behöva bli utsatt för mobbning i skolan.

Vi behöver vuxna som vågar säga ifrån när något är fel, inte fegisar som backar för minsta konflikt.


DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

söndag 22 augusti 2010

Blir inga skattesänkningar om de inte går att finansiera...

Anders Borg har varit tydlig med att det inte blir några skattesänkningar om de inte går att finansiera. Socialdemokrater vill inte nöja sig med detta svar utan fortsätter att tjata om vad inom välfärden som ska dras ned på för att skatterna ska kunna sänkas. Kan förstå det eftersom det får såna effekter på människors känsloliv, hjälp jag blir av med jobbet och hamnar i stupstocken om jag blir sjuk. Det är inte så. Snarare tvärtom. Genom att vara aktsam om statskassan och inte slösa så blir det utrymme över.

Detta gillar inte socialdemokraterna eftersom de då inte vet vad de ska ta till vad det verkar. I samband med sin egen välfärdskampanj går de ut och sprider uppgifter om att moderaterna ska göra massiva skattesänkningar så att vanligt folk drabbas och blir av med jobben. Som alla förstår utan någon större intelligens så är det inte vad som gäller -moderaternas inriktning handlar om att fler ska jobba så att fler ska bidra.  Vanligt folk har i allmänhet fått det bättre än tidigare tack vare den politik som förts och är glada för det. Socialdemokraternas egen Bosse Ringholm sa för några år sedan ungefär att det är mer lönsamt för statskassan att ta en tia av låginkomsttagaren för det ger mer i börsen än att ta en tusenlapp av höginkomsttagaren för de är inte lika många.

Valörelsen handlar inte om skattesänkningar eller välfärd som socialdemokraterna nu vill göra gällande. Det ena utesluter inte det andra under förutsättning att fler kommer i jobb. Då öppnas också utrymme både för kvalitetshöjningar i välfärdens verksamheter som för de arbetande i allmänhet eftersom de får mer pengar i plånboken. Det verkar som om väljarna gillar den tanken. I alla fall om man ser till de siffror som SIFO presenterat idag, de ger alliansen egen majoritet. Folkpartiet stärks också och det gläder forstås en folkpartist som Per Altenberg. Det finns all anledning att vara glad skriver Kent och han har rätt, men det gäller att inte slå sig till ro ännu. Allt kan hända det är valtider men det är onödigt att inte glädjas när man kan. Rasmus (liberal) är även han glad för folkpartiets framgångar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Godmorgon SIFO - Solen skiner idag

Tidigt vaken ser jag molnen skingra sig utanför fönstret. Det blir gott humör, kaffe, morgonmacka och lite nyheter förstås. Det första jag ser är att det ser bra ut för alliansen. Wow. Enligt SIFO får alliansen egen majoritet, 51.5 procent. Det vore verkligen för väl för då kom diskussionerna om vågmästaroller på skam. Inte minst för moderaterna går det jättebra, en rejäl ökning vad det ser ut. Jag tror att det har väldigt mycket att göra med det förtroende som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg sprider omkring sig när de är ute och talar tillsammans. Den ena med mjukare framtoning och den andra med råkoll på sina siffror. Det är frapperande att uppleva den där kombinationen. Besökarna är många och mötena är lugna och sansade och resonerande och framförallt vänliga. Det är nog så man vill se sina politiker för att känna tillit. Det går hem med sans och balans. Den där uppskruvade skrämseltaktiken som (S)-gänget kör med är inte tilltalande. De flesta ser nog igenom den också.

Under gårdagen fick Mona Sahlin och kompani spader och presenterade någon slags intern studie som gav vid handen att 100.000 jobb skulle försvinna från offentlig sektor. Vilken skrämselattack. Men är det kanske så att det är alla 40-talister som går i pension de menade? För de är många. Man vet inte vad som inryms i siffrorna, de kan ju vara hur skruvade som helst. Det hjälpte dock inte mot dagens opinionssiffror där alliansen får egen ledning. Har svensken blivit politiskt promiskuös frågar Svensk Myndighetskontroll på sin blogg. Förr var siffrorna ristade i sten. Han funderar över om det möjligen beror på att vi numera har tillgång till så mycket information så snabbt att det inte längre går att slå blå dunster i folk. Allt går att kontrollera med några knapptryckningar bara.

