söndag 30 september 2007

Skilj nu på bloggar och bloggar...

Det blir allt för privat på bloggarna och gränserna för vad som bör vara offentligt och vad som bör vara privat överskrids allt mer. Det tycker vår nye Pressombudsman Yrsa Stenius.

Mest sökta termer just nu på Bloggportalen är sexnovell, carolina gynning, gruppsex, sexblogg, sex, derby aik djurgården, blondinbella, golhoran. Detta är bara en del av bloggosfären. Låt inte den styra all uppfattning om bloggar.

Det finns andra delar som har en helt annorlunda agenda. Det finns de upplysande bloggarna som förmedlar hur mycket kunskap som helst inom olika ämnen som teknik, media, trädgård, matlagning, perosnlig effektivitet mm. Det finns den här bloggen med flera som har politiska förtecken och vill var med och skapa opinion och arbetar intensivt med att kommentera det som sker i samhället.

Jag kan förstå artister som har kul på bloggen och blir privata av skälet att de vill uppmärksammas för att kanske sälja fler skivor. Bloggen blir ännu ett redskap i marknadsföringens tjänst. Inget fel på det.

Personligen är jag nog för gammal för att uppskatta de unga Schulmansbloggarna. Det är inte min stil eller mitt sätt att vara och visst förfasas jag tidvis över det jag läser. Man samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över vad som är meningen. Det handlar som alltid om att tänja gränser.

Men å andra sidan det är lite av tidens tand det här och i likhet med tidigare generationer så förfasas man över ungdomens framfart. Det går inte att komma ifrån. Kanske att det finns anledning att blir mer ledsen idag över den brist på empati som råder. Inte minst är väl den rättegång kring de unga människorna och våldtäkt eller inte, ett exempel på något vi som är lite fredliga och romantiska av oss inte alls vill se.

Men jag tror dock att det är oerhört viktigt nu att inse att man inte kan dra alla bloggare över en kam. Alla vill vi uttrycka oss men det är på helt olika grunder. Bloggare måste betraktas som vilken tidning som helst egentligen - en liten enmanstidning med sin egen nisch och sin egen publicist. Det ökar insikter och ger mångfald och nya vinklar på det som sker i samhället och kan inte vara annat än bra. Bloggen är bara ett verktyg, kom ihåg det. Ingen blogg är den andra lik.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Entreprenören finns inte med i planerna...

Magnus Henreksen är professor i nationalekonomi. Han oroar sig för att nationalekonomerna på departementen inte tar med entreprenörernas betydelse för tillväxten i landet utan håller sig till de traditionella, utbud, efterfrågan och jämvikt.

"Om Sverige vill dra nytta av entreprenörernas produktiva närvaro måste vi på allvar se över incitamenten för entreprenörskap. Då kan inte en stelbent arbetsrätt avfärdas som en marginell fråga i jakten på nya jobb. Då måste regelbördan sänkas och trygghetssystemen få en sådan utformning att fler väljer att satsa på ett liv som företagare." (Henreksen i DN)

Det var en intressant tanke som för min egen vidare in i en pragmatisk förklaring till varför det kan vara så. Entreprenörer är nämligen ganska svåra att styra, de gör som de vill och bryter ny mark med egna idéer om hur saker och ting ska göras. De tar ofta allt ljus från andra medan de håller på och det gillas inte av alla.

Joseph Schumpeter var en av de första forskarna som satte fingret på entreprenörsskapet som en viktig variabel inom nationalekonomin.

Sverige är ett litet land och det ligger på något sätt i generna att vi inte skall störas i ordningen. Pehr G Gyllenhammar uttalade sig vid något tillfälle om att Sverige inte behöver eller har utrymme för så många entreprenörer, ty det skulle störa produktionen. Han ville helst se till att folk jobbade och gjorde som de blev tillsagda enligt lagda planer. Det var kanske riktigt då, men världen ser inte likadan ut idag som den gjorde tidigare.

Att vara entreprenör är att ställa till oordning - det är kanske där vi ska börja? Att det är OK att ställa till oordning?

Andra bloggar om: , , , , , ,

Visionen finns - det gäller bara att ge den en bild...

Sitter här och läser om vad statsministern tycker. Svenska Dagbladet har stor artikel idag. Han börjar synas i pressen nu statsministern, det är bra. Han säger också en hel del som borde mana till eftertanke för kritikerna. Den moderata politiken handlar inte om att ge till de rika och ta från de fattiga som det i sin förenklade (s)-retorik framställs som.

Det handlar om att förändra system som gått över styr. Jobblinjen som man talar så mycket om innebär ju faktiskt i andra änden att staten får in mer pengar så att det blir möjligt att utveckla väldfärdssystemen, vilket gynnar alla. Det talas för lite om den saken men desto mer om hur dåligt det är med alla förändringar.

Men det är alltså inte bara skattesänkningar som styr statsministerns agenda, även om han liksom jag och många andra borgerligt inriktade inte tycker att skattetrycket i Sverige ska vara högre än i omvärlden.

"Jag styrs av mycket annat och det har jag också indikerat. Jobben måste komma. Det ska till ytterligare kvalitetssatsningar i den svenska välfärden. Jag upplever att det finns fortsatt brister. Dålig uppföljning av hur resultaten ser ut. Alldeles för lite känsla för dem som jobbar i välfärdssektorn att de får tid för sitt jobb. Att de får utöva sitt omhändertagande med den empati de skulle vilja. Så vi har en hel del kvar att göra. Det är för mig inget underordnat. Det kommer bortre delen av den här mandatperioden och förmodligen också en stor del av nästa mandatperiod att handla om. (Reinfeldt i SvD)

Ingen kan påstå att det bara finns kyla i påståendet ovan, tvärtom finns det en bild av en önskan om ett bättre samhälle. Med en välfärd som fungerar bra. Men att något måste göras åt att skattemedel hälls ned i ett stort svart hål där ingen har en aning om var botten är måste vara uppenbart för alla.

Att vara politiker är dels att ta in synpunkter från omgivningen och omsätta detta i sina egan tankar och driva frågan framåt, men för att få acceptans är det viktigt att tala om vad man gör och inte minst varför. Didaktiken, läran om undervisning har tre grundläggande ben, VAD, HUR och VARFÖR.

Det är min önskan att regeringen ska bli bättre på att förklara VARFÖR. Ingen har tillgång till andras tankar. VAD man gör och HUR man gör är klart idag, men VARFÖR saknas. Detbehövs en flödig bild av hur ett framtida Sverige ser ut.

Jag läser att statsministern tycks vara en hård typ på jobbet som inte kompromissar men i och för sig lyssnar. Men att kompromissa är ju inte alltid att tycka samma sak som den man senast lyssnade till, eller hur? Jag tror att man måste ha lite hårda nypor och stå upp för det man har bestämt för att vara en bra statsminister. Det ingår i rollen.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , ,

lördag 29 september 2007

Missa inte den mänskliga sidan

Anders Borg intervjuas i dagens Aftonbladet. Han säger dock att han inte gillar politiska och retoriska tal. Det är lite synd och det kan vara en orsak till att det ibland blir lite svårt att nå fram med budskapet om varför regeringen genomför vissa åtgärder. För varförfrågan blir alltid kvar och då blir det fritt fram för allas tolkningar. Det kan det bli precis vad som helst av, tyvärr. Det ser man inte minst när (s) genast tar fram skrämselpropagandan om hur hemskt det kommer att bli om vi förändrar något.

Men han kanske kan ta hjälp av sin allianskompis Göran Hägglund (kd). De tillsammans var en riktig succé när de gav en jättebra och avspänd presskonferens kring den nya fastighetavgiften.

Anders Borg är en cool kille, duktig och mänsklig och så gillar han sin hustru... Kvalitetsstämpel på honom.

Andra bloggar om: , , , , ,

Problemet är nog att så få ser bakom knuten...

Skytte talar idag om Anders Borgs och regeringens budget där det jämras över "för mycket godis till dig och för lite till mig" i sin kolumn i SvD. Skytte själv tycker att regeringens senaste budget är bra och förundras över det gnäll som den framkallar hos vissa.

Bloggaren Svensson är (s) och avskyr allt vad borgerlighet heter vad det verkar, och försöker få oss att förstå att livet handlar om att den rike roffar åt sig på den fattiges bekostnad. I hans värld ska alla ha det likadant hela tiden och hela livet, och allra helst ska man sätta sig upp mot dem som har lyckats på något sätt.

Ty utöver att vinna på spel och dobbel eller bidragslotteriet finns ingen möjlighet att få vara lycklig. Jag blir förbannad när jag hör uttrycken "de små" i samhället, vad är det för dumheter och förtryckarstil egentligen? Att ta ifrån människor möjligheten att tänka själva. Snarare borde väl alla uppmuntras till att ta eget ansvar för sitt liv. Vi kan inte ha ett samhälle fyllt med offer som samhället själva har skapat. De allra flesta människor har en egen vilja och en egen förmåga. Låt oss ta till vara den i stället för att fördumma ett helt folk så till den milda grad.

De egna livsvalen är viktiga och nödvändiga för mänsklig utveckling, men i ett socialistiskt samhälle vill makten göra valen åt allmänheten, ett sätt är att förblinda dem och ta ifrån dem all initiativkraft genom att dela ut allmosor, idag kallas det bidrag. Jag tror att det är mycket viktigt att inte underskatta människors intelligens.