Medan den ena tidningen presenterar strålande siffror för oss moderata alliansare så tar Aftonbladet fasta på en annan unik SIFO-undersökning, nämligen den att varannan moderatväljare inte vill ha sänkta skatter. Peter L Andersson beskriver detta som att väljarna väljer bort alliansregeringen och sänkta skatter för socialdemokraternas mål att göra Sverige till ett välfärdens drömsamhälle. Får inte ihop det där riktigt faktiskt. För den andra mätningen säger något annat. Väljarna vill uppenbarligen rösta på moderaterna och alliansen i alla fall då?  Nu är det inte ens jämnt mellan blocken det är ett rejält övertag för alliansen - ledning för regeringspartierna. Ger styrka för dagens affischeringsövning. Du där på Röda Berget vad får dig att tro att vi inte är stolta över den moderata politiken? Jag är det absolut, kanske inte i alla detaljer som bekant. Men i det stora hela så är det enda alternativet. Det verkar som om folk tröttnat på gnället och alla negativismer skriver den hälsosamme ekonomisten som säger "Kan man verkligen gå till val på att hävda allt är botten när objektiv information talar för motsatsen? Tror inte att en sådan strategi duger." 

Hur som helst denna SIFO-mätning ger råg i ryggen och vi går med glädje ut och affirscherar idag. I kväll kan det vara en annan opinionsmätning som säger något annat, så är det med dessa mätningar. Det gäller att ta vara på glädjeämnena. Alltid. Vi är många moderater som blev glada och peppade av detta. Thomas Böhlmark, Jan Nilsson,  Basses Hörna, Tokmoderaten som beskriver affischeringssituationen på sitt eget sätt.. Nu är det fram med knipstången, nuntbanden och stövlarna på. Här ska klistras affischer.

Uppdatering: Peter L Andersson har vaknat och kanske satt kaffet i halsen tror jag. Han tror att SIFO-undersökningen gör att alliansväljarna lutar sig tillbaka hemma nu. Dream on Peter. Vi slår vad. Du får en M-knapp av mig så kan jag få S-knapp av dig och vi får lova att den som förlorar valet får gå med motståndarknappen en hel eftermiddag. Efter valet. OK?

PS. På internet finns allting kvar -  i maj skrev jag om den cykel som min käre make byggt åt mig. I går fick en bloggare syn på den och jublade. Kanske att hon rent av kan tänka sig att rösta på moderaterna tack vare den miljövänliga framtoningen. Kolla här vad som skrivs. Kul och tack!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


SvD Expressen Aftonbladet

lördag 21 augusti 2010

Nu har jag egna flygblad också - valrörelsen here we come...

I valrörelsen har vi uppmanats att fixa egna kampanjer för att se till att det blir röster för moderaterna. Jajamensan det ska vi fixa här. Vi är alla olika och drar till oss olika människor så det är naturligtvis en korrekt strategi. De egna kryssen får stå tillbaka, så får det bli.

Jag undrar om det finns någon som har en barnvagn att skänka mig. Jag ska ha den till valmaterial och mobil valstuga. Pimpa lite kanske med moderatknappar och gå runt med och vara allmänt social. Det gäller att vara personlig och miljövänlig nu. Barnvagn och cykel. Ni har väl sett den också. Här finns historien bakom den. En kärlekshandling från min man. Är lyckligt lottad.

Flygbladet - fixat med moderaternas kampanjmotor. Mycket bra grej...


Nu har sossarna fått spader...

Vad har hänt inom socialdemokratin har de helt tappat greppet. Skrämselpropaganda om att 100.000 offentliganställda ska förlora jobben för att den borgerliga alliansen vill sänka skatter. Detta är en ren förskjutning av verkligheten. Förvisso privatiseras en del av de offentliga tjänsterna och det har å andra sidan visat sig vara väldigt bra för de anställda som oftast får bättre villkor och är nöjdare. Det är inget självändamål att det offentliga ska bistå med alla tjänster. De kommer att behövas även i fortsättningen. Det viktiga för politikerna är att dra upp riktlinjerna, ställa krav på verksamheten samt skapa regelverk som ska följas.

Det finns absolut ingenting som säger att politiker är bättre arbetsgivare än vad privata företag är. Det här är rent nonsens från (S)-sidan. Skrämselpropaganda av klassiskt snitt.

Av någon anledning så satte socialdemkraterna i Österåker upp sina valaffischer redan igår fastän överenskommelse vad vi känner till har gjorts om att de ska upp först i morgon klockan 10.00.  Det kommer att hetta till nu. Lyssna inte på skrämel utan lyssna på de tankar som finns bakom regeringens olika förslag. De önskar oss alla ett liv där vi slipper vara styrda av överstatlighet. En sånt samhälle vill jag leva i, där resurserna i var och en av oss tas till vara. Anders Borg är försiktig med våra skattemedel det ska vi vara glada för.

Kent Persson blev upprörd över lögnerna som soicaldemokraterna nu börjar sprida. Vi får hoppas att väljarna är klyftiga och ser igenom det hela. Botten är nådd menar centerns Magnus Andersson.

Nej nu får vi hoppas på väljarna., de kan bara inte gå på det här. Det borde vara lätt att genomskåda de här finterna. Jag blir mest förbannad över att man tror att folk är så dumma så att de går på vad som helst.

Aftonbladet  SR

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Alla förstår inte allt...

Kanal 5 ska nu visa ännu en såpavariant. Denna gången handlar det om att fylla 20-åringar med sprit och visa dem ha sex i TV, inte längre under täcket som i tidigare varianter.  Alla deltagare har skrivit under och förstått vad det innebär säger producenten Martin Akander. "Det finns ingen från produktionen eller Kanal 5:s sida som säger åt dem att göra si eller så utan det är deras egna val. Det här är dokumentärt."

De flesta normalt tänkande människor vet att där spriten går in där går vettet ut och mycket händer som inte är helt genomtänkt. De är myndiga och fullt medvetna om vad de ger sig in på menar producenten vidare. De verkar uppenbarligen vara sprutfulla, vet man då vad man gör? Det brukar inte vara kännetecknande för alkoholberusning att medvetandet är vid bästa vigör. Nej, han får ursäkta en som varit i 20-årsåldern. Då kanske man tyckte att man var vuxen, men sett i spegeln så var väl inte alla beslut och handlingar så himla genomtänkta och lyckade.

Kalla mig gärna moraltant, i det här fallet så är det närmast en komplimang. Jag tycker och hoppas att jag delar den åsikten med många, att det inte är OK att det produceras program när fulla ungdomar har sex med varandra inför publik. Det här känns inte OK. Det är inte sexet i sig jag tänker på nu utan på deltagarna, hur ska de må efteråt? När de nyktrat till och inser vad som hänt. För det kommer att hända saker och det kommer att få efterverkningar i själen för de flesta av deltagarna, det vet nog alla. Att de blir omhändertagna av en psykolog räcker inte. I och för sig säger väl just den servicen en del om att även producenten för programmet förstår att detta kan få konsekvenser för de deltagande. Att utsätta ungdomar för detta är helt ovärdigt. I tjugoårsåldern är man skör och har just börjat sin väg mot vuxenvärlden, det ska man inte behöva exponera inför en hel TV-publik. Vi har sett en hel del märkliga program tidigare där man vänt ut och in på människors smutsiga hem och exponerat deras kontaktsvårigheter, alla TV-tittare har kunnat sitta hemma och skratta åt dem. Vad är detta om inte mobbning på hög nivå?

Fy skäms Kanal 5. Visst står det alla fritt att tacka nej, men hur kom ni på en sån här idé? Vad är det som gör att vi tillåter denna mobbnings-TV? Det blir allt svårare att hålla i sär verklighet och fiktion.


Aftonbladet

Mänskligheten slutar aldrig att förvåna...

Krigsrubriker idag. Wikileakgrundaren som nyligen varit i Sverige misstänks för våldtäkt här i landet. Våldtäkt är ett vidrigt brott och självklart rycks man med av indignationen direkt. Vilken typ han är den där karln. Men så slår eftertanken till och man känner att det är dags att besinna sig och inte bara låta sig sköljas över av rubrikerna. För vad vet vi egentligen än så länge? Ingen ska dömas innan dom fallit. Det enda vi har att gå på som allmänhet är vad vi läst i media. En sak är dock säker som Emanuel Karlsten skriver i Expressen - nu kommer det att bli konspirationsteoriernas julafton ett tag framöver.