Göran Skytte beskriver i sin artikel en dam som i många år arbetat halvtid och stämplat halvtid, hon vill gärna ha heltidsjobb men det är svårt att få. Jag hoppas att regeringens nya satsningar ska kunna ge henne möjlighet att få ett jobb så att hon slipper gå på bidrag på halvtid. Det kan bara inte vara rätt. Det innebär en hel del begränsningar med bidrag också. Man får inte jobba mer än si och så många timmar exempelvis, man måste fylla i blanketter och redovisa sitt liv för myndigheter i utbyte mot bidrag. Hur kul kan det vara egentligen?

PJ Anders Linder hänvisar i en artikel till Pär Nuders nya mantra om den borgerliga politiken - "orättvis, oansvarig och omodern", och menar att det finns bara en sak att säga om detta, nämligen orimligt.

Den borgerliga regeringen talar mycket om begreppet "utanförskapet" och menar då de en och en halv miljon svenskar som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden. Alla dessa är inte så sjuka att de inte skulle kunna jobba om de fick ett jobb som passade.

Medge att det ändå är märkligt att vi i ett land där socialdemokraterna har styrt i tiotals år och enligt egen utsago gjort allting så bra ska behöva ha flest sjukskrivna i världen. Vad beror det på? Är vi sjukare, eller är det systemet som uppmuntrar oss till sjukskrivning? Jag vet inte det. Det verkar inte som om någon annan heller vet vad det egentligen beror på eller så vill man inte säga det rent ut. Eller är det så att vi har blivit inlärt hjälplösa hela bunten och den som säger annat är stygg och dum och vill göra livet till ett elände för gamla och sjuka. Men det handlar inte om det utan om hur många av de där en och en halv miljonen människor i Sverige som verkligen är sjuka. Genom att vara sjukskrivna tar de medel från dem som verkligen behöver det. Hela välfärdssystemet är snedvridet.

Fler människor som står utanför arbetsmarknaden än vad det finns företagare i landet menar PJ Anders Linder (ibid). Med (s)-politik så borde det fortsätta vara så. Med Nuders retorik är de alltså orättvist att inte få leva på bidrag från andra. Vad gör det med självkänslan hos den enskilde tro? Om man innan man ens försökt klara sig själv blir omhändertagen av ett samhälle som vill stoppa den som har egen vilja att försöka klara sig själv. Det är illa.

Det är lätt att förledas att tro att den borgerliga regeringen tycker att alla halta och lytta och sjuka ska jobba och att arbete till varje pris är det som gäller. Det är ju inte sant. För långt ifrån alla som lever på bidrag från samhället är just halta och lytta och väldigt sjuka. Snarare är det så att det tidigare funnits en arbetsmarknad som fungerat dåligt och att bidragssystemen används för att dölja detta.

Alla ska naturligtvis kunna välja hur mycket de ska arbeta men det måste ske på egen bekostnad, inte genom utfyllnad till heltidslön genom bidrag. För det är just det där bidragstänkandet vi måste bort ifrån, det skapar en osund ekonomi. Någon måste betala och samhället är inte med automatik en sedelpress och att ta från de "rika" håller inte. Världen är inte helt rättvis det måste accepteras. De sociala försäkringarna är övergångslösningar, det måste vi alla lära oss.

Det är svårt att se runt hörnet, vi är trygga i det vi vet och vill inte ha så stora förändringar. Där har regeringen nu en stor grannlaga uppgift och det är att upplysa oss om vart vi är på väg och varför. Genom att enträget tala om exemepelvis "jobblinjen" och "utanförskapet" låser man in sig i begrepp som det står var och en fritt att tolka och det görs också, i synnerhet från (s)-sidan som vill att befolkningen ska vara rädd och lita på staten, för så behåller man makten.

Regeringen har världens möjlighet nu att rita upp en framtidsvision - inte att tala om hur många till numerären som är med på arbetslinjen utan tala om varför det är bra. Alla har inte kunskpen om eller förstår de grundläggande nationalekonomiska teorierna och kan därför heller inte tillgodogöra sig vad det betyder när alla verkligen jobbar. Det räcker inte att säga att det gynnar välfärden om man inte får tydliga exempel på vad det innebär. För människor vill veta om de vågar titta runt hörnet och då gäller det att stå där med spegeln och visa att det ÄR bättre där än här.

Använd didaktikens tre grundstolpar, VAD - HUR och VARFÖR... Det sista har glömts bort i debatten. Om man inte gör det så kommer motståndarna att ta alla tillfällen att måla upp hur hemskt det är där bortom hörnet.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Tänk om byråkrater kunde vara lite mindre fyrkantiga...

Landstinget i Gävleborg skickar en räkning till en 18-årig flicka för en vårdskuld som förmodligen härrör sig från barndomen. Hon har fått ta över en skuld som föräldrarna borde betalat.

"Landstingsrådet Ann-Margret Knapp (s) håller med om att det är principiellt fel att barn ska ärva föräldrarnas skulder men säger att landstinget bara följer lagen." (SvD)

Om inte landstinget lyckats driva in en ursprunglig skuld på 919 kronor som vuxit till 3716 kronor under åren, så kan inte jag låta bli att undra hur mycket de försökt under åren.

Hur många timmars arbetet har tjänstemän lagt ner på dessa ursprungliga 919 kronor? Har räkningen plötsligt hittats av en nitisk tjänsteman i en låda? Föräldrarna bode väl ha ansatts av kronofogden för länge sedan om denna skuld, eller hur? Någonstans måste det ha brustit i rutinerna.

Det är något skumt med det här, den saken är klar.

Tjejen borde inte behöva betala ett öre till landstinget enligt min mening.

Andra bloggar om: , ,

Andra gången den här veckan jag håller med en socialdemokrat...

Riksdagsledamoten Hans Hoff (s) är liksom jag kritisk mot de politiska vildarna som poppar upp här och där i kommunerna. Senaste exemplet är de svekfulla moderaterna i Sundbyberg som ledde till att kommunen fick ett majoritetsskifte. Väljarna är lurade säger Hans Hoff (s).

Just det där att människor byter parti för att de är missnöjda med vilka uppdrag de själva får är inte helt ovanligt. Jag har upplevt detta på nära håll när en person som ansåg sig vara förmer än andra och absolut inte kunde acceptera den demokratiska ordningen själv hoppade av före valet och gick med i ett annat parti. Lyckades med konststycket att få andra att också känna sig missnöjda och sedan dess har det partiets agenda varit att ställa till ett helvete för andra. Valmanskåren bryr man sig inte så mycket om.

Sedan användes praktiskt taget hela valrörelsen till att motarbeta det gamla partiet och de personer som fanns kvar där. Det arbetet har fortsatt vidare i form av smutskastning och förföljelse av enskilda förtroendevalda. Kontentan är nog att det fanns skäl till varför vederbörande inte fick den önskade positionen. Dock så är den fortsatt sådda spliten och skitsnacket förödande för alla som är utsatta för det och reusltatet blir att man inte vet vem man ska lita på.

Någonstans måste man komma ihåg att vi alla bara är små skitar i universum och att man själv vare sig är bättre eler sämre än andra, beroende på vilken situation man befinner sig i.

Ödmjukhet och en gnutta helhetsperspektiv är önskvärt. Man får inte alltid som man själv vill, de flesta lär sig det redan som barn, andra tycks aldrig först det. Sundbybergsmoderaterna som hoppade av till socialdemokraterna är tydliga bevis på det senare, liksom det exempel jag själv beskriver ovan.

Personval har flera sidor. Å ena sidan så är det förstås helt rätt att man som väljare kan rösta på den person man har förtroende för. Å andra sidan så har människor/kandidater olika förmåga och resurser att lansera sig själv som kandidat. Vissa är oerhört duktiga på att marknadsföra sig själva med dold agenda för att nå den så eftertraktade makten och är inte så noga med om de lurar väljarna eller ej. Andra har inte samma begåvning för egenförsäljning men desto större vad gäller politiskt arbete. Det är ofta den senare som blir den bäste politikern.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

fredag 28 september 2007

Oavsett hur domen nu blir...

Man kan som SvD konstaterar säga att det bara finns förlorare i denna historia och att samtliga inblandade betalat ett högt pris och det kan man hålla med om.

Åklagaren skräder inte orden och vill att killarna ska dömas till fängelse i många år (DN). Själva tycker de att de fått lida så mycket att de nu vill byta identitet. Den ena har fått sälja sin krog och flyttar utanför Stockholm och de tycker att de har haft det väldigt besvärligt. Hört talas om konsekvenserna av det man gör? Det ska man tänka på innan, det kan man kräva av perosner som fyllt 20 år, ty då är hjärnan fullt utvecklad och skall fungera.

Men tjejen då? Hur kommer hon att må resten av sitt liv? Kommer hon någonsin att återfå någon tillit till killar överhuvudtaget? Hur tas hon om hand nu?

Alla må ha varit fulla och påverkade vid tillfället och då är det bekant att allt vett rinner ur människor, det är en förklaring men absolut ingen ursäkt.

Vad jag hoppas ska komma ut ur det här är en seriös diskussion om hur vi umgås med varandra och vilken respekt vi skall visa våra vänner och bekanta. Det här är helt oacceptabelt.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Se upp för alla kepsar i trafiken...

Egen empirisk kunskap säger att varje gång du ser en bil ligga och köra på mittremsan mellan två filer i 70 knyck på motorvägen, eller en som blinkar till vänster och svänger till höger så är det i 97 fall av 100 en person med keps som kör.

Jag säger inget mer, de flesta vet vad jag menar. Just det här med kepsen känns som en hemlig kod på något sätt. Man liksom vet vad som är på gång och kan försöka sig på en omkörning om man nu kommer förbi eller ta av mot en alternativ väg till nästa kepsförare dyker upp.