Alla är inte odelat förtjusta i Wikileaks avslöjanden och alla är inte heller förtjusta i Piratpartiet som nyligen bestämt sig för att ta ansvar för Wikileaks närvaro i Sverige. Det hela är inte helt okontroversiellt.

Personligen ska jag avvakta lite med synpunkter tills det blir mer klart hur det hela hänger ihop. Våldtäkt är inte ett brott som man kan försonas med på ett enkelt sätt, det är helt oacceptabelt. Men det är också ett brott som framkallar stor indignation, liksom allt som har med ofrivilligt sex att göra. Det ger effekt och förflyttar fokus. Per Hagwall sammanfattar den senaste tidens sexjakter på ett intressant sätt. Moraltanten slår till i oss alla och det snabbt,
Julian
Om det är sant så är det vidrigt om det inte är sant så är det också vidrigt.

Expressen

Uppdatering: Så var man borta några timmar och der händer saker. Den anklagade Julian Assange går till polisen i eftermiddag enligt tidningsuppgifter i bland annat Aftonbladet för att reda ut anklagelserna enligt SvD han är oskyldig. Redaktionschefen Martin Jönsson berättar om varför Svenskan. Intressant ska det bli att följa det hela framöver vad som är vad vet vi ännu ej. Det kommer att utkristallisera sig,

fredag 20 augusti 2010

Nu slår den ena efter den andra vallåten till...

Om jag fick välja egen vallåt skulle jag ta den här. Men den är förstås upphovsrättsskyddad och för dyr att få rättigheterna till. Tyvärr. Annars skulle den passa perfekt. I min ungdom förföljdes jag av denna sång och många trodde att den var skriven för mig. Det är den inte. Men Robbans ordlekar är underbara och jag har humor och så blir jag så glad av texterna.

Vem betalar - det här säger en del...

Fick följande i en kommentar från min bloggande kompis Scaber Nestor, tack ska du ha. Stämmer till eftertanke. Det krävs lite mattekunskaper, förstår man inte kan man alltid fråga.

Uppdatering: Jag är bestämd nödgad att förklara att det här nedan är en slags folkhumor som dyker upp då och då och kanske inte ska tas fullt på allvar. Självklart begriper jag att ekonomi är mer komplext än så här skriver jag till min anonyme kommentator nedan. Jag har humor och är beteendevetare dock.

10 glada personer går ut för att äta middag tillsammans. Notan blir 1000 kr. Notan delas på samma sätt som skatt betalas:



- De första fyra (de fattigaste) betalar ingenting
- Den 5:e betalar 10 kr
- Den 6:e betalar 30 kr
- Den 7:e 70 kr
- Den 8:e 120 kr
- Den 9:e 180 kr
- Den 10:e personen (den rikaste) betalar 590 kr

De 10 personerna äter middag på restaurangen varje dag och är nöjda med uppgörelsen om 1000 kr. En dag säger restaurangägaren:


– ”Ni är trogna kunder så jag lämnar 200 kr rabatt på era middagar i fortsättningen”.


En middag för 10 personer kostar nu endast 800 kr och det är nu det händer grejer. Man vill fortfarande betala middagen såsom skatter betalas.


De första 4 påverkas inte. De får fortsätta äta gratis. Men hur ska de andra 6 göra? Hur ska de dela upp rabatten på 200 kr så att alla får sin del? De inser att 200 kr delat med 6 blir 33,33 kr. Drar de bort beloppet från varje persons andel får den 5:e och 6:e personen betalt för att äta.


Restaurangägaren föreslår att i rättvisans namn är det bättre att reducera varje persons nota proportionellt. Han räknar ut de belopp varje person skall betala. Resultatet blir att även den 5:e personen får äta gratis.


Den 6:e får betala 20 kr, den 7:e betalar 50 kr, den 8:e 90 kr, den 9:e 120 kr och den 10:e personen betalar 520 kr istället för tidigare 590 kr.


Alla får ett lägre pris än tidigare och nu får 5 personer äta gratis. Utanför restaurangen börjar de jämföra vad de sparat…


– Jag sparar bara en tia av rabattens 200 kr, börjar den 6:e personen. Han pekar på den 10:e och säger:
– Men han sparar 70 kr!
– Precis, jag tjänar bara en tia och det är orättvist att han får sju gånger så mycket som jag, säger den 5:e personen.
– Det är sant! Varför ska han få 70 kr tillbaka när jag bara får 20? De rika ska alltid ha det lite bättre, gormar den 7:e personen.
– Vänta ett tag! Skriker de 4 första som äter gratis varje dag.
– Vi får ingenting. Det här systemet utnyttjar de fattiga!


De 9 personerna skäller som hundar på den 10:e och kallar honom för allt möjligt och anklagar honom för att suga blodet ur de fattiga.


Nästa kväll kommer inte den 10:e personen till middagen. Skönt tycker de andra 9 och sätter sig ner för att äta. När notan sedan landar på bordet upptäcker de något väldigt märkligt:

Det fattas 520 Kr…

Tänk om de rika lägger av och jobba...

Orättvisan är i fokus hos socialdemokraterna. Välfärden ska betalas av dem som tjänar mest. Det var inget nytt. Men i socialdemokraternas Sverige är det ganska många som är räknas som höginkomsttagare. Annars räcker nämligen inte pengarna. Det är en väldigt konstig inställning att sätta upp grupper mot varandra så där. I stället för att se till att många vill jobba och betala till statskassan så låtsas man att det bara är de rika som tjänar på skattesänkningar och därför ska sättas åt. Det är inte längre sant. Kolla in Jobbskatteavdraget.

De som tjänar mycket får mer tillbaka med skattesänkningar, men å andra sidan betalar de fortfarande mycket mer än andra i skatt. Tänk om de lägger av och slutar jobba? Vem ska då betala för välfärden? Jo det blir de som tjänar mindre som börjar räknas som de som tjänar mest. Finns det en röd tråd i det? Ja det gör det. Den röda tråden är att alla ska betala mycket i skatt så att S-politikerna ska fördela pengarna som de vill sen. Det är skillnaden mellan den borgerliga alliansen och den röda. De borgerliga vill inte bestämma så mycket över andra utan skapa förutsättningar för människor att leva som de vill. Det är lätt att gilla den tanken. Det är egoism säger någon säkert då. Tycker att det är mer egoistiskt om människor börjar kalkylera med bidragsmöjligheter i stället för att lägga i en rem extra för att kunna förverklgia drömmar. Sen ser det olika ut här i världen, ibland går det upp och ibland går det ner. De som inte kan klara sig själva ska naturligtvis ha hjälp och det får dom också. Ingen säger något emot det. Ingen. Det verkar dock som om de rödgröna är lite oense om exempelvis stödet till pensionärerna.

Högberg (S) - Välfärd eller stora skattesänkningar. Det ena utesluter inte det andra är mitt svar. De riktigt rika är inte tillräckligt många för att själva bära alla kostnader för ökad välfärd. Det där vet socialdemokraterna också men de låtsas inte om dem. Det är enklare att sätta den ena gruppen mot den andra så att det blir hätsk stämning. Moderaterna vill göra gott för och skapa förutsättningar för att ALLA ska få det bra. Det sitter bra långt inne att erkänna det. Jag tror faktiskt att Fredrik Reinfeldt har mer empati än Mona Sahlin har. Även om hon uttrycker sig "hellre välfärdsparadis än skatteparadis" så är det så att i Reinfeldt Sverige ska så många som möjligt vara med och bidra men i Sahlins Sverige är det bara de rika som ska göra det. De flesta vet att man redan som sjuksköterska betraktas som rik i socaaldemokraternas Sverige. Tycker att man ska tänka på det. Ska människor ges möjlighet att påverka sina egna liv som Fredrik Reinfeldt talar om eller ska politiker som Mona Sahlin få bestämma inriktning på människors liv genom att begränsa arbetslusten, ty bidrag är alltid villkorat. Man ska inte missa den funderingen. Jag väljer Fredrik Reinfeldts idéer för egen del.