Det finns alltid anledning att vara extra uppmärksam på kespbärande förare. Det spelar egentligen ingen roll om det är en keps modell äldre eller en modernare basketkeps faktiskt. För den senare blir man omkörd av på fel sida eller på 30-sträcka eller heldragen linje i kurvig uppförsbacke med solen i ögonen. Bilen låter som en stereo och basen överröstar motorljudet.

Vad gäller äldre perosner så har läkare enligt lag skyldighet att anmäla den som av medicinska skäl, exempelvis demens, inte borde köra bil. Men det görs inte så många anmälningar vilket tycks bero på reglerna inte är riktigt tydliga. Som vanlig tpågår det en utredning kring saken så så småningom kanske det blir tydligare för alla vad som gäller. Men varför är det int elag påa tt man ska köra upp igen efter en viss ålder för att få behålla körkortet. Har det inte funnits något förslag på det?

Det är dock inte bara gamlingar som behöver hållas efter i trafiken. Oroväckande många svarade i en tidningsenkät att de kört bil berusade. Det borde väl varje vuxen ändå kunna ta eget ansvar för att inte göra.

I går blev jag själv haffad av polisen. På parkeringsplatsen vid centrum. Jag fick visa körkort och blåsa i alkometer. Det var grönt ljus för min del. Har både ett aktuellt körkort och ett förhållande till alkohol som gör att jag inte kör bil berusad.

Det som förvånade mig var dock att den här lilla parkeringplatsen rymmer ungefär 100 bilar och det fanns 4 poliser som gick runt och kollade förare. Det är inte ofta man ser så många poliser på en gång. Jag vet att det är olika avdelningar, men jag skulle hellre se dem här i på fredagskvällarna - för det är då det händer en massa saker som man behöver polisen till.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Vad är det i maten vi köper?

En bok som jag genast ska gå och köpa är Mats-Eric Nilssons ”Den hemlige kocken – det okända fusket med maten på din tallrik”.

Jag har länge varit emot alla E-ingredienserna i allting man köper. Det finns nästan inte en enda matprodukt som inte innehåller något extra tillägg av något E-slag. Tillsatser som gör att hållbarheten ska öka, eller också handlar det om att fylla ut. Men dessa tillsatser kan också ge nervskador har man kommit fram till. Detta ger vi våra barn hela tiden, inte minst kan man se det när man passerar exempelvis youghurt- och dryckeshyllorna i matbutiken. Nästan inte en enda naturlig grej där.

Själv har jag i min allmänna blåögdhet gått på en hel del; färskpressad juice, tryffelolja, vinäger och gräddglass. Men från och med nu blir det ändring, tack för upplysningen (SvD)

Det finns otroligt mycket mat man lätt kan göra själv som inte tar längre tid än att tina det djupfrysta. Det är verkligen dags att bojkotta E i maten.

Köp inte smaksatt youghurt till ungarna utan gör själv istället. Hacka upp en apelsin, riv ett äpple, eller en kiwi och lägg i naturell youghurt. Köp inte mjukost utan gör den själv. Busenkelt. Häll lite fil eller naturell youghurt i ett melittafilter och låt det rinna av tills koncistensen är lagom tjock. Smaksätt sen med vad du har, örtkryddor, gräslök, vitlök eller vad som passar. Mycket godare.

Vi kan ju börja själva med att låta bli att köpa så får vi se om politikerna kommer efter och förbjuder användningen av konstiga tillsatser i livsmedel. Det är hög tid att ta itu med alla konstigheter i maten.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Det behövs mer romantik och mindre våld...

Rubriken - "Jag har tappat livslusten", gör mig verkligen ledsen. Hon kallas kvinna, för mig är hon en liten flicka på 19 år som blivit utsatt för de mest vidriga saker av sina nästan jämnåriga killkompisar.

Ni får säga vad ni vill men det är INTE naturligt för civiliserade människor att bruka våld mot andra, inte på något sätt. I synnerhet inte för flera att ge sig på en och än värre om den personen är full och i hjälplöst tillstånd.

Men jag kan inte låta bli att fundera över de roller vi har i samhället. Kvinnor och män, pojkar och flickor. Mannens överordning och kvinnans underordning. Vi måste bryta det här på något sätt. Vi som är mammor till halvvuxna barn måste sätta ner foten och läxa upp våra söner rejält på den här punkten.

När man hör vad den lilla 19-åringen säger så är det helt solklart att hon egentligen är ute efter att bli omtyckt. Det handlar inte om att gilla hård sex utan just om att bli omtyckt och accepterad. Det tror många att man blir genom att ställa upp på andras vilja, tyvärr. I själva verket är det tvärtom. Den som säger ifrån får mer respekt.

"–Jag gjorde det för att göra dem nöjda och för att tillfredsställa dem, aldrig mig, säger kvinnan som erkänner att hon blev kär i den 25-åringen." (SvD)

"–Det var skönt att träffa någon som vara på samma nivå som mig när det gäller sexet. På så sätt var hon en bra tjej, sade 25-åringen som var den ende av de två åtalade att höras igår." (SvD ibid) sa ena killen. Han är 25 år gammal på papperet, men hur mogen är han för övrigt? Vad saknas hos en person med den inställningen?

Två världar möts och de går inte att förena utan blåmärken, sår på kroppen och i själen hos den ene och vad det är hos den andre det begriper jag inte. Nu är det hög tid att återinföra romantiken i samhället. Lite gammaldags uppvaktning med blommor och choklad. För att inte tala om medkänslan med andra. Det finns inget försvar för att utsätta andra för våld, inte ens om de själva vill det.

Tjejer ska inte ställa upp vad som helst heller bara för att bli omtyckta, det är minst lika sorgligt. Vi måste ändra på det här. Nej, mammor upp till drabbning nu! Vi måste ta itu med sönernas syn på hur man beter sig mot flickor. Den människosyn som de här unga männen visar upp är inte acceptabel. Hur många fler finns det som är likadana?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

torsdag 27 september 2007

Återigen - vi måste åt beteendet...

Rättsapparaten kring de sk. Stureplansprofilerna fortsätter. Nu med nya försvarare. Flickan har Elisabeth Massi Fritz till hjälp, den advokat som gjort sig känd för att försvara kvinnor. Hon är verkligen en beundransvärd förebild inom det området. För det går inte att komma runt att vi lever i ett samhälle där mannen är överordnad kvinnan. Hur mycket vi än talar om jämställdhet så har vi en bra bit att gå innan vi är där.

Vad gäller rättegången så lär den ha sin gång. Det går inte att sitta här och döma utifrån tidningsartiklar. Även om fördomarna styr, det måste erkännas. Jag tycker dock att det parallellt med denna rättegång som är ett typexempel på vad som kan hända när man dricker för mycket sprit, måste det också föras en diskussion och arbetas fram normer för hur vi uppträder mot varandra. Ur jämställdhetssynpunkt är detta beteende alldeles åt pepparn.

Vi måste diskutera och få fram normer för hur vi ska bete oss mot varandra. Hör nu jag säger mot varandra. Tjejer måste lära sig att förstå vad som triggar killar och de i sin tur måste förstå att tjejer inte triggas av samma sak. Rättegången mot de unga killarna nu är bara en del i det hela. Det måste tas ett större grepp på det här och alla måste lära sig vad som är acceptabla umgängesformer - empati är en viktig sak. Det kan inte vara svårare än så.

Nu kommer allt fokus var apårättegången och många tycker att killarna ska åka dit så att det ryker för att statuera exempel. Dessvärre så ägnar vi mer tid åt att leta efter den skyldige och på så sätt så missar vi det väsentliga i att fundera kring våra grundläggande värderingar om hur vi ska uppträda mot varandra. Det måste sättas upp gränser för vad som är OK.

Låter jag som en moraltant? Ja, det är möjligt. Men det är inte fel just nu vill jag hävda. Vi måste få upp ämnet "livskunskap och medkänsla" på skolans schema.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Hur gick det här till då - är det bra eller inte

Snart ska vi börja köra bilarna på biodiesel vilket ska var mycket mer miljövänligt än vanlig diesel. Koldioxidutsläppen minskar med 12 procent enligt OKQ8.

Det var intressant, det är viktigt med miljön det vet alla idag. Det går inte lång stund innan du blir påmind om den saken. Är det inte Al Gores film med isberg som smältande rasar ner i havet så är det artiklar i tidningar, inslag på radion och inte minst olika miljömärkta varor i butiken.

Köra bil ska man inte göra ty det smutsar ner i naturen och därför höjer man skatten på bensin. Vilket i sig tydligen inte minskar bilkörandet av den anledningen att människor kör bil som de behöver idag och då avgör inte priset på bensin. Det finns studier på detta. Allt är inte vad det sägs vara, vissa symboler är inte heller riktiga.

Men självklart är det intressant med miljövänliga alternativ och då kan man ju tycka att det är bra att det kommer ett bilbränsle som är mer naturvänligt än den gamla vanliga bensinen. Men icke säger miljörörelsen, detta är inte bra, för i andra änden av det fina med biobränslet tas upp av det fula. Palmolja nämligen, som i sin tur odlas i plantager där man skövlat regnskog. Det är inte lätt att hålla reda på allt i alla produktionsled och framför alllt inte vad som är bra eller inte.

"Men både Världsnaturfonden, WWF, och Greenpeace är kritiska till det nya biodrivmedlet, som är förnybart till 20 procent. I den delen, som levereras av finska Neste, ingår palmolja som hittills mest har använts i livsmedel. (SvD)

Att vi människor dessutom delvis går på samma bränsle som bilen avskräcker mig också en del - chips, margarin och choklad. Bläh...

Miljöfrågor är svårt. Någon som minns TV-serien Silvermannen? Det blev elstopp av någon anledning och männniskorna löste det med att sitta och cykla fram el för att lysa upp antingen nöjesfältet eller fotbollsplanen.

Så i framtiden får nog cykeln en renässans. Men det förutsätter att vi får all service vi behöver på cykelavstånd. Hur nu det ska gå till. Idag använder jag apostlahästarna och tar mig en promenad till frissan. Det är ingen tvekan om att just det är miljövänligt i alla fall och bra för hälsan dessutom.

Denna snuttifiering som nu pågår enligt principen alla bäckar små håller inte. Det är alltid fel i någon ände. Det jag saknar är ett helhetsgrepp och den viktigaste frågan är - Hur ser ett miljövänligt samhälle ut?

Andra bloggar om: , , , , , ,

onsdag 26 september 2007

Det var det här med trädgården - det stämmer

Den svenska journalistkåren på bok, vad kul. Jag verkar dock inte passa in så bra på bilden med mina moderata åsikter och min något avspända inställning till politiker ;-).

Men vad det gäller trädgårdsarbetet stämmer det bra. Gräsklipparen står där lite inskjuten under syrénbusken och väntar på att bli använd kanske en gång till i år. Jag försöker få ut sonen när han är på besök men det är nästan lika omöjligt som att få ut maken. Så det är bara jag kvar och det är svårt det med ska jag säga. Men som tur är så är det mjukt med mossa och tack vare studien från Göteborgs Universitet kan jag nu sätta ut en skylt vid tomtgränsen där det står:

Här bor en journalist
- därför är detta en naturtomt!

I våras var det så mycket maskrosor så att jag bestämde mig för att göra något radikalt. Jag plockade blommorna och satt en dunk med maskrosvin, först nästa år får jag veta om det fungerade. Resten av maskrosorna tog mossan hand om.

Snart är vintern här och då kan man återigen börja drömma om den där underbara trädgården som startar upp med jätteprojekt varje år, vilka faller ungefär i mitten av juni och sen tar ogräset över. Jag skäms att berätta det, men det är så det går till här. Men man kan inte vara bra på allting.

Andra bloggar om: , , ,

Det handlar om att se ansiktet...

Uppdatering: När jag skrev det här inlägget så utgick jag från den bild som fanns i tidningen. Där bar man "burkha" och jag kopplade samman det med slöja i min text. Det är tydligen fel, men om man tittar i ordboken så är slöja något man har för att täcka och skyla sig med. Det är utifrån den betydelsen jag har funderat nedan. Huvudbonad är en annan sak och i så fall så är det väl egentligen ingen skillnad på keps eller annat.

Diskussionen om slöja eller inte är ständigt aktuell. För eller emot. Jag är emot. Det beror på att jag gärna vill se ansiktet på den jag talar med. Annars kan man lika gärna snacka i telefon faktiskt. Så jag tror att slöjan är mycket begränsande för kommunikationen människor emellan. Kanske att vi skulle förstå varandra bättre om inte slöjan dolde ansiktet och en hel del av de fördomar vi har mot varandras olikheter skulle kunna försvinna.

Per Gudmundson skriver om religionsfrihet i Svenskan idag:

"Demokratin vilar på ett par grundprinciper. Religionsfrihet är en av dem. Utan religionsfrihet ingen demokrati. Religionsutövning tar sig olika uttryck, där klädval är ett. Laestadianska kvinnor bär huckle, Hare Krishnas bär sari, vissa judiska pojkar bär kippa, och många muslimska kvinnor bär slöja. Kristna bär inte sällan ett kors som smycke runt halsen. Den som vill förbjuda slöja måste också fråga sig vad man ska göra med de andra religionernas uttryck.
(Per Gudmundson i SvD)

Jag vill ta en annan vinkel på det hela och det är betydelsen av kroppsspråket när vi kommunicerar. Ansiktet är ett viktigt komplement till orden när vi talar, liksom rösten är. När man använder slöja så tar man avstånd och det kan kännas som om man döljer sina intentioner eftersom mottagaren inte ser vad som rör sig bakom slöjan. Det är ganska obehagligt för den andre och jag tror att det handlar om tillit och trygghet och med all säkerhet är detta också en kulturell fråga.

Kroppspråket är viktigt för vår kommunikation med andra. Ta och googla lite på det får ni se. Läs lite här också

Människans språk är en bok skriven av Per Linell (ISBN 91-38-60035-8) en riktig klassiker som behandlar språkets betydelse för varseblivning, handlingsstyrning och social gruppbildning. Alla borde läsa den, kolla på biblioteket.

Det pågår också ett omfattande arbete med att få datoranimerade ansikten att röra på sig för att öka förståelsen och bredda kommunikation. Kolla här Datorernas rörliga ansikten

Så om man lägger bort slöjan kanske vi kan ta bort en del missförstånd som uppstår på grund av att vi inte förstår varandra? Det har inte med religion att göra. Intressant tanke, eller hur? (SvD)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Porrsurfning på jobbet är inte det värsta...

Ibland undrar man hur det står till med ansvarskänsla och sunt förnuft hos vissa vuxna personer. På Migrationsverket har flera ertappats med att porrsurfa på arbetstid, i det här fallet nattetid men det kan också ha varit på dagtid, det har varit systematiskt och i stor omfattning menar man på Migrationsverket. (DN)


Ja ha, det låter olämpligt. Att surfa privat på arbetstid och i synnerhet på porrsajter då. Det är det mest uppseendeväckande vi kan göra innan moralpaniken slår till rejält, utom att tjäna pengar då förstås. Det är väl ändå fullständigt självklart för alla vuxna människor att det inte är lämpligt att porrsurfa på jobbet.


Det förekommer tydligen också att man spelar schack eller kortspel på datorn vilket också det är av privat natur och inte tillämpbart på arbetsuppgiften. Det är förbjudet att använda datorerna till annat än tjänsteutövning säger man på Migrationsverket. Det är just det där sista som jag reagerar på. Annat än tjänsteutövning. Om man har tid över och bara befinner sig i väntan på att något ska hända, kan man inte få spela schack eller kolla på husannonser eller Tradera då? Spelar det någon roll överhuvudtaget om man använder datorn till lite förströelse om det inte finns annat att göra. På nätterna, om alla sover då. Varför måste man förbjuda allt och inte bara säga rätt upp och ned att spel och dobbel och porr är förbjudet. I övrigt får ni använda era huvuden.

Jag vet inte hur det går till på nätterna på Migrationsverkets anläggningar, men det kallas Förvaret och en Förvarshandläggare är den som arbetar där. Redan det säger väl en hel del om institutionen.


På nätterna kan man tänka sig att det inte är så stor rulle på arbetsplatsen utan att den som arbetar där har tid över eftersom många sover, och vad gör man då? Finns det arbetsuppgifter på natten, viker man lakan och puffar kuddar eller är tanken att man ska finnas till hands om någon som är förvarad behöver hjälp och stöd. Jag har ingen koll.



MEN - Jag blir mer upprörd över den människosyn som speglar hela Migrationsverket när jag läser begreppen Förvaret, Förvarshandläggare och Förvarad. Vad är det för dumheter? Vem har hittat på detta? Skärpning Migrationsverket, ni hjälper människor! Det är prylar som förvaras, inte människor. Snart startar jag ett upprop mot såna här urbota dumheter i myndighetsspråket. Det borde verkligen förbjudas att uttrycka sig på det här sättet, det är ovärdigt.

Andra bloggar om: , , , , , ,

tisdag 25 september 2007

Att blunda i bloggosfären - aj,aj se upp

Institutet för mediestudier har givit ut en skrift om webbjournalistik och bloggar. Martin Jönsson är inte helt igenom imponerad av hur man dissar bloggning som något utan väsentlig betydelse. Jag håller med honom, man måste kanske rent av befinna sig i bloggvärlden för att förstå vad det innebär. På ytan kanske man ser till bloggportalens mest eftersökta termer och då kan jag förstå att man kan tycka att bloggning har mindre betydelse.

Jag har själv hållit på och bloggat sedan i början av juni detta år, dessförinnan finns en skapligt bra erfarenhet av både IT-branschen och media. Hade aldrig tänkt att jag skulle börja blogga då min uppfattning om detta var mest att det handlade om sk. "kattbloggar", eller dagbok på nätet. Inget fel i det, men inte mitt intresseområde. Nu vet jag att det finns oerhört mycket duktiga, spännande och fantastiska bloggare som på olika sätt skildrar sin syn på världen och inte minst all denna kunskap som finns.

Jag hamnade mitt i Twingly och fick lära mig vad det innebar att inte bara sitta och tycka högt rätt ut över morgontidningen utan i stället kunna kommentera det jag läste på min egen blogg, min egen enmanstidning. Tycka till, fördjupa och komma med nya vinklingar på artiklar i tidningar alternativt annat som upplevs intressant. Utöver Twingly finns flera sätt att sprida sina egna och andras tankar, bloggar.se med allt vad det innebär är en fantastisk portal med oanade möjligheter att nå ut. Här byggs upp en hel värld av information som tidningar inte själva har möjligheten att täcka upp för, ty då skulle det bli en bok och kanske problem med konkurrenterna.

Några som tagit fasta på att bloggare gör skillnad är alliansen som nu har förstått att här finns en hoper opinionsbildare som förvisso går i sina egna skor och inte på något sätt är lättstyrda men i alla fall viktiga att hålla underrättade.

Det går inte att tala om bloggar och internet som en marginell företeelse längre. Internet är som de där lamporna på hög fot som plötsligt stod i alla fönster och fanns i alla affärer utan att man hade en aning om hur det gick till. Ingen inredningstidning hade nämnt dem som något poppigt att ha. De bara översvallade marknaden. Så är det nu med datorer, de bara finns här som en fullständig självklarhet och de kommer från alla håll. Martin Jönsson (SvD ibid) hänvisar till Mediebarometerns senaste siffror. Där ligger tidningar i lä vad gäller tidsanvändning per dag jämfört med internet.