Aftonbladet  Aftonbladet2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Det är jämnt mellan blocken idag...

Det är med stor spänning i kroppen man går i valtider. Varje dag så kommer nya detaljer fram. Det handlar om opinionssiffror, politiska utspel från partierna. Det handlar också om skandaler och politikers personliga tillkortakommanden och ibland fullständigt idiotiska beteenden. Som nu senast de två socialdemokratiska politikerna som köpt sex och sen blir haffade av polisen med byxorna ner i en av LO-rörelsens lägenheter. Det är så dumt att man knappt tror att det är sant. Men vi människor är ganska korkade och det har inte alltid med partitillhörighet att göra utan snarare med mänskligheten i sig. Det blir extra pinsamt för den som blir avslöjad förstås. Skulle dock vilja veta varför pressen inte presenterar namn nu när det ändå är bevisat och klart att det hänt? Det gick ba tidigare att presentera en person med namn på grundval av väldigt mycket lösare boliner. Varför det? Det är märkligt. Men vi kan lugnt vänta på nästa skandal, den lär komma, kanske redan i eftermiddag. Vi är inte mer än människor som sagt och moralpaniken sitter som ingjuten i oss alla i alla fall mer eller mindre.

Nåväl vi får hoppas att vi som väljare har andra viktigare variabler i åtanke när vi går till valurnorna den 19:e september. Mona Sahlin skriver i SvD om sin framtidsbild. Den liknar inte min. Precis som S-bloggaren Peter Andersson skriver så har vi olika uppfattningar och måste diskutera dessa och låta väljarna bedöma . Att höja skatter är för oss borgare ett liak rött skynke som det är för socialdemokraterna att sänka den. I grunden handlar om tilltro till den egna människans förnuft. I socialdemokraternas land ska staten avgöra vad som är rätt och riktigt och hur allt ska gå till. Ursäkta mig men ibland så påminner det hela om en hönsmamma som för länge sedan borde släppt taget om ungarna. Behovet av egen kontroll över medlen under täckmanteln vi vet bäst att förmedla och fördela dem lyser igenom. Det finns väl ingenting som säger att det blir bättre när staten gör valen åt den enskilde. Det skapar bara en viss passivitet där alla sitter och väntar på vad som ska hända och vilka direktiv som delas ut. Man vet ingenting utan sitter bara och väntar på instruktioner. Tror inte på den modellen. I djupet av mitt hjärta vill jag tro att människor kan och ska styra det mesta i sitt liv själva. Vi har fått en hjärna och ska använda den.Vi har fått ett hjärta och sk aanvända det också inte bara för att hålla oss fysikst igång utan också för att känna medmänsklighet. För mig är det att låta människor förvalta sitt liv som de vill. Vi har alla olika drömmar och drivkrafter.

Att sänka skatter för att tillåta och ge medborgarna möjlighet att ta egna beslut om sin tillvaro finns inte på socialdemokraternas karta. Det finns alltid någon socialdemokrat som kan bestämma vad som är bäst för dig lille vän. Det är kränkande på många sätt. Höga skatter leder till att människor börjar kalkylera med bidragen för att få in mesta möjliga i plånboken. Om man jobbar heltid så försvinner bidragen ett efter ett och skatterna är höga så det lönar sig inte att jobba. Man får ändå bidrag så att det täcker upp för en likadan tillvaro som alla andra har så att säga, varken mer eller mindre. Att jobba extra har tidigare snarare givit minus än plus i plånboken. Är det rätt? Eller ska man inte jobba bara för att andra inte kan och har möjlighet? Vem ska då betala för välfärden? Om ingen jobbar. Lön för mödan är en grundläggande rättighet. Det verkar som om hälften av väljarna tycker så i alla fall. Vi får hoppas att de är fler än hälften när vi går till val den 19:e september.


Peter Andersson talar om kvalitet före sänkta skatter. Hör de begreppen ihop egentligen? Vad är det som säger att en offentlig utförare absolut ger högre kvalitet än en privat?. Det har väl snarare visat sig att det inte alls är så. Privata företag måste anstränga sig för att få kunder och det gör de också. Nöjda kunder kommer tillbaka. Det gäller all verksamhet. De flesta röstar med benen och drar om de inte gillar läget. Det handlar inte bara om pengar utan väldigt mycket om attityder. Man kan välja två sätt. Att ta mer av de som har eller uppmuntra alla att jobba mer så att det den vägen kommer in medel i statskassan och att det också ökar vars och ens möjligheter att göra egna val och förverkliga drömmar. Alla har vi såna..