Bloggare ska inte underskattas och man ska inte tro att papperstidningsjournalistik alltid är så mycket bättre - här har det redan hänt grejor och mycket mer är på gång. Det går fort som sjutton.

Mina papperstidningar är väldigt nära att ryka nu...

Bed, Bath, Breakfast and Bus. De fyra B:na som man brukar tala om för att papperstidningen kommer att överleva all onlineläsning. Det gick inte att se sig själv i badkaret med ett tangentbord och en 21" skärm. Det kändes helt enkelt väldigt fel och dessutom lite farligt -vatten och elektricitet ni vet. Jag har ändrat mig rejält på den punkten nu, tillskottet av nyheter kommer överallt i från och det handlar inte längre om att förflytta sitt gloende från papperstidningen till den stora bildskärmen, nu finns flödet av information överallt.

Medialandskapet förändras i verkligt snabb takt och det märks inte minst på att de stora kvällstidningarna går från att leverera nyheter och trivsel till skvaller, videofilmer och böcker. En diversefiering som liknar den Posten sysslade med när man under 90-talet försökte göra om postkontoren till små kontorsvaruhus och till och med sålde datorer där. Kvällstidningarna kan vara inne på samma bana nu och rätt vad det så försvinner de också. På nätet får dekonkurrens av bloggarna - små publicister som sitter lite varstans och tycker och förmedlar tankar om praktiskt taget vad som helst.

Jag arbetade på 80-talet på ett företag som sålde tidningssystem och sa till grabbarna att nu måste vi se upp med McIntosh här, de kan bli farliga konkurrenter. Killarna flinade åt mig och sa. Du det kommer aldrig att ske. På den tiden var tidningshusen uppdelade i olika våningar och facket bestämde vem som skulle få trycka på vilken knapp på tangentbordet. Det är inte så länge sedan.

Medborgarjournalistik talar man om idag, kanske för att göra skillnad mellan vad som kallas journalist och annan skribent, eller så är det vår traditionella längtan efter att dela in oss i olika fack. Men man kanske ska fundera lite grann på det också, för många av oss bloggare tycker inte bara att det är "kul att skriva" utan använder det skrivna ordet som verktyg och vi är våra egna publicister.

Själv är jag journalist, akademiker och bloggare och jag delar den bakgrunden med många bloggkompisar. Så don´t mess around with us ;-).

;-) betyder med glimten i ögat för den som inte vet det.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Persson följer reglerna...

Det är väldigt fantastiskt i Sverige att vi blir så indignerade när någon tjänar pengar. Just nu handlar det om vår förre statsminister Persson och kombinationen av avgångsvederlag och inkomster till hans enskilda firma. Aldrig i mitt liv trodde jag att jag skulle försvara Göran Persson. Men nu gör jag det - för rätt ska vara rätt.

Javisst, karln har avgångsvederlag som ska stämmas av mot andra inkomster. Nu har han tjänat lite på att jobba som konsult. Inkomster som han fakturerar i sin enskilda firma. Det är så det går till när man bedriver företag och där är Persson inget undantag. Det är först i slutet av verksamhetsåret man vet hur mycket man tjänat. Det är väl bättre att Persson jobbar än att han sitter och rullar tummarna?

Avgångsvederlag är helt OK på den typ av jobb som man kan bli av med över en valnatt.

Däremot när man kan få miljoner kronor år ut och år in utan att anstränga sig tycker jag att det blir riktigt fel. Jag är mycket nyfiken på hur Ulrika Messing kommer att hantera det förmånliga avtal hon hade. Dock följer även hon regler. Man ska inte glömma det. Man ska inte bråka med dem som följer reglerna utan snarare med dem som har utvecklat och beslutat om dem.

Många av de andra gamla ministrarna gör avdrag för sina inkomster, en del av dem sitter i riksdagen så det sker väl med automatik direkt från lönekontoret där kan jag tro. Andra kanske gör som Persson och jobbar i egen firma och vet inte ännu vilka inkomster de kommer att ha när året är slut.

Det är först efter nästa års deklaration man kan börja oja sig, om ens då.


(SvD)
(DN)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Att ta seden dit man kommer...

Bertil Torekull tar idag på Brännpunkt upp en för mig viktig sak. Det handlar om friheten att få stå för sina egna värderingar och att få uttrycka dem. Utgångspunkten är konstnären Vilks rondellhund förstås, och hur andra känt sig kränkta av att bilden publicerades.

Det är just kränkningen som Torekull tar upp som något man får stå ut med när man är publicist. Alla gillar inte allt som publiceras. Ytterst är det så det ska vara. Men publicering måste ske på publicistens villkor inte på grund av att någon annan iscensätter det hela.

"De ofta obehagliga samtal som följde lärde mig en läxa om självcensurens lockelser – hur lätt hade det inte varit att ge efter, bli älskad av de förment eller potentiellt kränkta, tiga, sitta still i båten, jamsa med och underförstått i sinom tid belönas för att sen aldrig mera kunna se sig själv i spegeln." (Torekull i SvD)

Jag håller med Torekull om att man måste stå upp och inte ge vika för självcensuren för att bli omtyckt. Det gäller också att ta seden dit man kommer. Hjärtligt välkomna hit, men här gör vi så här och yttrandefrihet råder. Där tycker jag att vår statsminister Reinfeldt gjorde en bra och rak insats vad gäller uppståndelsen kring Vilks rondellhund. Han var väldigt tydlig med att i Sverige har vi det så här, full yttrandefrihet gäller och vi lever sida vid sida oavsett religiös inriktning. Det ska finns en respekt för andra och den ska naturligtvis gälla åt båda hållen. Det är inte samma sak som tystnad.

Men samtidigt så känns väl just Vilks rondellhund som något han själv har iscensatt för att se hur långt det kan gå, hur mycket känslor man kan riva upp osv. Det hela blir som en installation och vi andra följer lydigt med. När han uttrycker att han är glad över att statsministern och svenska företag nu är en del av konstverket blir man lite förundrad. Det kanske inte är publicisten som bestämt vad som ska publiceras?

Jag har uttryckt det tidigare - yttandefriheten är grundläggande och bland det viktigaste vi har. Den ska inte representeras av en rondellhund. Det finns bättre exempel att använda.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

måndag 24 september 2007

Låt nu inte alla moderater lida i Sumpan...

Två moderater har alltså lyckats med konststycket att fälla den första borgerliga majoriteten någonsin i Sundbyberg.

Att personer som är folkvalda för förtroendeuppdrag på moderata mandat nu ska sitta och rösta med socialdemokraterna bara för att de inte kom överens, eller vad det nu handlade om är oerhört trist.

Det är de som har svikit inte bara det parti som de fick förtroendet att jobba för, de har svikit alla moderater och egentligen alla som röstade på alliansen i Sundbyberg.

Visserligen har Sundbyberg i princip alltid varit styrt av socialdemokrater men i valet var det 53 procent av väljarna som valde alliansen. Att den nu spruckit på grund av de två moderaterna Spira och Wijkman kan man bara skylla dem för. Kom ihåg det. Ge inte moderaterna kollektiv skuld för det inträffade. Det är de politiska vildarna som ska bära hundhuvudet och skämmas, rejält.

Hade det varit någon ryggrad i dessa två hade de hoppat av och avstått från sina platser för ge utrymme för andra moderater. Men nu går de till socialdemokraterna av alla ställen, och sitter kvar som politiska vildar. Barnsligt är bara förnamnet på det här beteendet. Nej, fy tusan...

(SvD)
(DN)

Andra bloggar om: , , , , ,










Kvinnochock i Sverige...

De företag som går bäst och är framgångsrika är de som har en jämställd syn. Det är inte de typiska maktmänniskorna som är de bästa ledarna, de har mer sitt eget bästa för ögonen än företagets och därför borde företag satsa mer på egenskaper som är vanliga hos kvinnor.

"Osjälviskt engagemang och prestigelöst samarbete för ömsesidig vinning är bättre för ett företag, än förmåga att tillskansa sig personliga fördelar" (Bertil Engelbert i SvD)

Det skiljer sig inte så mycket mellan företag och politiskt valda församlingar. Det är idag få kvinnor som sitter på höga positioner i landets kommuner. I tre av fyra fall är kommunstyrelsens ordförande en man. Det är något bättre än vid valet 2002 men fortfarande förfärligt dåligt... I synnerhet som medborgarna i en kommun brukar bestå av ungefär hälften kvinnor.

Efter att ha varit verksam inom kommunpolitiken sedan 70-talet så har jag sett en hel del. Tyvärr. Det tycks som om makten är given männen och det stämmer bra med den underordning där kvinnan befinner sig i övriga samhället också. Man behöver inte vara aktiv feminist för att se hur det ligger till.

De kvinnor som släpps fram är antingen unga söta och oförargliga eller lättstyrda vindflöjlar som förstår att hålla tillbaka och beundrande ser på när mannen håller i taktpinnen. Detta sagt som en förklaring till hur maktbalansen bibehålls så att alla får lugn och ro. Men det är inte utan strid man når framgångsrika positioner. Det vet de flesta män och de slåss ofta i sak, men klappar varandra i ryggen efter matchen och går sen nästa rond.

Som tur är finns det idag män som har framgångsrika fruar och döttrar och därmed vet att kvinnor faktiskt kan de också. Det är bara ovant. Samhället förändras så sakteliga och att Per Schlingmanns talar för kvinnors position i samhället är en positiv upplevelse i den riktningen. Och ett säkert skäl till att kvinnor ska rösta på moderaterna. Jag blir glad av att höra Per Schlingmann, min son och andra yngre män tala för kvinnorna på det här sättet. Det bådar gott för framtiden.

Vi får ge Sverige en kvinnochock säger Per Schlingmann i ett tal till moderatkvinnorna.

När jag var ung på 70-talet tyckte jag att kvinnoförbundet var en överspelad företeelse och borde läggas ned. Men då var jag också ung och söt, kanske inte helt medgörlig men oförarglig för maktens män. Det har tagit mig ett antal år att förstå anledningen till att det då inte fanns några problem.

Idag inser jag att kvinnorna mer än någonsin måste hålla ihop. Inte nödvändigtsvis mot männen utan för att stötta varandra. Det är bara genom att ge varandra stöd vi kan nå framgång i beslutande församlingar. Dessvärre är trycket hårt och vi missunnar ofta andra framgången och beter oss enligt principen "snåla skator stoppar starka systrar" , vilket gör oss till våra egna fiender. Det är verkligen synd.

Vi kvinnor behöver tuffa till oss och kunna säga ifrån även till varandra utan att fundera över om det sårar och gör någon ledsen. Träna på varandra helt enkelt och sedan gemensamt se till att ta hälften av makten i beslutande församlingar. Inte som galjonsfigurer utan av egen kraft och kompetens - kvinnors och mäns perspektiv på världen är många gånger olika och det bör man ta vara på. Både män och kvinnor kan och ska ta ansvar, det behövs i ett modernt samhälle.

Schlingmann - you´ve got my number ;-) och jag känner många mycket kompetenta kvinnor, de är mina kompisar nämligen och vi står beredda här i kulisserna. Vi vill vara med där det händer.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Bakgrundsljud stimulerar...

ADHD-barn kan koncentrera sig bättre när de har brusljud i bakgrunden enligt en ny studie gjord på Psykologiska institutionen på Stockholms Universitet.

"Förklaringen, enligt Göran ­Söderlund och Sverker Sikström (Sverker var min lärare i Kognitionskunskap, hej hej Sverker), ligger hos hjärnans signalsubstans dopamin. Ämnet styr aktiviteten i hjärnan. Barn med ADHD har en låg grad av dopamin och därför också lägre hjärnaktivitet. Forskarnas hypotes är att brusljudet verkar stimulerande för dem, ökar dopaminnivån, och gör att de kan koncentrera sig bättre. (SvD)

Det här bekräftar återigen att vi är olika. Vad är normalt och vad är inte normalt kan man undra? ADHD är en diagnos som många blir hjälpta av för att de dels får stöd och kanske inte minst får en förklaring själva till varför de inte alltid reagerar på samma sätt som alla andra tycks göra. Jag tror att det är fel på samhället som inte kan acceptera olik- och egenheter hos oss människor.

En av forskarna Göran Söderlund, hoppas att resultatet av studien förstärker behovet av att skolmiljön blir med individanpassad. Det vore väl verkligen bra, för det är ett av de stora problemen med skolans miljö idag tror jag. Den är anpassad efter en mall som alla ska passa in i. Hela samhället är ju ordnat på det sättet, små rutor som alla ska tryckas in i för att vara normala. Egentligen är det väl precis tvärtom, att rutorna skulle anpassa sig efter människorna.

Kanske också att det blev lättare nu att förstå hur vissa tonåringar gillar att rocka loss på hög volym samtidigt som de pluggar.

Andra bloggar om: , , , , ,

Nu för tiden kan man säga att man är snäll...

Jag har alltid försökt vara snäll mot andra. Att säga att man är det har dock tidigare haft en liten löjlig stämpel, men tack vare Stefan Einhorn så har det uttrycket blivit gångbart. Idag är det helt OK att ta upp snällheten som en personlig egenskap.

Det är särskilt härligt att det är en man som dragit en lans för snällheten. Naturligtvis är de flesta män lika snälla som kvinnor, men våra fördomar vill gärna peka på tvärtom. Att vara snäll har ansetts som lite mjäkigt och inte riktigt manligt. Inte riktigt kvinnligt heller för vem kan säga att kvinnor är särskilt mycket snällare än män? Det kan sannerligen vara tvärtom.

Stefan Einhorns bok - Konsten att vara snäll har sålts i över 200 000 exemplar så det finns kanske hopp för mänskligheten. Nu har han skrivit en ny bok som heter Medmänniskor.

Den boken köper jag idag. Alltid kan man lära sig något nytt om både sig själv och andra. Det är just det som är så spännande med livet tycker jag, alla de där stegen framåt man tar genom attvara nyfiken på det som sker runtomkring. Det är sannerligen inte bara i barndomen man lär sig saker. Jag undrar om inte Piagets stadieteori tog slut lite fort - det skulle säkert vara intressant att studera närmare hur vi utvecklas som människor under livet. Då menar jag mentalt som människor och som sociala varelser, inte i vilken ordning ålderskrämporna kommer.

Andra bloggar om: , , , , ,

Fotbollsmatchen som familjestund...

Tjenare. Polisen har till och med kategoriserat hotbilden för fotbollsmatcher. I kväll är det derby på Råsunda så det blir troligen livat värre för de som bor i närheten. Stackars de människor som ofrivilligt dras in i detta. Skattebetalarna får stå för notan, normalkostanden för ett Stockholmsderby ligger på cirka 700 000 kronor. Ja, ni läste rätt mer siffror i SvD.

Den pappa som vill ta med sonen på fotbollsmatch för att uppleva gemenskap och duktiga bollkillar får tänka om. Ty det är ingen familjehögtid att se på fotboll längre. Nu är det blodigt allvar, slagsmål, allmänt bus och polisstyrkor, vrål och skadegörelse som gäller.

Hur kan det ha blivit så här? Grupptrycket är hårt, sprit in och vett ut det vet man. Varför vill man delta, varför är längtan efter förstörelse så stor, vad gäller protesten egentligen? Det hela är så ociviliserat. Grupper som hetsar varandra, varför kan de inte gå ut i skogen och göra upp.

Det kanske ska byggas speciella planer för gängbråk någonstans i utkanternas utkant dit de kan åka och slåss. Men då försvinner förstås den uppmärksamhet man vill uppnå. Men jag lovar er bråkstakar att det finns andra sätt att få uppmärksamhet på. Att vara snäll till exempel.

Det är inte kul det här...

Andra bloggar om: , , , , , ,

Någonstans tror man att det är bättre i kyrkan...

Det är förmodligen något som ligger långt tillbaka och har väl med någon slags auktoritetstro vi fått med modersmjölken att göra. Att det ska var lugnt och fint där, med bara trevliga, vänligt sinnade människor.

Fromma män och kvinnor tillhör kyrkan, men under den skenheliga ytan är vi alla lika. Det blir tydligt när man läser om prästen som "ollat" olika prylar i en kvinnlig prästkandidats rum.

Är karln helt knäpp, försöker han vara rolig, eller är det ett sätt att uttrycka maktordningen? Dumt är det hur som helst.

Ge honom inga bullar till kyrkkaffet i fortsättningen. Han kan gott baka själv.

(SvD)

Andra bloggar om: , , ,

söndag 23 september 2007

Tog Messing pengarna och stack?

Vi skrev tidigare här och indignerade oss över att Ulrica Messing skulle få en jättestor statsrådspension. Hon var väl ung tyckte en del av oss då. Många år kvar i arbetslivet.

Sen gick man ut i media och sa att hon inte skulle ta några pengar alls - var det bara ett skickligt sätt från (s)-sidans kommunikatörer att komma ifrån den obehagliga debatten? Eller gjorde hon som hon sa? Gick vi bara på det och tyckte att det var snyggt? Och så fick skickliga (s) tyst på oss som var idignerade.

Det borde följas upp hur som helst. Hur är det idag? Någon som har kollen? En av mina kommentatorer ställde frågan.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Igår Fredrik och idag Filippa Reinfeldt...

De har båda varit intervjuade i Aftonbladet här i helgen, var för sig. Trevligt med lite insyn i hur en politiker har det i vardagslivet med bullbak, barn, skolor och familjeaktiviteter. Det skiljer sig inte så mycket från andra familjer och vem trodde det? Lite mer jobb kanske, lite mer bevakning av varje steg man tar osv.

Men jag undrar varför man inte tar chansen och frågar om den politik de driver. Filippa Reinfeldt är högsta chefen i Stockholms Läns Landsting. Nog borde man kunna ha frågat henne om jobbet och fått lite förklaringar till hur det fungerar, så att hon exempelvis kunde säga.

- Nej, vi tänker inte slänga ut alla sjuka och gamla till vargarna. Det är den vanemässiga sjukskrivningen vi är ute efter. Sverige har fler sjukskrivna människor än något annat land, detta trots att vi har högre levnadsstandard än andra. Det är inte naturligt och bra att det är så att människor blir sjukskrivna utan att få vidare hjälp att komma tillbaka. Det kommer alltid att finnas undantag. Vi vill värna om trygghetssystemen så att de fungerar för den som verkligen behöver dem. (jag lade orden i munnen lite på landstingsrådet här ;-)

Man skulle också kunna fråga Filippa Reinfeldt hur hon tycker att det är att vara chef över en så stor organisation som landstinget ändå är och med så pass många olika inriktningar som finns. Hur organiserar hon sitt arbete och får det att fungera. Hur arbetar hon för att få fram mer kvinnor på höga positioner inom landstinget? Vad tycker hon att man ska arbeta för att arbetet inom vården blir mer jämställt så att kvinnliga läkare får lika mycket stöd som de manliga? Det går bra att svara i kommentarerna här nedan.