För mig är rättvisa att kunna göra egna val inte att alla ska ha det lika för det vill vi inte för vi tycker olika, vi värderar saker olika, vi vill olika saker, vi är olika. Jag anser inte att Mona Sahlin kan bedöma bättre över människors enskilda liv än de kan själva. Det är en regerings förbannade skyldighet att se till att människor får möjlighet att själva bestämma över sina liv, val, önskningar och drömmar. Det ska inte begränsas av en massa överstatliga regler.

Med moderaterna skapas i alla fall chanserna att bestämma över sin situation. Sen är det förvisso upp till var och en hur man förvaltar den friheten. Men säkert är att just det skapar incitament för människor att anstränga sig lite mer och det gynnar i längden oss alla både som enskilda och samhället i stort. Det måste vara bättre och lyckligare att leva framåt i en positiv anda än att leva för hur man på bästa sätt ska manipulera olika bidragssystem. Den som behöver ska ha hjälp, inget snack. Men alla behöver inte hjälp hela tiden, många kanske bara under en period av sitt liv. Andra är sjuka och kan inte arbeta och de ska också ha hjälp. Det är helt självklart.

Spm Peter L Andersson säger - mätningarna duggar tätt nu och just idag ser han maktskifte på gång. Men nej du gubbe lille tänker jag och har för avsikt att städa hemma rejält idag för att imorgon gå in i fullständig valdiskurs och bara kämpa på med det för att alliansen ska sitta kvar.  DN ger på ledarplats en intressant analys över hur det kan gå för partiledarna framöver det ser inte ljust ut och hur ska man då kunna ha tilltro för deras partier? Fredrik Reinfeldt verkar vara den enda av ledarna här som har ett rejält förtroende för sin person både utom och inom sina egna led. Det var intressant att studera den värme som spreds kring honom vid torgmötet i Nyköping häromdagen. Jag stod bredvid på avstånd och studerade det hela samtidigt som en liten kille med soialdemokratiskt plakat skulle övertyga mig om att det var bättre med dem på grund av att socialdemokraterna skulle vara bättre på att fixa jobben. Just fylld av informationen om moderaternas satsning på att få ungdomar i arbete framöver så blev jag inte riktigt övertygad av den unge mannen. Vi diskuterade en lång stund och han framhärdade med sin affisch där i vimlet av människor som uppenbarligen var mer intresserade av stats- och finansministerns närvar. Vi kom dock överens om att vi nog inte var överens så att säga. Hur som helst så är det charmigt och bra och viktigt med unga människor som visar engagemang och bryr sig, oavsett för vad. Den här killen var kanske 14-15 år

Det finns en ödmjukhet och vänlighet hos statsministern som inte rättvist kommer fram i media. Vi kan jämföra med den här mannen, Göran Persson heter han (förlåt mig nu alla S:are men det här är både humor och hemskt på samma gång och säger lite om den pompösa delen av vissa politikers framtoning, slutar aldrig att fnissa över detta).




Som sagt det är inte lätt att vinna val, i synnerhet inte när det är så jämnt som det nästan alltid är i Sverige. Dock så triggar det i alla fall mig personligen att lägga på en rem. Men först dammtrasa och Ajax , lite Eddie Meduza på hög volym så att det är avklarat och sen drar vi igång på allvar här med hårt arbete för att vinna valet. Knapp vinna valet = ON. 

Inget är givet i förväg skriver Kent Persson som har ett eget val att vinna i Örebro också vilket jag verkligen önskar honom lycka till med. Jag uppmanar Tokmoderaten att skratta ända in i kaklet, det är väl ingen ide att var aledsen två gånger om du kan vara glad två i stället. Jag satsar på valglädje tills motsatsen bevisats. Thomas Böhlmark tycker att det är en thriller det här. Kanske det?

Aftonbladet DN SvD


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,