Varför frågar jag just om kvinnliga läkare och deras stöd av annan personal. Jo, jag var med om följande:

Besök på öron-näsa-hals på stort sjukhus. Två läkare en man och en kvinna och en kvinnlig sjuksköterska. Den senare säger till den kvinnliga läkaren. - Du får titta i skåpen där inne efter det du behöver, jag måste hjälpa honom här nu säger hon och pekar in i den manlige läkarens rum.

Andra bloggar om: , , , , ,

Tycker ni att ni varit duktiga nu...

Jag ställer frågan ovan till de två avhoppade m-gubbarna från Sundbyberg. Ni fick förtroendet av väljarna att representera dem som moderater och så hoppar ni av för att ni tyckte att det var rörigt i moderaterna. Jag kan förstå det på sätt och vis moderater är ofta ganska egensinniga och det skapar stridigheter mellan varven, men sådana ska vuxna männsikor kunna klara ut. Mend et sker i alla partier och organisationer där männsikor ska försöka enas om olika frågor. Ibland hettar det till. Jag har ingen aning om detaljerna i Sumpan eller huruvida de själva varit delaktiga i att det stormat internt.

Men är det inte rätt barnsligt att hoppa över till socialdemokraterna av alla partier? Det är möjligt att (s) tycker att det här är lite lustigt på kort sikt, men i längden så drar nog Spira och Wijkman det kortaste strået.

Väljarna i Sundbyberg är säkerligen ganska förbannade vid det här laget och man kan bara hoppas att de nu inte drar alla moderater över en kam. Det vore olyckligt.

Det är också synd att man blir förtroendevald på personligt mandat. Ty det underlättar för människor som inte har ryggrad att stå upp när det blåser och snabbt och lätt byter parti från moderater till socialdemokrater. Politiska vildar. Jag tar mig för pannan.

Det vore bra om mandat följde partierna och inte personerna. Alla är uppenbarligen inte mogna det förtroende de får. Jag tycker inte att Spira och Wijkman har varit duktiga. Tyvärr så spär de på fördomarna om att den egna makten går före idealen, annars hade de helt enkelt ställt sina poster till förfogande.

Trist historia ...

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , ,

Är det en mänsklig rättighet att tjäna pengar på sin bostad...

Är inte en bostad i första hand något som man ska bo i ? Tak över huvudet liksom. Men när man läser om alla som nu kan förlora några kronor hit eller dit genom de nya reglerna för fastighetsavgifter så kan man tro att det mest handlar om pengar. Vem som vinner eller förlorar, man undrar vem som bor.


Det måste väl ändå vara mer rättvist att betala ränta på pengar som finns än skatt på de låtsaspengar som den gamla fastighetsskatten baserades på.

Att taket för uppskov satts på 1.6 miljoner är väl också skäligt. Det är ganska mycket pengar som bara uppstått på en upphaussad bostadsmarknad, eller hur? Utan att man gjort ett enda handtag för att få dem. Att betala 22% på vinsten för den verkligt lilla egna insatsen för att få de pengarna är väl inte mycket att tjafsa om egentligen. Ligger inte löneskatten runt 30%.

Jag tycker att bostäder i första hand är något man ska bo och leva i. Bostadskarriär, vilket uttryck egentligen.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , ,

lördag 22 september 2007

Ha lite kul - Let´s go Mento

Mento är jättegoda mintpastiller, det känner ni säkert till. Men vad ni kanske inte visste är hur kul man kan ha med dem om man gillar - pang, bom och krasch.

Kolla in här

Men aj aj aj - inte prova själva nu. Det kan bli väldigt problematiskt.

Enjoy hur som helst...

Reinfeldt vs Persson...

Härskarteknik är vad Göran Persson stolt lär ut på seminarium, nu i sin roll som PR-konsult. Man ska hånle lite säger Persson. Jag förstår det, det är just detta hånflin kombinerat med ett litet lagom nedåtblickande som retade livet ur mig varenda gång jag såg Göran Persson framträda i debatter och andra sammanhang.

Karln är kanske trevlig privat, vad vet jag. Men den där översittarutstrålningen var svårt att stå ut med, trots att jag ändå har rätt så bra koll på Berit Åhs härskartekniker. Men det gick ju inte att använda när man såg honom på TV. Tyvärr, annars du Persson.

Egentligen är det väl förfärligt att öppet stå och erkänna att man använt sig av översittarfasoner och dessutom lära ut dem till andra. Ni hör väl själva - "Inför 700 norska kvinnor föreläste Persson på fredagen i sin nya roll som PR-konsult om knep för att trycka ner motståndare."(DN, ibid).

Trycka ner andra, nej det är inte sympatiskt... För buffligt för min smak och med den attityden når man inte fram mer än för stunden.

Statsministern är en helt annan typ, det har han visat tidigare. I en intervju i dagens Aftonbladet säger han

"– Ja, jag är som politiker en ovanligt lågmäld person. Lugn, eftertänksam, ser mina medmänniskor. Det är bra egenskaper men ibland har jag tänkt att ... det här är en stark egobransch, narcissism är något som alla ogillar men som hos politiker är ett drag som vi uppskattar. Vi gillar de primadonnaaktiga, självupptagna politikerna. Jag är inte den typen." (Aftonbladet)

Fredrik Reinfeldt representerar en modern man med tilltro till andras kompetens vad det verkar. Det kan uppfattas att han är svag i sitt ledarskap, men jag tror att det är fel slutsats att dra där faktiskt. För när det gäller så kliver han fram och talar om hur landet ligger. Som nu senast i yttrandefrihetsfrågan. Det var ingen darrning på manschetten där inte.

Han talar med respekt om sin fru och tar udden av henne som bullbakande mamma. Ty, allt var fejk, mandelmusslorna till julbaket var köpta. Det säger väl iofs mer om tidningen som lurades. Å andra sidan är det väl inte fel att kunna baka lite bullar. Men det är det där med tiden, om man ska hinna arbeta som ansvarig för Landstinget i Stockholms län. Då är det inte så lätt att hinna med husmors sysslor också. En politiker är aldrig ledig.

Men statsministern är en modern man och tycker att kvinnorna ska ha lika möjligheter som männen att arbeta och göra karriär om de vill det. Detta står också inskrivet i årets budget men har kommit i skymundan för "gnället" om allt som är fel. Genom att erbjuda olika stöd till kvinnor, bland annat satsningar på kvinnors företagande och olika satsningar som sänkt skatt på hushållstjänster och jämställdhetsbonusar ökar det kvinnors möjligheter att slippa det obetalda dubbelarbetet som många kvinnor idag belastas av står det i budgeten. Det handlar om praktisk politik. Det är bra.

Många tycker att Fredrik Reinfeldt verkar vara trist och allvarlig. Det tas också upp i Aftonbladets artikel där han själv hävdar att det tvärtom bor en clown i honom. Tänk att jag tycker att den kommer ut då och då faktiskt, det finns mer humor överhuvudtaget i den här regeringen än vad man någonsin hade uppfattningen om i den förra socialdemokratiska regeringen. Där tycktes de ha fullt upp med härskarteknikerna, det var sällan någon log hjärtligt. I sittande regering kan ministrarna till och med skämta med varandra på presskonferenser (som Anders Borg och Göran Hägglund om den nya fastighetsavgiften), det är ett tecken på ett öppet ledarskap att det är möjligt att ha kul på jobbet.

Så visst är det betydligt trevligare med en statsminister som är vänlig och bestämd än en som öppet står och erkänner att han använt sig av olika tekniker för att trycka ned andra för att behålla makten. Jag tror att det kan vara en generationsfråga också. Persson är ett antal år äldre än Reinfeldt och agerar antagligen utifrån den syn på makt som var rådande förr, där den manliga överordningen var självklar. Patriarkatet lever än, men Fredrik Reinfeldts agerande är ett tecken på det finns hopp för jämställdheten. Det är skönt att vi nu har fått en modern stasminsiter som hänger med i samhällets förändring. Kanske att vi också ska tacka hans fru för det?

Vi behöver se mer av statsministern i media, den saken är klar. Visst är det bra att de andra ministrarna också får chans att synas, men det är trots allt statsministern som är den stora symbolen och den som sätter agendan. Det finns ingen anledning för honom att hålla sig undan, inte alls.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

fredag 21 september 2007

Red Light District - Oh yes...

I Amsterdam försöker man rensa upp bland bordellerna för att göra dem till butiker stället. Det är för mycket bordeller i statskärnan tycker stadens borgmästare.

Apropå Red Light District så hörde jag en kul historia som jag vill dela med mig av. En kille som jobbat som guide i Stockholm blev intervjuad på radion för många år sedan.

Jag minns det här samtalet utantill:

- Hände det något särskilt när du jobbade?

- Ja, en grej. Det var ett par som kom och frågade efter Red Light District. Jag visste inte var det var någonstans, jag kommer ju inte från stan. Men så kom jag på det.

- Oh yes, Sveavägen over there...

- För där finns det så mycket rödljus och jag undrade varför de ville veta det. Efteråt har jag förstått hur tokigt det blev.

Gullig historia, eller hur? Apropå det där att tala om och förstå olika saker utifrån vad man känner till om världen.

Andra bloggar om: , , , , ,

Jardenberg borde få betalt av Google...

Diskussionen kring fordonsskylten GOOGLE börjar bli smått löjlig nu. Det är möjligt att GOOGLE-skylten aldrig skulle blivit tillåten. Men nu blev den det. Då får man stå sitt kast. Ibland blir det galet även på myndigheter. Så Vägverket, låt nu Joakim Jardenberg få ha kvar den skylt han fått av er och håll inte på och trassla in er i en massa dumheter om era rutiner osv.

Jag tycker att det är störande att det läggs ner massa tid och allmänna medel på den här frågan överhuvudtaget. Ge inte efter för vad Google tycker framför allt. Att de har varit klantiga och inte tänkt på att registrera bilskyltar i sitt eget namn är inte något de ska komma i efterhand och kräva. Det kan talas om namnsnyltning och allt möjligt annat det spelar ingen roll.

Det har pågått och pågår en del diskussioner om detta, nu senast på Realtid. Joakim Jardenberg har beskrivit det hela ur sitt perspektiv på sin blogg. Fler håller med om att detta är trams.

Jag tycker att regeringen ska tala om för Vägverket att de inte ska slösa resurser på såna här saker och framför allt inte låta amerikanska företag få favörer framför enskilda svenska medborgare. Ibland får man svälja det sura pillret och det är bara att bryta ihop och gå vidare.

Företaget Google borde snarare betala Jardenberg för att han kör omkring med skylten. Han är ingen dålig representant eftersom han är en stor förespråkare för alla Googles tjänster och dessutom en stark och välkänd profil för nya media. Dra nytta av situationen istället för att hålla på och tramsa nu.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Jag vill inte att yttrandefriheten representeras av Vilks rondellhund...

Yttrandefriheten diskuteras livfullt nu. Det är rätt och riktigt, det är en av de viktigaste lagar vi har och något vi ska värna om på alla sätt. Inget snack om den saken. Den finns och den fungerar och behöver egentligen inte alls provoceras fram. Det finns många viktiga budskap som vi tack vare denna grundlag kan föra fram. Jag tycker att SvD för fram en klok synpunkt i frågan om Lars Vilks teckning.

"– Att SvD valt att inte publicera teckningen har dock inget med risken för hot att göra. Jag gör bedömningen att den är alltför kränkande för alltför många människor. På en redaktion fattar vi ständigt sådana beslut och de bilder som kan vara alltför stötande väljer vi bort... Det är själva idén med att ha en ansvarig utgivare och grunden för den svenska tryckfriheten." (SvD)


Pierre Scori skriver på Brännpunkt idag att Lars Vilks tilltag med rondellhunden inte på något sätt för yttrandefriheten i sig framåt. Däremot har det fått en del helt onödiga konsekvenser. Ja, kanske det.

Diskussionen kring yttrandefriheten är oerhört viktig och den ska vi självklart hålla vid liv. Statsministern har på ett tydligt sätt talat om för omvärlden att det är så här vi har det i Sverige. Vi säger vad vi tycker och det skyddas i vår grundlag.

Man måste självklart ta avstånd från att Lars Vilks nu blivit mordhotad av fundamentalister. Det är fullständigt obegripligt att något sådan kan ske och det är också helt oacceptabelt. Men jag tycker dock inte att det ska ske i yttrandefrihetens namn. Det är en grundlag som vi har och den fungerar, annars skulle bilden aldrig blivit publicerad i Nerikes Allehanda.

Jag tycker att detta är TVÅ frågor och de ska inte blandas ihop.

1) Yttrandefriheten är lika med grundlag i Sverige. Så har vi det här.

2) Mordhot är oacceptabelt överhuvudtaget, svenska medborgare ska inte råka ut för detta för att de följer svensk lag.





Andra bloggar om: , , , , , , ,

Dödssynder på jobbet...

För att lyckas på jobbet finns vissa tips. Det gäller nämligen att vara lagom så att man inte retar upp omgivningen på något sätt. Är man för mycket kan man riskera att undermineras av omgivningen enligt John McKee (SvD, ibid).

Jag längtar efter de där råden som säger att man ska vara generös mot andra, respektera och glädjas med dem för deras kunskaper och egenheter, även om man inte har dem själv. Ett samhälle där vi är mer uppskattande mot varandra och känner glädje när andra lyckas.

Jag avskyr Jantelagen som så pricksäkert talar om hur det står till i världen. Det värsta av allt med den där Jante är att han finns överallt i alla sammanhang. Det är alltså andra som ska avgöra vilken position du ska inta i ordningen. Det rimmar väldigt illa med det vi samtidigt får lära oss. Tag plats, ge dig själv utrymme, tala om vad du kan, du duger mm. Undra på att det krockar.

Du behöver bara komma in i en grupp så finns det genast de som vill sätta dig på plats, du får inte ta förstort utrymme, du får inte ta en position som någon annan ska ha, oavsett om de kan eller inte. Den där självklara tag-för-dig-känslan drar alltid det kortaste strået. Du vet att du kan men ingen bryr sig, för de vill själva ha ljuset. Ingen drar sig för att stjälpa andra för sin egen tid på scenen. Det är verkligen trist, eller hur?

Jantelagen i blått med mina gröna kommentarer. Det är dags att rikta om den där avskyvärda lagen och försöka hjälpa varandra att komma framåt i stället för att hålla tillbaka.

Du skall inte tro att du är något.
Jo, du ska tro att du är något, du är unik...

Du skall inte tro att du är lika god som vi.
Jo då, du är bra minst lika god som andra, men kanske inte alltid bättre

Du skall inte tro att du är klokare än vi.
Jo då, det kan mycket väl hända att du är klokare, i vissa sammanhang

Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
Jo då, visst är du bättre på just det här, men kanske sämre på annat


Du skall inte tro att du vet mer än vi.
Jo, visst vet du bättre om vissa saker, men inte om allt kanske

Du skall inte tro att du är förmer än vi.
Du är heller inte sämre än någon annan, kom ihåg det

Du skall inte tro att du duger till något.
Du duger till massor och ska inte stå tillbaka bara för att andra blir avundsjuka

- de borde koncentrera sig på vad de själv kan

Du skall inte skratta åt oss.
Låt heller ingen skratta åt dig, försök skratta tillsammans det mesta är humor

Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
Det finns jättemånga som bryr sig om dig, men varför bry sig om de som inte gör det, de har egna problem


Du skall inte tro att du kan lära oss något.
Det är klart att du kan lära andra och de kan lära dig - i varje sund grupp släpper man fram och gläds med andras framgångar

Andra bloggar om: , , , , ,

torsdag 20 september 2007

Bloggandets konsekvenser

Läste i Aftonbladet om en kille som inte fick förlängt på jobbet för att han bloggade. Man vet ju inte riktigt vad som är vad här som vanligt när man läser tidningen.

Men vad tror ni? Har någon av er råkat ut för detta?

Jag själv kan väl aldrig få börja på LO skulle jag tro.


Tillägg: Någon har fått för sig att texten ovan är hånande, inte för att jag förstår det. Men det är den inte. Absolut inte, jag tillhör dem som anser att "whistleblowers" kan vara hälsosamma för alla organisationer, men det krävs mod att ta emot kritiken och se den i sak i stället för person. Jag brukar skriva om det.

Twinglyhora - vad handlar det här om egentligen...

What´s the problem?

Här kommer en tjänst som Twingly och både tidningarna och bloggarna har glädje av den. Som bloggare i politik så står ju det mesta jag reagerar på i tidningarna och jag tycker att det är toppen att kunna kommentera dagsaktuella händelser. Som gammal journalist så är det liksom det som gäller för mig. Jag kan inte påstå att jag bara kommenterar artiklar utan jag drar och sliter i dem och öppnar nya vinklar mest hela tiden. Det är helt enkelt kul.

Jag har ju inte hållit på så länge iofs och uppenbarligen har jag inte fattat hur det hela fungerar med länkar osv - samt att bloggosfären är en mer introvert företeelse där man helst når varandra har jag helt enkelt inte förstått. Man kanske trampar på ömma tår här utan att ens veta om det. Förlåt i så fall och jag menar det uppriktigt.

Att bli kallad Twinglyhora. Nej jag tycker inte om det. Jag ser Twingly som en fantastisk möjlighet att få lufta åsikter i stora dagstidningar. Många verkar ju gilla det så varför inte. Att det sedan tar bloggarna ut i ljuset och ger mer respekt och studs till medborgarjournalistiken är väl en ganska intressant grej om man tänker på ett utvecklat medialandskap. Många bloggare är ju oerhört intressanta och framför allt olika varandra - det ger en jättemöjlighet att få chansen att nå ut. Både med åsikter och sig själv. Vi sitter ju här med varsin enmanstidning och har världens möjligheter och borde vara jättestolta för det.

Men jag vet ej fan hur man gör när man länkar och har sig, och inte fattar jag riktigt hur knuff funkar heller. Johans websajter är ju så bra så det är inte sant. Men måste fråga dig Johan, känner du att du hamnar i någon konflikt med Twingly? Och varför tar du inte betalt för dina tjänster? Jag skulle gladeligen betala lite till dig för att jag tycker att det är ett otroligt bra jobb du gör med bl.a bloggar.se (ty, den har jag fattat hur det funkar). Det skulle väl flera vara beredda att göra? Vi är ju många som nyttjar dina tjänster.

Finns det en önskan om att bloggosfären skall vara introvert och växa och prata med sig sjäv? Jag bara frågar här av ren okunnighet alltså.

Jag har förresten annonser på min sida från Google, det är inte en jäkel som klickar på dem. En eller två klick i månaden ungefär - så det är verkligen ingen business för min del. Men man får ju bra statistik med Google ;-)

Jag är säkert en av de 33 mest Twinglybloggarna. Men jag har svårt att tycka att det är något fel med det. Jag tror att det kommer att hända väldigt mycket med medialandskapet framöver och då ligger alla bloggare i framkanten - det är riktigt roligt för oss alla.

Nu borde väl jag ha länkat till alla här förstås.

Andra bloggar om: , , , , , , ,